Hulp nodig bij zelfstandig wonen?

Kunt u niet langer zelfstandig thuis wonen? Of heeft u hulp nodig bij de dagelijkse gang van zaken? Dan komt u wellicht in aanmerking voor een voorziening vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze wet is in het leven geroepen om ondersteuning te bieden aan mensen die door ouderdom, een beperking, een chronische ziekte of psychische problemen moeite hebben om zelfstandig te kunnen blijven wonen.

Als u deze belemmeringen in het dagelijks leven ondervindt, dan heeft u de zorg nodig om uw leven gemakkelijker te maken. Ook is de Wmo voor mensen die mee willen blijven doen in de samenleving, maar dat zelf niet meer zo goed kunnen. Vraag bij de gemeente wat de mogelijkheden zijn.

We komen met u praten

Als u denkt dat u ondersteuning nodig heeft, dan komt de Wmo-consulent van de gemeente bij u langs om u enkele vragen te stellen. We noemen dit het zogenaamde keukentafelgesprek. Samen met u kijkt de Wmo-consulent naar:
1 uw persoonlijke situatie;
2 uw eigen mogelijkheden;
3 mogelijkheden voor hulp in uw eigen omgeving;
4 de voorzieningen in uw buurt en
5 de verwachtingen voor de toekomst.

Dit gesprek hoeft u niet alleen met de consulent te voeren. Als u dat wenst, kan iemand vanuit uw directe omgeving gerust aanschuiven bij dit gesprek. Ook kunt u gebruikmaken van onafhankelijke cliëntondersteuning. Blijkt uit het gesprek dat u aanvullende ondersteuning nodig heeft, dan krijgt u die. Tijdelijk als het kan, permanent als het moet.

Mogelijkheden van uzelf of uw omgeving

Na zo'n keukentafelgesprek kan de consulent een inschatting maken wat u zelf nog kunt. Ook bekijkt de consulent of er andere mensen in uw omgeving zijn om u te helpen. Mocht u al zorg en ondersteuning krijgen vanuit andere wetten, zoals de Zorgverzekeringswet, Participatiewet of de Jeugdwet, dan wordt dit in het onderzoek meegenomen.

Een maaltijdservice of de dagelijkse boodschappen

Als u niet meer in staat bent om een klus of boodschappen te doen of voor uzelf een maaltijd te maken, dan kijkt de consulent of er een beroep kan worden gedaan op mensen uit uw omgeving. Dat kan een familielid, maar ook een goede buur zijn. Is er niemand die u kan helpen bij de dagelijkse beslommeringen, dan kunnen we een aantal algemene voorzieningen treffen, zoals een klussendienst, maaltijdservice, boodschappendienst of rolstoelpool. Ook als uw buurtcentrum een activiteit aanbiedt, wordt gekeken naar de mogelijkheden voor uw deelname hieraan. Voor het gebruikmaken van de algemene voorzieningen, heeft u geen indicatie vanuit de Wmo nodig.

Voorzieningen op maat

Bieden bovengenoemde algemene voorzieningen niet voldoende uitkomst, dan krijgt u een voorziening op maat. In de wet staat niet wat voor voorziening dit moet zijn. De gemeente bepaalt in samenspraak met u welke ondersteuning u nodig heeft om een gewenst resultaat te halen, zodat u nog een prettig leven kunt leiden. Voorbeelden van maatwerkvoorzieningen zijn: woonvoorzieningen;
huishoudelijke hulp;
vervoersvoorziening;
een rolstoel of een
aanpassing aan uw rolstoel;
een scootmobiel of een
aanpassing aan uw auto;
begeleiding;
een beschermde woonplek.

Eigen bijdrage via CAK

Als u in aanmerking komt voor ondersteuning vanuit de Wmo, dan geldt daarvoor vaak een eigen bijdrage. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) stelt de hoogte van uw eigen bijdrage vast op basis van uw inkomen en vermogen. U ontvangt dan elke vier weken een factuur voor de ondersteuning die u heeft gekregen.

Meer informatie over het CAK vindt u op www.hetcak.nl. Met de eenvoudige rekenmodule op hun website kunt u uw maximale bijdrage uitrekenen. Lukt dat niet of heeft u nog andere vragen over de eigen bijdrage, bel dan met het CAK, tel. 0800-1925.

 

Meer informatie of aanvraag Wmo voorziening?


Belt u dan met:

Gemeente Beek:

Zorgloket, 046 – 43 89 342

Gemeente Sittard-Geleen:

Wmo-adviescentrum, 046 - 477 8841

Gemeente Stein:

Loket Zorg, 046 - 43 59 393

Of kijk ook eens op:

www.hulpmiddelenwijzer.nl: voor informatie over woningaanpassingen;
www.mijnhuisopmaat.nl: voor informatie en tips voor een veilig en toegankelijk huis;
www.zorgwijzer.nl: vvoor het vinden van een geschikte zorgverzekering.

_BT Clear