_BT Clear

Foto: Kamiel Scholten

Foto: Loïs de Vries

_BT Clear

Opvoeden en opgroeien

Buurtteams jeugd en gezin

Het buurtteam in uw eigen buurt helpt u graag bij vragen over opvoeden en opgroeien. De buurtteammedewerkers helpen kinderen, jongeren en gezinnen om te gaan met gedragsproblemen, psychische problemen of een (verstandelijke) beperking bij uw kind(eren). Ook bij andere zaken die misschien spelen in uw gezin, zoals echtscheiding, verslaving, werkloosheid, schulden of huiselijk geweld, biedt het buurtteam begeleiding. Op pagina 17 vindt u alle buurtteam-adressen.

Veiligheid kind staat bovenaan

Kinderen tot hun recht laten komen. Daar wil Nayibe Perfors als gezinswerker graag een bijdrage aan leveren. Ze werkt in het mobiele team dat alle buurtteams in de stad bijstaat wanneer die steun nodig hebben. Ouders kunnen worstelen met een hoop vragen. Voed ik mijn kind wel goed op? Hoe maak ik afspraken met mijn ex over de kinderen? Wat heeft mijn kind met een verstandelijke beperking aan extra zorg nodig? “De veiligheid van een kind staat voor mij altijd bovenaan. Ik ontmoet veel verschillende mensen en moet steeds opnieuw ontdekken wat de beste werkwijze is om die veiligheid te garanderen. Dat is een uitdaging die me scherp houdt.”

De inbreng van de ouders, of het hele gezin, weegt zwaar mee. “Soms heb je als professional een ander idee en dan probeer je samen tot een oplossing te komen. Ik probeer de juiste hulpmiddelen aan te bieden en ouders hun eigen kracht te laten vinden. Uiteindelijk wil je dat ze het zelf redden.”

Foto: Eddy Steenvoorden

Jeugdgezondheidszorg gemeente Utrecht

Naast het buurtteam is er ook de Jeugdgezondheidszorg. Bij de assistentes, jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen bent u welkom met alle vragen over uw opgroeiende kind (met uitzondering van acute problemen en voor medicijnen, daarvoor gaat u naar de huisarts). Ze volgen de ontwikkeling en groei, geven vaccinaties en helpen u bij opvoedvragen. Op afspraak. Maar voor het meten en wegen van uw kind en het stellen van een korte vraag, bent u altijd welkom op het inloopspreekuur. U kent deze medewerkers misschien al van het consultatiebureau. Ze werken samen met onder andere het buurtteam, verloskundigen, huisartsen en scholen: in groep 2 en groep 7 meten en wegen zij kinderen op school en testen ogen en oren. Het kan zijn dat de jeugdverpleegkundige daarna nog verder wil praten met u over de gezondheid van uw kind. Maar ouders kunnen ook altijd zelf vragen stellen en een afspraak maken. Op de middelbare school hebben ze contact met onderwijzers en praten vervolgens nog twee keer met uw kind over gezondheid. Daar horen onderwerpen bij als gevoelens, zorgen en de plek in de groep.

Kijk ook eens op www.jeugdengezinutrecht.nl. Hier vindt u filmpjes, cursussen, een forum en apps over opgroeien en opvoeden.

Alle Utrechtse speeltuinen in één overzicht

Op www.utrechtsespeeltuinen.nl vindt u alle openbare speeltuinen en speelplekken in de gemeente Utrecht. Met beschrijving, foto’s én de mogelijkheid om speeltuinen te beoordelen. Op het kaartje kunt u ook op postcodeniveau zoeken naar speeltuinen. De site is een initiatief van Elke Speeltuin en is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht.

Huiselijk geweld en kindermishandeling

Gaat het bij u thuis niet goed? Of hebt u zorgen over de veiligheid van iemand in uw omgeving? Bel of mail dan met Veilig Thuis Utrecht: 0800-2000 of www.veiligthuisutrecht.nl. Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling. Bij Veilig Thuis Utrecht kunt u terecht voor informatie, advies en hulp, om zorgen te bespreken en eventueel een melding te doen. Als u twijfelt, bel dan voor advies. Dat mag ook anoniem. Het nummer is dag en nacht bereikbaar. Is er direct gevaar? Bel dan 112!

Veranderingen specialistische jeugdhulp vanaf 1 januari

Vanaf 1 januari leveren KOOS en Spoor030 de specialistische jeugdhulp in alle Utrechtse wijken. De teams van KOOS en Spoor030 kunnen individuele hulp bieden, of in groepsverband. Zij zorgen ook voor de kinderdagcentra, pleegzorg(begeleiding), gezinshuizen en andere vormen van zorg waarbij kinderen logeren en wonen. Voor specialistische jeugdhulp hebt u een verwijzing nodig van bijvoorbeeld het buurtteam of de jeugdarts. Maakt uw kind of uw gezin nu gebruik van specialistische jeugdhulp? We hebben afspraken met de hulpverleners gemaakt om te zorgen dat de hulp zo veel mogelijk doorloopt.

Meer informatie hierover leest u op www.utrecht.nl/jeugd. Hebt u vragen over uw eigen situatie, neem dan contact op met uw eigen hulpverlener.

Pleegouders gezocht

Kinderen groeien het beste op in een gezin. Soms gaat dat (tijdelijk) niet bij de eigen ouder(s). In dat geval zoekt een pleegzorgorganisatie naar een pleeggezin. Voor Utrechtse kinderen is het fijn om in de eigen omgeving te kunnen blijven. Daarom zijn er voldoende pleegouders nodig in Utrecht. Samen met de pleegzorgorganisaties zoekt de gemeente Utrecht naar nieuwe pleeggezinnen; mensen die ruimte hebben in hun huis en in hun hart voor een pleegkind. Hebt u interesse? Wilt u meer weten over wat het inhoudt om pleegouder te zijn? Kijk dan op www.utrecht.nl/pleegoudersgezocht.

_BT Clear