INFORMATIEKRANT Utrecht

“Een klein gebaar is al zo betekenisvol”

_BT Clear

Steeds meer mensen voelen zich eenzaam. Bij mensen op hoge leeftijd, maar ook jongeren heeft de coronacrisis deze gevoelens alleen maar versterkt. U Centraal helpt inwoners bij het bouwen én behouden van een sociaal netwerk door middel van verschillende vrijwilligersprojecten.

Luisteren

Consulent vrijwillige inzet Tim Bakker en vrijwillig sociaal ondersteuner Suzanne Nieuwboer maken deel uit van projecten als WIE, DomstadPlusBus en Vriendschapsbemiddeling. Al deze projecten hebben als doel de eenzaamheid in Utrecht terug te dringen. “Eenzaamheid kan iedereen overkomen. Contacten kunnen verdwijnen door een ingrijpende gebeurtenis zoals een scheiding of verhuizing”, vertelt Suzanne. Als sociaal ondersteuner bezoekt zij tweewekelijks cliënten om hen te ondersteunen bij het (her)vinden van sociale contacten. Hiervoor gaat Suzanne o.a. met ze in gesprek, geeft praktische tips of doet oefeningen zoals een rollenspel. Ze spreekt vaak inwoners die kampen met een laag zelfbeeld. “Soms heb je als sociaal ondersteuner alleen even geluisterd en wordt dat al ontzettend gewaardeerd. Een klein gebaar is dan al zo betekenisvol!” Binnenkort rond Suzanne de gesprekken af met een jonge Utrechtse die moeite had om contact te leggen met anderen: “Zij staat nu veel sterker in haar schoenen en begint binnenkort zélf met vrijwilligerswerk.”

Uitstapje

Die waardering ziet Tim ook terug bij gebruikers van de DomstadPlusBus.

Zo maakte een groep ouderen afgelopen september met deze vervoersdienst een uitstapje naar o.a. de Betuwe, de Heuvelrug en het strand. “Ik denk dat iedereen zich weleens eenzaam heeft gevoeld tijdens de coronacrisis, maar het zijn vooral ouderen die extra behoefte hebben aan sociaal contact. Ouderen behoren tot de risicogroep, worden steeds minder mobiel en zien leeftijdsgenoten wegvallen”, vertelt Tim. Tijdens zo’n dagje uit met de DomstadPlusBus begeleiden twee vrijwilligers de deelnemende ouderen en wordt er zorgvuldig omgegaan met de coronamaatregelen. “In de bus raken deelnemers met elkaar aan de praat. Ze zijn na zo’n dag blij dat ze er even tussenuit zijn geweest.”

Join Us

Ook jongeren en studenten kampen met toenemende gevoelens van eenzaamheid. Dat ziet U Centraal terug aan de hulpvragen die binnenkomen. Begin volgend jaar gaat voor deze jonge doelgroep het project Join Us van start. Tim licht toe: “Als je als eerstejaarsstudent net in Utrecht bent komen wonen, dan moet je maar hopen dat je ergens aansluiting kunt vinden. Voor wie zich aanmeldt, organiseren we bijeenkomsten waar jongeren met elkaar in gesprek kunnen en vooral leuke dingen met elkaar kunnen doen.”

Deelnemers van de DomstadPlusBus - Foto: Dolinda Dupont

Contact met U Centraal

U Centraal helpt inwoners van Utrecht die op zoek zijn naar informatie of ondersteuning. Bijvoorbeeld als het gaat om vragen of zorgen over wonen, (mantel)zorg, geld, persoonlijke ontwikkeling of sociaal contact. Beroepskrachten en vrijwilligers denken mee en bieden praktische hulp, informatie, advies, activiteiten en training.Wilt u meer weten over Project WIE, Vriendschapsbemiddeling, de DomstadPlusBus of andere mogelijkheden van U Centraal? Kijk dan op www.u-centraal.nl of stuur een mail naar [email protected]. Bellen kan ook, tijdens kantooruren van maandag t/m vrijdag, op telefoonnummer 030 - 236 17 70.

Consulent vrijwillige inzet Tim Bakker

Wat kunt u zelf doen om het gevoel van eenzaamheid bij uzelf of bij anderen te verminderen? Suzanne en Tim geven tips.

  1. Probeer in kaart te brengen waar uw behoefte ligt. Mist u mensen om u heen of ontbreekt het u aan een emotionele band met iemand? Bekijk dan wat er in de weg staat om dat bereiken en ga daar aan werken. Dat hoeft uiteraard niet alleen.
  2. Ga op zoek naar vrijwilligerswerk dat bij u past en waar u energie van krijgt. Door anderen te helpen voel u zich nuttig en bent u weer onder de mensen.
  3. Misschien voelt u schaamte. Vraag toch hulp aan de mensen die dichtbij u staan. Zijn die er niet? Schakel dan een hulporganisatie in. Zij hebben de kennis in huis om u te ondersteunen.
  4. Maak een praatje met uw buurtgenoten. Voor iemand die eenzaam is, kan dit het verschil al maken. Of bied uw hulp aan in het buurthuis.
  5. Vaak bent u zich niet bewust van het netwerk dat u al heeft. Zet de contacten die u hebt (gehad) op papier en bepaal voor uzelf aan welke u meer aandacht zou willen geven.
_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear