Mantelzorg in Krimpen aan den IJssel

_BT Clear

Adri van Wijngaarden, vertelt over haar werk als mantelzorgconsulent in Krimpen aan den IJssel.

Meneer Hagens* loopt binnen bij het Gezondheidscentrum aan de Groenendaal 1. Hij komt zich afmelden als mantelzorger omdat zijn vrouw is overleden. Het is nog maar net gebeurd en hij is er nog erg verdrietig over. We zoeken een van de spreekkamers op om even in gesprek te gaan.

Meneer vertelt openhartig over alles wat hij de afgelopen jaren heeft meegemaakt en hoe zwaar het soms was om mantelzorger te zijn: “Vooral omdat ik daarnaast nog gewoon mijn werk had.” Het verbaast me eigenlijk dat ik meneer Hagens niet eerder persoonlijk heb gesproken. Hij staat al jaren in ons adressenbestand.

Op mijn vraag waarom hij nooit bij één van de activiteiten of voor een persoonlijk gesprek naar ons toe is gekomen, antwoordt hij: “Voor mij was het al voldoende dat ik af en toe post kreeg en wist dat ik kon rekenen op jullie steun.” Dat is heel mooi om te horen.

Ik ben ook altijd erg onder de indruk van de verhalen tijdens de gespreksgroep voor mantelzorgers van mensen met dementie. De mensen met dementie gaan weliswaar naar de dagopvang in ontmoetingscentrum Kortlandgebouw maar voor de rest wonen ze thuis. Wat hebben deze mantelzorgers het zwaar en hoe belangrijk is het dan om vooral je verhaal kwijt te kunnen en ervaringen te delen met mensen die hetzelfde meemaken als jij.

Het is prachtig om als coördinator van het Steunpunt Mantelzorg het vertrouwen van mantelzorgers te krijgen, hun verhalen te mogen aanhoren en te proberen hun zware taak een heel klein beetje te verlichten. Mijn hart ligt bij deze mensen en ik ben heel blij dat ik dit werk mag doen. Ik hoop het nog vele jaren met steun van de gemeente Krimpen aan den IJssel te kunnen blijven doen. Het Steunpunt Mantelzorg is gevestigd in Gezondheidscentrum Krimpen, Groenendaal 1.

*Vanwege de privacy is de naam van deze persoon gefingeerd.

Wanneer ben ik mantelzorger

Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis. Mantelzorgers zijn geen beroepsmatige zorgverleners. Ze geven zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met degene die zorg behoeft.

Mantelzorg komt op je pad. Je hebt een emotionele band en je moet soms 24 uur per dag klaarstaan. Je hebt niet de keus om met de zorg te stoppen en moet soms verpleegkundige handelingen verrichten.

Zaterdag 8 oktober: Kracht van Krimpen Festival

Op zaterdag 8 oktober is er weer een Kracht van Krimpen Festival. Deze editie van het festival vindt plaats in Gezondheidscentrum Krimpen en kinderopvang Kinderdam (voorheen Via Futura). Op deze zaterdag zijn er van 10.00 tot 14.00 uur veel organisaties aanwezig die u kunnen helpen met uw vragen over zorg, opvoeden en opgroeien, werk en inkomen.

Het Kracht van Krimpen Festival werkt dit keer samen met de organisatie achter de Week van de Opvoeding. Tijdens het festival zijn er naast het stellen van vragen aan de verschillende (vrijwilligers)organisaties ook allerlei workshops te volgen voor jong en oud en is er een Horeca Hoek voor diverse versnaperingen.

We houden u op de hoogte
Inloop van de tijd plaatsen we onder andere op de Facebookpagina van Kracht van Krimpen (www.facebook.com/krachtvankrimpen) en via Twitter (@krachtkrimpen) berichten waarmee we u op de hoogte gehouden van de diverse activiteiten tijdens het festival.

 

_BT Clear