Het begint met een goed idee

_BT Clear

In Lelystad zijn heel veel inwoners-initiatieven. Als het gelukt is een idee om te zetten in een concrete uitvoering dan plaatsen wij de informatie in de galerij van WieWatWaar. Kijk maar eens online en laat het weten als je een project mist wat zeker hier bij hoort!

De WasKom

De WasKom! is een sociale wasserette gevestigd in buurthuis De Windhoek in Lelystad Haven. Er staat een professionele wasmachine en een droger. Hiermee kunnen grote hoeveelheden was verwerkt worden in een korte tijd. Voor was die niet in de droger kan is er een droogmolen aanwezig. De was hoeft niet te worden gemerkt en indien gewenst wordt het eigen wasmiddel gebruikt. Eventueel kan er ook worden gestreken, maar daar wordt wel een kleine vergoeding voor gevraagd.

Wanneer mobiliteit een probleem is, worden mensen opgehaald en weer thuisgebracht door vrijwilligers. De was is gratis voor mensen met een chronische ziekte of ouderen vanaf 75 jaar. Buurtbewoners mogen natuurlijk ook hun was komen doen tegen een vergoeding. De was als verleiding! Het is bekend dat er onder ouderen en mensen die langdurig ziek zijn, eenzaamheid wordt ervaren. De stap zetten om deel te nemen aan een activiteit of zomaar een buurthuis binnen te lopen is erg groot. Voor de was bezoeken mensen het buurthuis en als je er dan toch bent drink je gezellig een kopje koffie mee of kun je kijken of je het leuk vindt om mee te doen aan een activiteit.

Gezelligheid en ontmoeting bij Wi na Wi

Carmen Asmus-Karsodjojo en Frida Blokland: Wonen in Lelystad betekent deel uitmaken van een samenleving die qua afkomst gevarieerd is. Veel inwoners zijn namelijk afkomstig uit verschillende landen maar zij hebben allen in Lelystad hun thuis gevonden. Het is dan belangrijk om een plek te vinden waar je samen met stad- en buurtgenoten op een laagdrempelige wijze gezellig en ongedwongen wekelijks samen kan komen. Het is met deze doelstelling dat in 2015 Wi na Wi werd opgericht. Wi na Wi is een groep buurtbewoners die elke maandagmiddag bij elkaar komt in de Waterbever. Wi na Wi heeft van oorsprong een Surinaamse oriëntatie maar inmiddels groeien wij uit tot een gemengde groep waar diverse culturen in vertegenwoordigd zijn.

Er worden bij ons diverse activiteiten ontplooid maar het belangrijkste is dat iedereen zich er prettig en op zijn gemak voelt. Ons doel is om de saamhorigheid en de sociale participatie te bevorderen en daardoor de leefbaarheid van Lelystad voor een ieder te vergroten. Onze activiteiten vinden plaats op de maandagmiddag van 13.00 – 16.30 uur. Loop gerust binnen en kijk of ook jij je thuis voelt bij Wi na Wi.

Dames Zuiderzeewijk

Ontstaan: Wij zijn dames uit de Zuiderzeewijk en hebben begin 2015 bedacht dat het leuk en goed zou zijn om op een centrale plek elkaar en andere vrouwen te kunnen ontmoeten. Wijkcentrum Zuiderzee werd gebouwd en toen het bijna af was zochten we contact met Janet Smid, opbouwwerker van Welzijn Lelystad. Wij wilden kijken of we binnen activiteiten konden organiseren, beginnend met een ontbijt eens per maand. Janet ging met ons in gesprek, was enthousiast over onze plannen en zij bood ondersteuning bij de start en hielp ons zo dat we nu zelfstandig verder kunnen. Op de achtergrond is zij beschikbaar voor vragen. Dat het niet zomaar bij plannen voor een ontbijt is gebleven bewijst het resultaat van vandaag de dag. Voor dames vanuit alle culturen zijn er in wijkcentrum Zuiderzee inmiddels de volgende activiteiten gerealiseerd: Naailes , sporten, samen koken en eten, kinderactiviteit, Nederlandse les, en het maandelijks samen ontbijten. Organisaties als Sportbedrijf Lelytad, Huis voor taal en buurtcentrum de Joon werken inmiddels met ons samen in de uitvoering.

“Sinds mijn kinderen uit huis zijn kwam ik bijna niet meer buiten. Ik was eenzaam. Sinds ik van jullie activiteiten heb gehoord kom ik elke dag naar wijkcentrum Zuiderzee!”

“Wij zijn al jaren op zoek naar zo’n ontmoetingsplek en eindelijk is het werkelijkheid geworden! Dank jullie wel dames!”

Eetgroep Sam Sam

Elke donderdag bereiden deelnemers van SamSam met elkaar een warme lunch en toetje in het buurthuis. We beginnen om 11.30 uur en om 12.30 uur gaan we aan tafel. Deelnemers doen het SamSam dus iedereen doet mee aan de voorbereidingen, het dekken van de tafels, het koken, opdienen, afruimen en weer opruimen van de keuken. Iedereen uit de wijk die het leuk vindt om contact te hebben met buurtbewoners kan mee eten.

Er kan gezellig een praatje met elkaar gemaakt worden, een potje gesjoeld worden of een 1000 stukjes legpuzzel worden gemaakt Opgeven is niet nodig en de kosten zijn € 2,00 per keer.
Kom gezellig op donderdag naar het buurthuis, u bent van harte welkom!

Inloophuis Waterwijk; een begrip in de wijk!

Inloophuis Waterwijk is in 1989 opgericht door een aantal kerken in Lelystad en onderdeel van de Stichting Interkerkelijk Diaconaal Overleg, kortweg IDO. Het Inloophuis is gevestigd in een gewoon rijtjeshuis in de Waterwijk. Wat kan je bij het Inloophuis vinden: Een gratis kopje koffie en thee; iemand die tijd heeft om te luisteren; praktische hulp; verwijzing naar andere instanties; speelhoekje voor de kinderen; ontmoeting met andere bewoners van de Waterwijk; een tweedehands winkeltje waar je voor een klein bedrag de leukste kleding kunt kopen of een warme maaltijd voor 2 euro. Activiteiten Inloophuis: Bingo, naailes, verwenuurtje, voorlezen voor kinderen, taalles allochtone vrouwen, praten & breien, schoolontbijt. Inloophuis Waterwijk, Oostzeestraat 11, 8226 BE Lelystad, Telefoon 0320-25245.
TIP In de WieWatWaar is alle praktische informatie te vinden van het Inloophuis.

Wil je de leefstijlkar gebruiken? Dat kan in de Waterwijk!

Heb je een plein waar je op wilt spelen, heb je een kinderfeestje of vind je het gewoon leuk om de materialen te gebruiken? Neem dan contact op met Anna Rijpsma, Leefstijl Wijkcoach om de mogelijkheden te bespreken. Je bereikt Anna via het wijkpunt in MFA de Waterbever of stuur een mail naar [email protected].

Wat zit er zoal in de bakfiets?

  • Verschillende ballen
  • Hoepels
  • Pogosticks
  • Groot Ganzenbord
  • Circusmateriaal

Wat vind je nog meer in de WieWatWaar aan aanbod voor de wijk

Advies en behandelcentrum Coloriet
Sportbedrijf Lelystad
TOP Fit fysiotherapie wandelen in de wijk
Plukroute Woldpark
Acupunctuurpraktijk Lelystad
Vermoeidheid en pijncentrum
Zwangerschapscursussen

_BT Clear