Deze pagina’s zijn een bijdrage van bedrijven uit Waalwijk e.o.

_BT Clear

Seksueel misbruik(t)? Je staat niet alleen!

#MeToo, seksueel misbruik binnen de kerk, sportverenigingen, op school en op het werk. Je hoort het steeds vaker. Daarmee is een beweging in gang gezet, waardoor steeds meer mensen met hun ervaring(en) naar buiten komen en passende hulp zoe ken. Dat laatste blijkt best lastig in de praktijk.

Seksueel misbruik is één van de meest ingrijpende trauma’s die een mens kan meemaken. Het veroorzaakt vaak lichamelijke en/of psychische klachten en kan slachtoffers ook in een isolement plaatsen, omdat zij er met niemand over willen of kunnen praten. Dat de dader meestal een bekende of familielid is, speelt daarbij een belangrijke rol.

Begrip en erkenning

“Ik ben als kind misbruikt door mijn broers”, vertelt Heleen (37). “In eerste instantie heb ik dat heel diep weggestopt. Toen ik na jaren eindelijk mijn verhaal wilde delen bij een psycholoog, bleek er een lange wachtlijst. Eenmaal binnen voelde ik mij niet gehoord; ze gingen ook allerlei rare vragen stellen. Via via kwam ik daarna in contact met Blauwe Maan. Daar vond ik wel het begrip en de erkenning die ik zocht. Niemand die je dwingt iets te vertellen, je mág vertellen. En stil zijn mag ook.”

Blauwe Maan maakt het verschil

Anton (61) werd als kind misbruikt door een leraar op school. “Ik heb nooit om hulp durven vragen, dus niemand wist ervan. Op gegeven moment echter, was de maat vol en moest ik er iets mee. Ik ben bij allerlei instanties geweest en werd uiteindelijk doorverwezen naar Blauwe Maan. Die eerste stap was moeilijk, maar het voelde gewoon als thuis komen. Bij deskundige mensen die precies begrijpen waar jij – nog steeds – dagelijks tegenaan loopt. Wat er ook gebeurd is, je staat niet alleen. Dat maakt het verschil.”

Ben jij seksueel misbruikt? Of iemand die je dierbaar is (partner/familie)? T 013 – 543 75 01 / www.blauwemaan.nl

Valpreventie

“Als geriatrie fysiotherapeut zie ik op mijn werk ouderen met fysieke problemen. Fysieke achteruitgang bij ouderen heeft een grote impact op het dagelijkse leven. Het is dan een stuk lastiger om deel te blijven nemen aan sociale activiteiten, zoals he t bezoeken van vrienden en familie of het deelnemen aan clubactiviteiten. Zo kan de wereld van een oudere klein worden. Maar ook de dagelijkse activiteiten in en om huis kunnen moeilijker gaan als je fysiek achteruit gaat. Denk hierbij aan het doen van de was, boodschappen, tuinieren, maar ook aankleden en douchen. Afhankelijk worden van anderen voor deze dagelijkse dingen wil je als oudere zo lang mogelijk voorkomen. 

Je kunt zelf een hoop doen om je balans, kracht en conditie goed te houden. Dagelijks veel in beweging blijven, sporten, gezond eten, niet roken en deelnemen aan sociale clubactiviteiten draagt enorm bij aan het gezond ouder worden. Maar natuurlijk zijn er tegenslagen, zoals een longontsteking, ziekte of bijvoorbeeld een botbreuk. Juist dan is het moeilijk om weer op het oude niveau terug te komen. Als het fysiek eenmaal wat minder gaat, ga je minder doen en daardoor neem je fysiek nog meer af. Een neerwaartse spiraal is dan moeilijk om alleen zonder hulp te doorbreken.

Enerzijds richt ik me in mijn werk op preventie van de fysieke achteruitgang bij ouderen. Dit doe ik door het geven van valpreventie cursussen en het geven van sport/bewegingsbegeleiding in kleine groepjes voor ouderen.
Anderzijds richt ik me op het verbeteren van de fysieke activiteiten bij ouderen, door een een-op-een fysiotherapeutisch behandeltraject om samen de fysieke activiteiten te verbeteren zodat de dagelijkse dingen weer makkelijker gaan en het afhankelijk zijn van anderen weer wat verder weg lijkt te zijn. Ik vind het een prachtig vak en vind het fantastisch om ouderen hiermee te helpen.”

Inge Davids, Geriatrie Fysiotherapeut (MSc)
FysioTotaal Waalwijk
0416-336537
www.fysiototaalwaalwijk.nl

_BT Clear

_BT Clear