_BT Clear

schulden Bespreekbaar maken

‘We nemen zoveel mogelijk stress weg’

In Utrecht hebben naar schatting 14.000 tot 35.000 huishoudens schulden. Buurtteams willen schulden terugdringen. Onder meer door deze bespreekbaar te maken met de mensen die eronder gebukt gaan. Dat sluit goed aan bij de nieuwe gemeentelijke Actieagenda ‘Utrechters Schuldenvrij ’.

“Bij veel klanten van de buurtteams is er sprake van schulden”, vertelt Marieke van Vliet, medewerker van Buurtteam de Meern. “De focus ligt op hoe we zoveel mogelijk mensen met financiële problemen bereiken en kunnen helpen. Hierbij staat nauwe samenwerking centraal – met bewoners zelf, met andere maatschappelijke organisaties én met de gemeente.” Die laatste startte afgelopen kwartaal de Actieagenda ‘Utrecht Schuldenvrij’. Van Vliet: “Onder meer met een grote bijeenkomst voor bewoners over het bespreken van schulden, één van onze belangrijkste opdrachten.”

Minder dreigend

“Veel mensen vinden het moeilijk om over schulden te praten”, vertelt Hielke van der Molen, medewerker van Buurtteam Overvecht. “Vanwege de schaamte en verlammende stress die financiële problemen kunnen veroorzaken. Wij kijken hoe we de grootste stress kunnen wegnemen en leggen uit hoe belemmerend stress op het gedrag werkt. Ook bieden we in samenwerking met andere partijen meer maatwerk. Denk aan het Huishoudboekje waarmee de gemeente zorgt voor het betalen van de belangrijkste vaste lasten uit het inkomen van de klant. Bij dit alles stellen we ons ‘stress-sensitief’ op: een veroordelende houding werkt averechts. We motiveren schuldeisers waarmee we samenwerken om die stress eveneens te verlagen. Onlangs pasten twee woningcorporaties hun standaardbrief aan wanbetalers aan, waardoor deze minder dreigend overkomt.”

Vroege signalen

“Vroeger wachtten we tot mensen met schulden ons opzochten”, vertelt Van der Molen. “Nu weten we dat de schaamte hiervoor vaak te groot is. Of de onbekendheid met buurtteams.” “Wij moeten dus naar hen toe”, zegt Van Vliet. “Eén van die manieren is vroegsignalering. Corporaties geven ons bijvoorbeeld een seintje zodra bewoners een maand of twee de huur niet betalen. Dat doen ze vóór ze deurwaarders of incassobureaus inschakelen; ze laten ons eerst met de bewoners naar een oplossing zoeken. In Vroegsignalering 2.0, een pilot die begin dit jaar startte in Ondiep-Pijlsweerd, geven ook partijen als zorgverzekeraars en gas-, water- of lichtleveranciers ons signalen over betalingsachterstanden.”

Effectieve aanpak

De buurtteams ontwikkelen hun visie op schuldenaanpak sinds kort via de interne werkgroep Rondkomen en deelt die visie zoveel mogelijk. Bijvoorbeeld via gesprekken tussen generalisten, casuïstiekbesprekingen met schulddienstverleners en haar bijdrage aan de cursus Budgetvaardig voor professionals. Van der Molen: “We vormen onze visie niet op een eilandje; we werken hierin nauw samen met de gemeente, U Centraal en andere partners. Op die manier komen we tot een gezamenlijke en meer effectieve schuldenaanpak.”

Foto: Marieke Duijsters

Geldzaken

Kunt u moeilijk rondkomen of heeft u geldzorgen? Misschien bent u onlangs uw baan verloren, ligt u in scheiding of is er iets anders dat grote invloed heeft op uw financiële situatie. Het buurtteam kan met u meedenken, u adviseren en doorverwijzen naar de juiste instanties.

Overzicht over uw financiën

Heeft u geen overzicht meer over uw financiën? Of maakt u uw post niet meer open, bang voor de volgende aanmaning? Er zijn allerlei situaties waardoor het even niet lukt om rekeningen te betalen of waardoor het moeilijk is om rond te komen met uw geld. Dan helpt het als iemand u hierbij ondersteunt.

Het buurtteam kijkt samen met u hoe uw financiële situatie eruitziet. Soms blijkt dat u recht heeft op een aanvulling van uw inkomen. Met een goed overzicht kunt u uw problemen stap voor stap oplossen en voorkomen dat uw schulden verergeren.

Inloopspreekuren

Elk buurtteam heeft verschillende inloopspreekuren waar u terecht kunt met uw post of met specifieke vragen over werk en inkomen. Daarnaast kunt u aansluiten bij een van de sorteergroepen. Hier leert u zelf uw administratie op orde houden. Ook wanneer u geen schulden heeft, kunt u terecht bij het buurtteam. Bijvoorbeeld wanneer u en uw gezin nauwelijks kunnen rondkomen van uw inkomen.

_BT Clear