Langer thuis wonen dankzij goede voorzieningen

Binnen de gemeente Beek is levensloopbestendig wonen een belangrijk aandachtspunt. Veel mensen willen immers liefst zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Daar wil de gemeente graag bij helpen. De laatste jaren is er daarom hard gewerkt aan algemene voorzieningen die het langer thuis wonen mogelijk moeten maken. Mooie voorbeelden daarvan zijn de Hoeskamer in het multifuncioneel centrum in Spaubeek en de maaltijdvoorziening in het gemeenschapshuis in Neerbeek. Maar ook het initiatief van Jos en Gonda Nijsten die in Genhout een oude stal ombouwden tot ontmoetingsplaats voor ouderen. Mensen die gebruik maken van deze voorzieningen vertellen graag hoe belangrijk dit voor hen is en nodigen ook anderen uit er gebruik van te maken!

Eten Bie Olga in Neerbeek ‘Als je hier een keer hebt gegeten, kom je zeker terug!’

De tafel staat al klaar voor ongeveer 20 mensen. Alles ziet er verzorgd en feestelijk uit en iedereen kan zo aanschuiven bie Olga in het gemeenschapshuis in Neerbeek. Er wordt ook steeds beter gebruik van gemaakt. Maar het kan nog veel beter want er kan gekookt worden voor ongeveer 60 gasten.

Een van de vaste gasten is Fer Dohmen (85). Voor hem is dit een prima voorziening. “Sinds januari kun je hier op dinsdag en vrijdag warm eten. Daarvoor kon je hier al terecht voor een lunch van soep en een broodje gezond. Maar dit is veel beter. Ik kwam hier al langer met mijn echtgenote. Zij heeft echter in september een hersenbloeding gehad en woont nu in Glana. Dat is niet makkelijk, maar uiteindelijk wel het beste voor ons allebei.” Voor Fer betekent dit dat hij nu voor zichzelf moet zorgen. “Ik ben er maar gewoon mee begonnen, poetsen, de was doen, en inmiddels ben ik er al aardig aan gewend. En koken natuurlijk. Dankzij deze voorziening hoeft dat niet elke dag. Twee keer per week eet ik hier en één keer per week bij mijn dochter. De andere dagen kook ik zelf.”

De maaltijden worden klaargemaakt door een keukenbrigade van ongeveer 5 mensen, allemaal cliënten van Centrum Weng met een verstandelijke beperking. Olga Esteban Rodas is hun begeleider, maar ook de chef kok. “We hebben hier een perfecte combinatie van dagbesteding en van betekenis zijn voor anderen. Voor de mensen die hier komen eten. ’s Morgens wordt de zaal mooi ingericht en de tafel gedekt. We koken samen en de keukenploeg serveert ook het eten uit. Dat doen ze goed en met veel plezier. Voor mijzelf is dit ook fantastisch, want koken is mijn passie. Van een eenvoudig ingrediënt toch iets bijzonders maken, daar word ik echt gelukkig van.” Dat blijkt ook uit het menu. Eerst een lekkere groentesoep, dan een heerlijk geurende lasagne en tot slot een verrassingstoetje. Fer Dohmen eet met smaak. “Ik kan het iedereen aanbevelen om hier te komen eten. Als je eenmaal bent geweest, kom je zeker terug. Voor het eten, de gezelligheid en de bediening, want ook die is heel goed. Soms komen er verengingen eten, zoals de Zonnebloem. Prima om op deze manier meer bekendheid te geven aan bie Olga. Er zijn zoveel mensen voor wie het fijn zou zijn om hier te komen eten. Die moeten even over de drempel worden geholpen. Ze krijgen er beslist geen spijt van!”

Het eetpunt Bie Olga is open op dinsdag en vrijdag, de lunch bestaat uit soep, warme maaltijd, een toetje en een kop koffie. Een volledig menu kost €7,50. We starten om 12.15 uur. Gemeenschapshuis Callistusplein 9 tegenover de kerk in Neerbeek.

_BT Clear