INFORMATIEKRANT Utrecht

_BT Clear

Opleiding én een baan:

“Daar zei ik geen
nee tegen”

Interne opleidingen in de bedrijfsschool van Stedin (foto Bram Kloos)

UW, het sociale werkbedrijf van Utrecht, helpt Utrechters bij het vinden van een passende baan. Zo ook Moustapha. Moustapha werkt sinds juni 2019 bij Stedin, het bedrijf dat elektriciteit- en gasnetwerken beheert. De gemeente Utrecht had Moustapha een paar maanden daarvoor aangemeld bij UW. Cees Sterk werd zijn begeleider. “Ik wilde graag werken met mijn handen en iets leren”, vertelt Moustapha. “Ik heb aan Cees gevraagd of ik stage kon lopen bij een bedrijf. Dat vertrouwen gaf hij mij en daar ben ik nog steeds blij mee. Ik heb toen stage gelopen bij een zzp’er in de elektra. Die heeft mij veel geleerd. Cees zei dat ik een andere Moustapha was geworden door het plezier in mijn werk. Op een gegeven moment belde Cees dat hij een plekje bij Stedin voor mij had.” Het ging om een opleiding tot assistent-monteur mét baan. Daar zei ik geen nee tegen!”

Om bij Stedin te kunnen werken had Moustapha een VCA-diploma nodig (veilig werken). Ter voorbereiding op zijn examen heeft hij twee dagen meegedaan met de VCA-opleiding bij UW Metaal. “Het examen heb ik daarna bij Stedin gedaan en gehaald. Ik was erg opgelucht.” Hij startte bij Stedin met licht technische werkzaamheden in hun werkplaats. Hij volgde er daarnaast nog twee interne opleidingen. “Daarna ging ik naar buiten”, aldus Moustapha. “Samen met mijn begeleider van Stedin deed ik onderhoud in elektra- en gaskasten en ook rondom de kasten: tegelen, snoeien, dat soort werk. Als je mij een keer iets laat zien, dan weet ik hoe het moet.”

Heel blij

Moustapha heeft zich goed ontwikkeld bij Stedin, want sinds april 2020 begeleidt hij zelf nieuwe medewerkers die vanuit de Participatiewet bij Stedin starten met het onderhoudswerk. “Wat ik zelf geleerd heb, wil ik de jongens ook graag leren, om ze verder te helpen”, zegt hij. Soms heeft hij nog contact met zijn jobcoach van UW. “Ik kan haar bellen als ik iets wil vragen en ze is hier ook een paar keer komen kijken hoe het gaat. Ik wil graag vastigheid en daar ben ik heel blij mee bij Stedin.”

Op www.uw.nl staat meer informatie over werken en leren bij UW.

Het verhaal van Andrea en haar hulpmiddel

De onafhankelijke Wmo Cliëntenraad Utrecht (Wmo CR) adviseert de gemeente over het Wmo-beleid. De Wmo is een wet die regelt dat de gemeente je ondersteuning biedt om zelfstandig te leven. We maken ons bijvoorbeeld sterk voor het sneller leveren van hulpmiddelen aan Wmo-cliënten. Een hulpmiddel biedt vrijheid en mobiliteit als je een lichamelijke beperking hebt. Lees het verhaal van Andrea Schouw-Naphegyi maar:

In maart 2019 ligt Andrea’s aanvraag voor een nieuwe rolstoel en EasyLegs (hulpmiddel waarmee een rolstoel een lichte driewielfiets wordt) bij het Hulpmiddelencentrum Utrecht (HMC). In april informeert Andrea hoe het ervoor staat. Het HMC schakelt net over op een nieuw systeem, waardoor er niets besteld kan worden. In juni zou Andrea haar hulpmiddel krijgen, maar er gebeurde niets. Andrea moet overstappen naar een andere leverancier, die haar rolstoel opnieuw aanmeet. Het bouwen van de rolstoel duurt 6 weken dus Andrea verwacht haar hulpmiddel voor eind september, maar dat gebeurt niet. In november neemt Andrea contact op met de wethouder, na advies van o.a. de Wmo CR. Het Wmo-loket reageert nu sneller. In januari 2020 wordt de rolstoel geleverd, de EasyLegs moet er nog aan gekoppeld worden. Op 23 januari kan Andrea met haar complete rolstoel de straat op. Dit hulpmiddel betekent bewegingsvrijheid en zelfstandigheid voor Andrea. Nu kan ze binnen Utrecht alle bestemmingen bereiken. Als ze aankomt, koppelt ze het extra wiel af zodat ze de rolstoel binnen kan gebruiken.

Op basis van dit soort ervaringen geeft de Wmo CR adviezen over hoe het beter of sneller kan. Neem bij vragen of klachten contact met ons op: [email protected].

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear