Deze pagina is een bijdrage van bedrijven uit Utrecht e.o.

Heeft u een vermoeden van huiselijk geweld, kindermishandeling of ouderenmishandeling?

Bel Veilig Thuis voor advies!

Veilig Thuis Utrecht is de organisatie waar u terecht kunt als er sprake is van huiselijk geweld, kindermishandeling of ouderenmishandeling of het vermoeden daarvan. Alle dagen van het jaar en 24 uur per dag wordt u geholpen als u zelf hulp nodig heeft of als u zich zorgen maakt over iemand anders. Misschien heeft u vragen of vage vermoeden of misschien weet u het zeker. In alle gevallen is het belangrijk dat u contact zoekt, uw zorgen deelt en advies krijgt van betrokken professionals.

_BT Clear

400 meldingen per maand

Angelique Kerkhof en Danny Tenic zijn managers bij Veilig Thuis en werken intensief samen met deze professionals. Met hun collega’s vormen ze de voorhoede van de strijd tegen huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling. Per maand komen er ruim 400 meldingen binnen bij Veilig Thuis Utrecht. Tenic vertelt: “Meldingen komen bijna altijd van derden, heel soms van slachtoffers zelf. Drie kwart komt via de politie, maar ook scholen, zorginstellingen, artsen, eerstehulpafdelingen en burgers nemen geregeld contact op. In alle gevallen houden wij ons strikt aan ons handelingsprotocol.”

Van advies tot crisispunt

Naast het bieden van advies en het aannemen van meldingen, voert Veilig Thuis ook onderzoeken uit. Bijvoorbeeld naar aanleiding van een melding. Of, als er aanleiding toe lijkt, rukt men vanuit het crisispunt direct uit om gevaarlijke of bedreigende situaties te neutraliseren en naar onmiddellijke (voorlopige) oplossingen te zoeken. In alle gevallen moet bekeken worden of er sprake is van incidentele of van structurele onveiligheid. Soms moet er rigoureus ingegrepen worden en soms is het voldoende om gerichte adviezen te geven aan bezorgde burgers.

De zaken die op het pad komen van Veilig Thuis zijn soms schokkend. “Meldingen uit het onderwijs en de zorg zijn vaak het meest zorgwekkend,” vertelt Tenic. “Vrouwen met een heleboel onbehandelde botbreuken, baby’s met letsel dat zich niet goed laat verklaren, maar ook verwaarlozing van kinderen of andere zorgbehoevenden. Uit onderzoek blijkt dat in Nederland 119.000 kinderen slachtoffer zijn van een vorm van mishandeling en vanwege kindermishandeling gaan elk jaar 50 kinderen dood.”

Voorbeelden uit de praktijk

Gevraagd naar een voorbeeld uit de praktijk vertelt Kerkhof over een melding die ze recent kreeg. “Een school belde dat de moeder van op die school zittende kinderen in verwarde toestand op het schoolplein liep en dat zij haar kinderen mee wilde nemen.

School vroeg zich af wat ze moesten doen. We zijn in gesprek gegaan met de moeder en de kinderen. Opvallend was dat het oudste kind volstrekt niet verbaasd was over het gedrag van zijn moeder. Hij was eraan gewend. Daar ligt dan dus een taak voor ons.”

Eerder die dag rukte het crisisteam uit naar een ziekenhuis. Kerkhof: “Een vader en een moeder van een baby kregen daar ruzie waarbij de vader dreigde het kind uit het raam te gooien. Ook daar zijn gesprekken gevoerd en er bleken drugs in het spel te zijn. Vader heeft vervolgens een huisverbod van tien dagen gekregen waardoor moeder even rust heeft om dingen op orde te krijgen en anders te organiseren. Uiteraard met hulp van ons en andere organisaties.”

De meeste meldingen die binnenkomen zijn minder heftig en acuut dan deze twee voorbeelden. Van groot belang is dat u om advies vraagt als u een vermoeden heeft van huiselijk geweld, kindermishandeling of ouderenmishandeling. U kunt altijd vrijblijvend bellen en om advies vragen zonder dat er meteen gevolgen of actie zijn. Heeft u zo’n vermoeden? Bel dan 0800 – 2000. Dat mag ook anoniem.

_BT Clear

Zorgbedrijf met aanpakkersmentaliteit zoekt medewerkers voor leuk en waardevol werk

_BT Clear

Een nieuwe speler in de Utrechtse thuiszorg is Actief Zorg. Niet dat Actief Zorg een nieuwe thuiszorgorganisatie is; met ruim 16.000 klanten en bijna 4.000 medewerkers vormen ze in het zuiden van Nederland al een grote partij. Algemeen directeur Lia van Galen vertelt over haar organisatie en de specifieke uitdagingen die ze tegenkomt in Utrecht.

Geluk medewerkers en klanten voorop

“Actief Zorg is een allround thuiszorgorganisatie en we bieden huishoudelijke hulp, verpleging, verzorging en begeleiding,” legt Van Galen uit. “De nadruk ligt echter op huishoudelijke hulp. Dat geldt ook voor Utrecht waar we recent door een overname 190 klanten hebben gekregen. Ik mag wel zeggen dat we een leuk en positief bedrijf zijn. Dat komt doordat we het geluk van onze medewerkers en onze klanten altijd voorop stellen. De medewerkers komen daarbij op de eerste plek, want alleen als zij zich goed voelen, kunnen ze aan onze klanten de juiste zorg geven en goed zijn in hun werk. We doen dat bijvoorbeeld door ze veel ruimte te geven om zich te ontwikkelen.”

Flexibel werk met prima beloning

Lia van Galen maakt er geen geheim van dat ze zorgen heeft over de situatie in Utrecht. Niet voor niets: in deze stad staan veel mensen die zorg of hulp nodig hebben op een wachtlijst. Probleem is dat er in de hele stad niet genoeg medewerkers zijn. “Maar dat betekent niet dat we bij de pakken neer gaan zitten; wij zijn aanpakkers en we zoeken oplossingen. Zo zijn we tijdens de UIT-week met een promo-team op pad geweest om studenten te informeren en aan ons te binden. Werk in de thuiszorg kan een prachtige studentenbaan zijn. Maar vanwege het flexibele karakter van het werk is het ook heel geschikt voor mensen - ook mannen - die voor een paar dagen in de week werk zoeken. Afgezien van de goede beloning ervaren medewerkers hun werk vaak als heel leuk en waardevol. De belangrijkste voorwaarde om plezier te kunnen beleven aan werken in de thuiszorg is dat je het leuk moet vinden om met mensen om te gaan.”

Ben jij op zoek naar een baan met flexibele werktijden en wil je iets betekenen voor een ander?

Dan is werken als thuishulp iets voor jou! Kijk op www.werkenbijactiefzorg.nl voor meer informatie.

_BT Clear