Maak kennis

met het buitengewone gezin Van der Zee*

_BT Clear

Nienke en Henk van der Zee* kregen in 2006 hun eerste kind, een zoon met de naam Bart. Achteraf gezien zijn de complicaties bij de geboorte misschien een verklaring voor het feit dat Bart bijzonder is. Hij heeft namelijk Asperger, een stoornis in het Autistische Spectrum. Deze diagnose werd gesteld toen hij 5 jaar was. Als peuter bleef hij liever bij de leidsters, dan dat hij buiten ging spelen. Toen al was hij de leidsters mondeling de baas. Met drie jaar kende hij niet alleen alle verkeersborden uit zijn hoofd, maar ook de betekenis en de toepassing ervan in het verkeer.

Moeder Nienke: “Achteraf vallen alle puzzelstukjes op hun plaats. Hij speelde gewoon met vriendjes en was levendig, totdat hij buikpijn kreeg die maar niet overging. De medische molen wees voor de buikpijn geen lichamelijke oorzaak aan. Daarom verwees onze huisarts ons naar ‘Alles Kits’. Wij constateerden namelijk een gat tussen zijn hoge intelligentie en zijn minder ontwikkelde sociaal-emotionele en motorische vaardigheden. Toch vond Alles Kits dat alles in orde was en dat hij geen hulp nodig had. De buikpijn bleef. De huisarts verwees ons naar Lucertis in Rotterdam. Daar stelden een psycholoog en een psychiater de diagnose Asperger. Ik schrok er eerst van, maar wilde het beste voor Bart.”

Wat voor hulp kreeg Bart en jullie als ouders?

“Wij krijgen als ouders vooral opvoedondersteuning van Lucertis. We kunnen daar terecht als we ergens tegenaan lopen. Bart ging eerst een jaar lang een keer in de week PMT Sova-training volgen. Het was een psychomotorische therapie, waarbij hij sociale vaardigheden oefende.

Hij vond het leuk en na een jaar had hij de gestelde doelen behaald. Tot voor kort (tot en met groep 6) heeft hij ook op een gewone, kleinschalige basisschool gezeten. In groep 3 kon Bart zich steeds moeilijker concentreren. Zelfs een ‘studybuddy’ (waarmee je een apart plekje kunt creëren) en een koptelefoon boden geen uitkomst. In groep 4 kreeg hij ook de diagnose ADHD en kreeg hij extra begeleiding in de vorm van een ‘rugzakje’. Een tijdje geleden vroeg hij zelf om overplaatsing naar een “autismevriendelijke school, waar ze me snappen”. Hij zit nu sinds twee maanden op een speciale school in Rotterdam. Hij vroeg zelf om medicatie, waar hij heel blij mee is: “Mama, nu is het niet meer zo druk in mijn hoofd.” Hij krijgt twee medicijnen: het ene medicijn verbetert zijn concentratie en het andere reguleert zijn emoties. Nienke: “Ik luister heel goed naar hem, want hij weet wat goed voor hem is.”

Impact op gezinsleven

In het gezin wordt constant rekening gehouden met Bart. Hij blijft liever thuis dan dat hij op stap gaat. Om toch naar verjaardagen te kunnen en dingen te ondernemen met het gezin, moeten Nienke, Henk en dochter Manon zich aanpassen. Bart wil graag over alles controle hebben. Daarom komen vriendjes bij hem thuis spelen. Nienke maakt bewust tijd voor haar dochter Manon van 8: “Ik ga altijd met haar naar paardrijden en regelmatig gaan we even ‘shoppen’.” Manon speelt vaak met haar vriendinnen. Sinds Bart op het speciaal onderwijs zit en hij ’s middags overblijft, is het relaxter in huis.

Vervolg hulp voor Bart

Nienke en Henk hebben een Persoonsgebonden Budget voor Bart aangevraagd. Dit ging gelukkig heel soepel. Met dit budget komt er vier uur in de week een orthopedagoog en gaat hij leren logeren bij ‘Happy Kids’. Zo hebben Nienke, Henk en Manon tijdens een aantal weekenden per jaar meer tijd voor elkaar. Nienke: “Als de diagnose valt, denk je eerst: hoe moet dit allemaal? Maar je kunt er mee leren omgaan. Tot nu toe hebben we goede stappen gezet, zoals de nieuwe school voor Bart.”

*De namen van de gezinsleden zijn fictief gekozen,
omdat zij anoniem willen blijven.

_BT Clear