Brieven typen, internetbankieren of skypen naar Australië? Je leert het bij de Bibliotheek.

_BT Clear

Wil je leren omgaan met computer, tablet of gsm? Wil je graag zo’n prachtig fotoboek maken? Heb je familie of vrienden in het buitenland en wil je graag met hen leren Skypen? Volg bij Bibliocenter een computercursus voor beginners of gevorderden.

“Ook jonge mensen volgen hier een computercursus”, vertelt Els Meeuwissen coördinator bij Bibliocenter. “Bijvoorbeeld mensen die op hun werk merken dat ze kennis missen van een bepaald programma of willen leren werken met gps. We spelen in op de vraag bij ons cursusaanbod. Samen met de vrijwilligers van Seniorweb zorgen we ervoor dat die cursus er ook komt. Op die manier bedienen we een breed publiek in de gemeenten Leudal, Maasgouw, Nederweert en Weert.”

Versterken van zelfvertrouwen

“Soms weten mensen niet waar te beginnen als ze bijvoorbeeld na het overlijden van hun partner ineens allerlei zaken via de computer moeten regelen. Want wat als jouw partner dat altijd deed en jij je hier nooit mee bezighield? Dan kun je met de ondersteuning van onze vrijwilligers online je weg leren vinden naar bijvoorbeeld een DigiD en internetbankieren.

Bibliocenter kan op een informele en gezellige manier bijdragen aan een stukje zelfredzaamheid. Zo versterken we mensen in hun zelfvertrouwen.”

Meer weten? Kijk op www.bibliocenter.nl

_BT Clear

_BT Clear

Wonen in een hofje

Samen wonen in een hofje, dat is de droom van zes enthousiaste mensen in Weert. Zij willen graag ouder worden in een woonomgeving waarin iedereen meedoet en buren voor elkaar zorgen als dat nodig is. Om deze droom werkelijkheid te maken, startten ze een burgerinitiatief. Chantal Saes begeleidt hen daarbij.

Chantal Saes: “Het mooie aan hofjeswonen is dat de bewoners hun woonbehoefte zelf invullen. Zelf doen dus en zelf verantwoordelijkheid nemen voor je leven en je omgeving. De zes initiatiefnemers in Weert werkten het idee van het hofjeswonen verder uit. Op grond van hun wensen vertaalde een architecte het idee in schetsen. Nadat eind vorig jaar de provincie subsidie toezegde, wordt nu gezocht naar de juiste locatie om het hofje te realiseren.”

Multicultureel

Het is de bedoeling dat het een kleinschalig hofje wordt met ongeveer 10 sociale huurwoningen voor bewoners van 50 jaar of ouder. “Het is een multicultureel plan; iedereen die op deze manier samen wil wonen is van harte welkom”, aldus Chantal Saes. Zodra er groen licht komt voor de locatie, kan de bouw starten.

Elkaar helpen

Het hofjeswonen wordt steeds gewilder. Elders in het land zijn er al alternatieve woonvormen, maar dat zijn vaak koopwoningen. Woningcorporatie Wonen Limburg richt zich met nieuwbouwprojecten ook steeds vaker op het principe van ‘samen wonen’. Ger Peeters, bestuurder van Wonen Limburg: “Het is leuk als de nieuwe bewoners al voor de bouw met elkaar kennismaken en samen bepalen hoe ze hun woonomgeving willen invullen.

Dat helpt om daarna prettig met elkaar te kunnen wonen. In de toekomst zullen we onze buren alleen maar meer nodig hebben. Burgerinitiatieven zoals deze in Weert, ondersteunen we dan ook graag met onze kennis en ervaring.” Chantal Saes vult aan: “Wonen Limburg heeft ons project onder de aandacht gebracht bij de gemeente Weert, die het met open armen ontving. Dat was een mooi zetje in de goede richting.“

Wilt u meer informatie over dit project in Weert? Kom dan naar een informatiebijeenkomst op donderdag 13 juni van 14.00 tot 16.00 uur bij Keenterhart, St. Jozefskerkplein 3. Of neem contact op met Chantal Saes, 06 13 58 00 09 of via [email protected].

_BT Clear

_BT Clear

Wie vertrouwt u nu echt?

Het zal u niet ontgaan zijn dat in de media tegenwoordig al meer en meer aandacht bestaat voor het levenstestament. Gedurende uw leven komt u namelijk wellicht in een situatie terecht dat u niet meer uw eigen belangen kunt behartigen. U kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan de situatie dat u door dementie, een andere ziekte of een ernstig ongeluk (u raakt wellicht in coma) niet meer in staat bent om belangrijke zaken te regelen.

Indien u niets geregeld heeft is er nog geen man over boord, maar wat gebeurt er dan? Uw vermogen dient dan onder bewind gesteld te worden en vanaf dan mag uw bewindvoerder jaarlijks naar de rechtbank gaan om rekening en verantwoording af te leggen. Ook mogen uw spullen niet meer zo maar verkocht worden, het doen van schenkingen is aan banden gelegd, alsook het doen van grote uitgaven mag dan niet meer gebeuren, voor dit alles is dan iedere keer toestemming van de rechter nodig. Wie de rechter tot uw bewindvoerder benoemd is nog maar afwachten. Wellicht benoemd hij zelfs dat ene kind, of dat ene familielid waar u persoonlijk juist het minste affiniteit mee had.

U kunt ook het heft in eigen handen nemen en zorgen dat alles al geregeld is voor het geval dat het zo ver is. U kunt in een levenstestament zelf al regelen wie u nu echt vertrouwt en wie er dus volmacht zal krijgen voor het geval u niet meer uw eigen belangen kunt behartigen. In uw levenstestament kun u ook meerdere personen aanwijzen, die het met elkaar eens moeten zijn voordat er iets kan gebeuren.

Zo kunt u er dus nu al zelf voor zorgdragen, dat zowel alle keuzes met betrekking tot uw vermogen (bank- en belastingzaken, verkoop woning etc.) als alle keuzes met betrekking tot het medische vlak (wel of niet behandelen, plaatsing zorginstelling etc.) gedaan worden door de personen die u vertrouwt, met de spelregels die u meegeeft! 

Mocht u de zaken nu ook goed willen regelen, neemt u dan eens contact op met uw notaris voor meer informatie over het levenstestament.

Malherbe Houben Kuijper Notarissen
Biest 2, 6001 AR Weert
Website: www.mhknotarissen.nl
Telefoon: 0495 537 555
Email: [email protected]

_BT Clear