Mantelzorgers naast de deur

Zorgunit voor Paula in de achtertuin van Lucienne en Frank

Inwoners van Obbicht zullen eind juni vreemd opkijken als ze een grote woning langs zien komen. Er wordt dan per trailer een zorgunit afgeleverd bij de kapsalon van Frank en Lucienne aan de Karel van Bronckhorstlaan. In de achtertuin van hun woning neemt mevrouw Demandt-Leclerc (80), de moeder van dochter Lucienne, intrek in haar splinternieuwe woning. Met de mantelzorgers op nog geen drie stappen van haar voordeur verwijderd.

Mevrouw Demandt, nu 80 jaar, verloor vorig jaar haar man. De boerderij waar ze zestig jaar met veel plezier samen gewoond hebben, werd haar ineens te groot. Ook kon ze, door een aantal vervelende operaties, haar kippen niet meer verzorgen. Het kippenhok ligt er nu verlaten bij. De noodzaak om de boerderij te verkopen kwam dichtbij.

"Jaren geleden hebben we onze woning met kapsalon aan huis op het achterste deel van het erf kunnen bouwen", zegt Frank. "Via een poortje kwamen we 'achterom' voor een kopje koffie of als hulp nodig was. Na het overlijden van mijn schoonvader werd het voor Paula, mijn schoonmoeder, zwaar om de boerderij in stand te houden. We besloten deze begin dit jaar te koop aan te bieden en boven verwachting was het huis binnen twee dagen verkocht. Dat betekende dat we voor haar snel een nieuwe woning moesten gaan zoeken."

"En dat moest ook echt een huisje in Obbicht zijn", vult Lucienne aan. "Mijn ouders hebben altijd gespaard voor later, zodat ze fijn zouden kunnen blijven wonen. Nu blijkt dat ze hebben gespaard voor iets wat er niet is. Want als je 60 bent kun je een dorp verder nog wel doorgaan met je leven, maar een tachtigjarige verplaatst je niet zomaar naar een andere stad of dorp. Mijn moeder is van Obbicht en nu mijn vader overleden is, wil zij hier ook blijven. Omdat ze ook al wat extra zorg nodig heeft, zijn we zelf maar eens gaan onderzoeken wat mogelijk is.

Omdat de appartementen aan de rand van Obbicht te duur waren en zij hun moeder Paula niet graag in de dertig jaar oude sociale woningen zagen zitten, overwogen Frank en Lucienne Paula 'in huis' te nemen. Dat moest dan wel een eigen woning zijn, waar zij volledig zelfstandig zou kunnen wonen. Frank kwam uit bij een bedrijf in Oss die kant- en klare woonunits bouwen in elke gewenste stijl.

"We waren bijzonder verrast wat dit bedrijf allemaal kan bieden. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze maken het voor je. Ook als je een bubbelbad in de unit wilt, kan dat. Het zijn echte woningen, geen containers zoals je die ook wel eens ziet. Nee, deze woning is volledig gebouwd zoals onze moeder het wil. De woning is gelijkvloers, met brede doorgangen, keuken, wc, badkamer met douche, een slaapkamer en een ruime woonkamer. Je kunt alles naar wens laten invullen. Niets is te gek. De unit is 5x12 meter en komt naast ons huis te staan op een nu nog braakliggend deel van de tuin. Hij wordt aangesloten op water en elektriciteit vanuit ons huis. Het is niet goedkoop, maar dit bedrag investeren wij met liefde in de levensvreugde van onze moeder. We hopen dat ze nog vele jaren zelfstandig en fijn mag leven met ons in de buurt.

Wij hebben gelukkig de ruimte en hebben het voor haar over", zeggen Lucienne en Frank tot slot.

Geen vergunning nodig voor tijdelijke mantelzorgwoning


Heeft u de ruimte en mogelijkheden en wilt u mantelzorg bieden, kort bij uw eigen woning? Dan is een tijdelijke mantelzorgwoning op eigen terrein wellicht een optie. Hiervoor is geen vergunning nodig. U krijgt een tijdelijk huisnummer dat wordt ingetrokken op het moment dat de mantelzorg afgelopen is. U kunt de woning dan niet meer als zelfstandige woning gebruiken. Informeer bij de gemeente naar de mogelijkheden.

_BT Clear