Van taalachterstand naar een voorsprong
Dankzij extra ondersteuning kan Jim nu gewoon meedoen

_BT Clear

Als Jim naar de peuterspeelzaal gaat, blijkt snel dat hij daar niet happy is. Hij praat niet, speelt niet samen en bekijkt alles op een afstandje. Moeder Daisy klopt aan bij PSW Junior: “Dat is het beste wat Jim had kunnen overkomen. Door de extra ondersteuning is Jim wat hij nu is: een goede leerling van groep twee in een reguliere basisschool.”

Anders

Jim is een paar weken oud als moeder Daisy voelt dat hij anders is. Dat valt vooral op in vergelijking met zijn tweelingbroertje. Allerlei onderzoeken sluiten medische redenen uit. Wat er aan de hand is blijft onduidelijk, maar Jim heeft wel extra ondersteuning nodig. De peuterspeelzaal tipt Daisy om de ontwikkelingsgroep van PSW Junior in te schakelen. “Al bij de kennismaking voelde het goed. Er werd echt gekeken naar wat Jim nodig had en ze maakten een programma dat bij hem paste. En bij ons, want wij willen vooral dat Jim gewoon kind kan zijn.”

Van extra naar regulier

In de kleine, veilige ontwikkelingsgroep wordt vooral gewerkt aan Jims taalachterstand. Hij ontwikkelt zich snel en na een paar maanden praat hij in duidelijke woorden. “Dat was voor ons een echt ‘WOW’ gevoel!” vertelt Daisy. “Op testen scoort hij nu zelfs bovengemiddeld en ook als kind wordt hij sterker. Daar word je als ouders blij van.” De stappen die volgen gaan snel. Jim draait eerst met zijn begeleidster van de ontwikkelingsgroep mee in de aangrenzende basisschool. De begeleiding wordt langzaam afgebouwd en halverwege het schooljaar zit Jim ‘gewoon’ in groep twee van de basisschool. Zijn taalachterstand is een voorsprong geworden en hij kan prima mee in de klas.

Voor meer informatie: www.pswjunior.nl

_BT Clear

Individuele begeleiding: ondersteuning waar het nodig is

_BT Clear

Thuis de dagelijkse dingen doen of plannen lijkt vanzelfsprekend, maar dit is niet voor iedereen het geval. Dit kan te maken hebben met medische of sociale oorzaken. Individuele begeleiding kan hierbij een oplossing bieden. Imke Doyer en Judith Wijen zijn teamcoördinatoren Huishouding/Begeleiding Individueel bij zorgorganisatie Stichting Land van Horne. Zij kijken samen met de cliënt en de mantelzorgers welke begeleiding er nodig is om de structuur van de dag en de zelfredzaamheid te behouden.

Ondersteuning bij dagelijkse handelingen

De individuele begeleiders ondersteunen waar het nodig is: het regelen van dagelijkse zaken, het organiseren van een huishouden, het structureren van een dag en sociale contacten opbouwen en onderhouden. Im ke geeft enkele voorbeelden: “Boodschappen doen, het lijkt zo klein maar er komt veel bij kijken. Onze begeleiders helpen hierbij. Van een boodschappenlijst maken tot aan het opruimen van de boodschappen. Ook het bedienen van een magnetron is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Ze komen drie keer per dag bij cliënten thuis om te ondersteunen bij het bereiden van de maaltijden.”

Structuur van de dag houden 

“Het doel van individuele begeleiding is dat de cliënt thuis kan blijven wonen, mee blijft doen in de maatschappij en contacten heeft met anderen. De mantelzorgers blijven een cruciale rol spelen. Wij nemen het niet over, maar ondersteunen in het hele proces”, vertelt Judith.

De perfecte match 

Judith en Imke doen de huisbezoeken bij een aanvraag: “Wij bezoeken de cliënt om te weten wat de zorgbehoefte is, maar we willen vooral kennismaken met de cliënt en mantelzorgers en de sfeer proeven in huis. De juiste match tussen cliënt en begeleider en structuur in begeleiding is essentieel. Hier besteden we veel aandacht aan.”

Individuele begeleiding aanvragen 

Voor de individuele begeleiding is een Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) of een Wlz-indicatie (Wet langdurige zorg) nodig. Neem voor meer informatie contact op met het Wmo-loket van de gemeente. Voor advies kunt u contact opnemen met Stichting Land van Horne via T 0900 333 55 55. 

Ga aan de slag als individuele begeleider!

Lijkt het u leuk om aan de slag te gaan als medewerker Ondersteunende Begeleiding? Kijk dan op www.werkenbij.landvanhorne.nl of neem voor meer informatie contact op met Imke Doyer of Judith Wijen via T 0900 333 5555.

_BT Clear