Opvoeden en opgroeien: dat doen we samen!

_BT Clear

Samen opvoeden

Een Afrikaans gezegde luidt: It takes a village to raise a child. Oftewel: een kind voed je niet alleen op maar doe je met elkaar. Natuurlijk zijn ouders en verzorgers hoofdverantwoordelijk voor de opvoeding van hun kind(eren) maar zij zijn niet de enigen die daarin een rol spelen. Als samenleving hebben we daarin allemaal een taak. Kinderen en jongeren worden niet alleen thuis gestuurd, uitgedaagd, aangespoord, geremd of gecorrigeerd maar ook bij de kinderopvang, op school, in de buurt en via sociale media. Daarom investeert de gemeente in de ontwikkeling van kinderen door beleid te maken en uit te laten voeren op het gebied van sport, cultuur, veiligheid, welzijn, vrije tijd, gezondheid, participatie, onderwijs en armoede.

Ondersteuning van ouders/verzorgers

Kinderen moeten gezond en veilig kunnen opgroeien. Met de meeste kinderen (85%) gaat dit prima. Voor gemiddeld 15% van de kinderen is extra hulp en ondersteuning nodig. De gemeente Waalwijk probeert samen met belangrijke partners zoals de kinderopvang en het onderwijs dreigende problemen bij jeugdigen op te sporen en op te pakken. Hierbij gaan we uit van de “gewone“ leefwereld van gezinnen met kinderen en jongeren.

We ondersteunen ouders bij de opvoeding van kinderen door adviezen te geven of gezinnen direct te ondersteunen. De uitvoering van deze taken ligt bij de subsidiepartners van de gemeente zoals de GGD Hart van Brabant, ContourdeTwern, de Tavenu, Novadic Kentron, de Bibliotheek, de Voedselbank en Stichting de Strohalm.

Zo is bijvoorbeeld ContourdeTwern verantwoordelijk voor de uitvoering van het opvoedingsondersteuningsprogramma TOV (Thuisondersteuning met Vrijwilligers), organiseren zij groepsbijeenkomsten voor ouders, huiswerkondersteuning en voeren zij sinds 1 januari 2019 het project Steunouders uit. Bij team WijZ van de gemeente Waalwijk zijn ook maatschappelijk ondersteuners werkzaam die je kunnen adviseren en kortdurend kunnen begeleiden wanneer je er zelf even niet uit komt.

Gespecialiseerde jeugdhulp

Soms is laagdrempelige opvoed– en opgroeiondersteuning niet voldoende om het kind te helpen. Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Dit is de hulp voor jeugdigen die niet “vrij–toegankelijk” is maar waarvoor een indicatie en een beschikking afgegeven moet worden door de gemeente Waalwijk. Hiervoor kun je terecht bij team WijZ. Deze jeugdhulp is bestemd voor kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar. Soms is er verlengde jeugdhulp mogelijk voor jongeren tot 23 jaar. Bijvoorbeeld als de jeugdhulp nog niet is afgerond op de 18e verjaardag of voor pleegkinderen.

Er zijn verschillende vormen van jeugdhulp zoals jeugd GGZ (geestelijke gezondheidszorg), ambulante jeugdhulp (thuis), pleegzorg, jeugdzorgplus (voor jongeren met ernstige problemen), hulp in een instelling voor jeugd– en opvoedhulp, jeugdzorg voor kinderen met een verstandelijke beperking, jeugdbescherming (voogdij) en jeugdreclassering.

Meest voorkomende vragen en problemen bij jeugdigen

De 10 meest voorkomende problemen bij jeugdigen (van licht naar zwaar) zijn:

  • Van dwars gedrag tot gedragsstoornis
  • Van kattenkwaad tot delinquentie
  • Van druk kind tot ADHD
  • Van bang tot angststoornis
  • Van dip tot depressie
  • Van geen zin in school hebben tot schooluitval
  • Van experimenteren met tot misbruik van middelen
  • Van ongezonde levensstijl tot obesitas
  • Van sociaal onhandig tot autisme
  • Van moeilijk lerend tot een lichte verstandelijke beperking

Als er sprake is van lichte problematiek kun je hierover advies inwinnen in je directe omgeving van familie, vrienden, buren, bij de kinderopvang of op de school van je kind, via internet of bij organisaties als ContourdeTwern en de GGD Hart van B rabant. Als er sprake is van zware problematiek kun je je wenden tot team WijZ van de gemeente Waalwijk.

Ondersteuning bij (echt) scheiding

De gemeente Waalwijk gaat ouders/verzorgers van kinderen ondersteunen wanneer er sprake is van een (echt)scheiding. Kinderen mogen daar niet de dupe van worden dus is het heel belangrijk dat ouders weten wat ze moeten regelen. We willen vechtscheidingen voorkomen omdat er dan alleen maar verliezers zijn.

Onze aanpak bestaat uit een aantal onderdelen: de website www.alsjeuitelkaargaat.nl is inmiddels in de lucht en is bedoeld voor inwoners uit de gemeenten in Hart van Brabant, waar de gemeente Waalwijk onderdeel van uit maakt.

Op 20 november wordt het Waalwijkse scheidingsloket geopend. Dit loket zal voor een deel digitaal zijn, voor een deel fysiek met inlooppunten en voor een deel uit een netwerk, waarin verbonden partners met elkaar en met de inwoners samenwerken om tot goede afspraken te komen. Andere onderdelen van het loket waaraan gewerkt wordt zijn ondersteuningsactiviteiten zoals onder meer inloop-/koffieochtenden voor mensen in scheidingssituaties, buddyprojecten voor kinderen.

_BT Clear

_BT Clear