Deze pagina is een bijdrage van bedrijven uit Utrecht e.o.

_BT Clear

Werken tussen de vintage spullen: Bij ons kan het

Mens & milieu

Kringlooporganisatie de ARM is een sociale onderneming zonder winstoogmerk die als doel heeft (sociale) werkgelegenheid te bieden en hergebruik te bevorderen van goederen en grondstoffen met een grote positieve impact op mens en milieu!

Omdat we de wereld een beet je mooier willen maken, hebben we van maatschappelijke verantwoordelijkheid ons werk gemaakt. We proberen zoveel mogelijk mensen aan een werkplek te helpen. We streven naar een werksfeer waarin we elkaar respecteren, maar vooral elkaars beperkingen en vaardigheden accepteren zodat iedereen een bijdrage kan leveren binnen zijn/haar eigen mogelijkheden. Onze ervaring is dat mensen gebaat zijn bij een zinvolle dagindeling; onderdeel zijn van een organisatie, structuur in je dag hebben, gezelligheid om je heen, allemaal factoren die we proberen te bieden. Met elkaar werken we d.m.v. hergebruik en recycling bovendien mee aan een duurzame samenleving.

Re-integratie & vrijwilligerswerk

Als Kringloop proberen wij in te spelen op de veranderingen die plaatsvinden in de maatschappij. Mensen die op één of andere wijze (vaak tijdelijk) zijn vastgelopen in hun leven en daardoor een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, kunnen bij ons arbeidsritme en werknemersvaardigheden ontwikkelen en daardoor beter voorbereid zijn op de arbeidsmarkt. We streven ernaar om medewerkers via een participatiebaan of vrijwilligerswerk door te laten stromen naar een betaalde baan binnen de ARM. Vrijwilligers horen er bij onze stichting helemaal bij en hun inzet waarderen wij enorm. Binnen het vrijwilligerswerk zijn diverse mogelijkheden, van werkplaats tot winkel, van enkele uren per week tot hele dagen.

Het magazijn van de sorteerafdeling in Hoograven

Help ons een handje!

“De afgelopen jaren hebben kringloopwinkels, ook door hun bijdrage aan een meer circulaire wereld, steeds meer aandacht gekregen in de media”, vertelt directeur Nannette Schenk. “Die aandacht heeft ervoor gezorgd dat de aanvoer van spullen zo sterk is gestegen dat we het met het huidige team niet aankunnen. Dat proces van binnenkomst tot verkoop neemt veel tijd in beslag. Als een kast niet geschikt is voor verkoop, dan gaat deze op zo’n manier uit elkaar dat de materialen kunnen worden hergebruikt.”

We zijn hartstikke blij met de aanvoer van deze spullen en zijn daarom hard op zoek naar nieuwe sorteer- en verkoopmedewerkers. Heb je zin om tussen vintage spullen te bivakkeren en om bij te dragen aan een samenleving waar we zoveel mogelijk hergebruiken? Dan is dit je kans! Geef je op als vrijwilliger via [email protected] onder vermelding van je naam, een korte motivatie en je beschikbaarheid. Of er genoeg werk is? Jazeker! Er staan nog héél véél spullen te wachten om klaargemaakt te worden voor een tweede leven.

Geldzorgen: voorkomen is
beter dan genezen!

Maakt u zich wel eens zorgen over geld? Misschien als die onverwacht hoge rekening op de mat valt of net in een dure maand de wasmachine stuk gaat. Zijn uw toeslagen goed geregeld, zodat u niet teveel of te weinig ontvangt? En weet u wat het voor uw portemonnee betekent als uw leven verandert, bijvoorbeeld als u uw baan verliest of met pensioen gaat? Dit zijn belangrijke vragen om tijdig bij stil te staan. Welzijnsorganisatie U Centraal kan u hierbij helpen met informatie, advies, trainingen en de inzet van vrijwilligers.

“Als er een grote verandering in je leven plaatsvindt, is het heel belangrijk dat je grip op en inzicht in je financiële situatie houdt,” vertelt Deborah Molenaar. Zij organiseert voor U Centraal bijeenkomsten en zet vrijwilligers in om mensen te helpen bij administratieve of financiële vragen of problemen. “In de bijeenkomsten richten we ons speciaal op mensen die een grote verandering in hun leven (een zogenaamd life event) meemaken. Dat kan een echtscheiding zijn, met pensioen gaan, (tijdelijk) zonder baan komen te zitten of 18 jaar worden. Bij life events veranderen er in financieel opzicht dingen en daar informeren we mensen gericht over. Op in totaal tien thema’s geven we betrokkenen tips en tricks zodat ze hun geldzaken op orde kunnen houden ondanks de gebeurtenissen in hun leven. Bij de bijeenkomsten is ook altijd een inhoudsdeskundige aanwezig om mensen te informeren over het betreffende thema. Van groot belang is dat men zich gesteund voelt en vrij om dingen te bespreken. Zo kan ik mensen optimaal motiveren en helpen en waar nodig doorverwijzen. Op deze manier helpen we per jaar ongeveer 500 burgers en dat geeft veel voldoening.”

Praten over geldzorgen is een belangrijke stap. “Als je geldzorgen voor jezelf houdt, blijft een oplossing vaak verder weg,” zegt Monique Koene. Zij geeft informatie en advies aan burgers over alles wat met geld te maken heeft in De Geldzaak, een wekelijks inloopspreekuur in de bibliotheek. “In het geval van schuldenproblematiek kan ik doorverwijzen naar andere partijen. Maar voorkomen is beter dan genezen en daarom hopen wij mensen al te spreken voordat er problemen ontstaan. We organiseren ook informatiebijeenkomsten in verschillende vestigingen van de bibliotheek, in januari bijvoorbeeld speciaal voor ouderen. Er valt namelijk heel veel uit te leggen. Geldzaken kunnen, ook als je ouder bent, complex zijn. Denk aan de toeslagen waar miljoenen Nederlanders mee te maken hebben. Je moet natuurlijk zorgen dat je aanvraagt waar je recht op hebt, maar je moet goed uitkijken dat je niet meer krijgt dan waar je recht op hebt. In dat geval moet je het later terugbetalen en dat lukt vaak niet goed. Met de juiste adviezen en handvatten kunnen mensen hiermee heel goed zelf aan de slag en dat voorkomt narigheid.”

Geldtips van Deborah en Monique:

  • Houd controle over uw financiën door inkomsten en uitgaven naast elkaar te zetten. Die moeten in balans zijn.
  • Maak geldzorgen bespreekbaar in uw omgeving. Dan is hulp vinden makkelijker.
  • Reageer altijd op post van schuldeisers of vraag daar hulp bij.
  • Doe halverwege het jaar een inkomenscheck om te zien hoe het zit met uw toeslagen.

Kijk voor meer informatie over advies, praktische hulp en bijeenkomsten van U Centraal op www.u-centraal.nl.

De Geldzaak: iedere dinsdag tussen 15.30 en 17.30 uur in de Centrale Bibliotheek, Oudegracht.

Met vragen over geld kunt u ook terecht bij de sociaal raadslieden van U Centraal in het buurtteam. Zie www.buurtteamsutrecht.nl.

_BT Clear