Woning aanpassen of verhuizen?

Zelf zorgen voor een veilige en toekomstbestendige woning

We worden allemaal ouder. De één zonder veel gebreken of ongemakken, de ander met wat meer lichamelijke of geestelijke beperkingen. In de Westelijke Mijnsteek neemt het aantal ouderen fors toe. In 2040 is het aantal inwoners van 85 jaar en ouder zelfs verdubbeld ten opzichte van 2015. Als aankomend senior is het goed om nu al na te denken over uw woning en de aanpassingen die in de toekomst misschien nodig zijn om plezierig en veilig te kunnen wonen.

Overzicht van uw woonwensen

Maak nu u nog fit in het leven staat alvast een overzicht van uw woonwensen voor later. Dan valt de beslissing minder zwaar als straks meer ondersteuning nodig is. Woont u in een koopwoning, informeer eerst bij uw bank of financieel adviseur naar de mogelijkheden. Heeft u geld opzij gelegd voor woningaanpassingen of een verhuizing? En wat heeft u in de toekomst aan inkomen? Vragen die van groot belang zijn bij het creëren of vinden van de woning die (in de toekomst) bij u past.

Zelf woning aanpassen

Wilt u liever niet verhuizen, dan kunt u– eventueel met deskundige hulp - de ruimtes in uw huis eens bekijken door de bril van een oudere met beperkingen. Wat als u straks niet meer goed kunt lopen? Of vanwege een andere lichamelijke beperking niet meer de trap op kunt? Met enkele aanpassingen in uw woning, kunt u langer zelfstandig thuis blijven wonen. Al dan niet met aanvullende thuiszorg.

Toch liever verhuizen?

Soms is het beter om te verhuizen voordat u daadwerkelijk zorg nodig hebt. Het is een grote stap en u wilt natuurlijk wel zelf de regie behouden. De meeste ouderen hebben op late leeftijd de fysieke of mentale kracht niet meer om die stap te maken. Wanneer u verhuist als u nog vitaal bent, is het makkelijker om een nieuwe start te maken en maakt u ook makkelijker contact met andere bewoners. Zeker als u verhuist naar één van de wooncomplexen met alle voorzieningen en zorg in de directe nabijheid. Zo vult u samen met uw buren mooie pensioenjaren in, zonder in te hoeven perken op vrijheid, ruimte en gemak.

Verhuizen naar een seniorenwoning

De woningcorporaties bieden seniorenwoningen voor inwoners vanaf 55 jaar. Voor deze woningen is geen zorgindicatie nodig en ook mensen die eerst een koopwoning hadden, komen hiervoor in aanmerking. Op de websites van de woningcorporaties vindt u het aanbod seniorenwoningen.


Verhuizen naar een aanleun- of zorgwoning

Ook zijn er mogelijkheden op het gebied van zorgwoningen en aanleunwoningen.In een aanleunwoning woont u in een beschermde woonomgeving waar diensten worden geleverd vanuit een zorginstelling of een dienstencentrum. Een zorgwoning biedt nog meer zorgmogelijkheden. Voor een aanleun- of zorgwoning heeft u een zorgindicatie nodig. Afhankelijk van wat in uw situatie van toepassing is, krijgt u die van uw zorgaanbieder of via het CIZ.

Voor meer informatie kunt u terecht bij uw zorgverlener of kijk op www.ciz.nl voor meer informatie over zorgindicaties.

Extra stimulerings-regelingen voor woning-aanpassingen

Om woningaanpassingen te bekostigen zijn er speciale regelingen. De gemeente Sittard-Geleen heeft voor woningeigenaren de regeling Dubbel Duurzaam. Een lening om bijvoorbeeld een inloopdouche te realiseren of drempels uit uw woning te verwijderen. Een professional komt bij u thuis voor een energie- of zorgscan op maat. Provincie Limburg kent een soortgelijke regeling, namelijk de Stimuleringsregeling Duurzaam Thuis. Deze regeling is voor zowel huiseigenaren als huurders en geldt voor inwoners van Beek, Stein en Sittard-Geleen. Als huurder heeft u wel altijd toestemming nodig van de verhuurder van uw pand. Meer informatie en aanvragen vindt u op:
www.dubbel-duurzaam.nl
www.limburg.nl/duurzaamthuis
_BT Clear