_BT Clear

Geweld in huiselijke kring komt vaker voor dan u denkt. Ook in Krimpen aan den IJssel. Allerlei vormen van geweld, zoals ouderen- of kindermishandeling spelen zich vooral af ‘achter de voordeur’. Heeft u een vermoeden? Trek dan aan de bel. Veilig Thuis is er voor iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld, ook als u zelf betrokken bent.

Wat gebeurt er als u contact legt met Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond?

Bij Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond kunt u advies en ondersteuning rondom huiselijk geweld en kindermishandeling krijgen. Als u belt, krijgt u een deskundige medewerker aan de lijn die naar uw verhaal luistert. Deze medewerker zet het verhaal op een rij, beantwoordt vragen en geeft advies. Ook kijkt de medewerker samen met u of er professionele hulp nodig is en welke hulp dan het beste is. Als u dat wilt of als dat nodig is, kunt u anoniem blijven. Soms is het snel duidelijk welke problemen er zijn en welke hulp nodig is. Dan gaat Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond deze hulp meteen samen met de Krimpense samenwerkingspartners organiseren. Als het niet zo duidelijk is wat er aan de hand is, doet Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond eerst onderzoek.

Om wat voor geweld kan het gaan?

  • Lichamelijk geweld: slaan, schoppen, enzovoort.
  • Seksueel geweld: ongewild aanraken, seks tegen je zin of chantage via social media.
  • Geestelijk geweld: uitschelden, vernederen, dreigen met geweld, spullen kapot of geld afhandig maken, als je zelf niets mag beslissen, als je steeds vervelende dingen over jezelf te horen krijgt of als je bang wordt gemaakt.
  • Verwaarlozing: niet zorgen voor de basisbehoeften zoals aandacht, eten, drinken en kleding.
  • Huwelijksdwang: als je moet trouwen tegen je zin of als je niet mag scheiden.
  • Vechtscheiding: als ouders na een scheiding ruzie blijven maken of nare dingen tegen of over elkaar zeggen. Dit is niet in belang van het kind.
  • Als kinderen getuige zijn van geweld in hun gezin, dan is dat ook mishandeling.
  • Financiële uitbuiting; geld of spullen afhandig maken.

Hoe bereikt u Veilig Thuis?

Iemand moet de eerste stap zetten. Doet u dat? Meld het (vermoeden van) geweld bij Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond. Samen zorgen we ervoor dat het stopt.
Bel 0800-2000 (gratis), 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar of mail naar: [email protected]. Voor meer informatie kijkt u op www.veiligthuisrr.nl.

Voorlichting

De gemeente Krimpen aan den IJssel heeft eind 2015 het Preventieprogramma 2016-2019 vastgesteld. Het voorkomen en bestrijden van huiselijk geweld is hierin één van de speerpunten. In 2016 worden verschillende voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd rondom dit thema. De voorlichting is gericht op (zorg)professionals, het onderwijs, maar ook op vrijwilligers van onder andere verenigingen en stichtingen. In september is er een bijeenkomst voor vrijwilligers. Tijdens de bijeenkomsten wordt onder andere aandacht besteed aan het herkennen van signalen en de procedures en mogelijkheden van Veilig Thuis. Natuurlijk worden de aanwezigen ruim in de gelegenheid gesteld vragen te stellen. Daarnaast liggen er in bijvoorbeeld Bibliotheek aan den IJssel, Gezondheidscentrum Krimpen en het raadhuis informatiebrochures. Heeft u vragen over de bijeenkomsten? Dan kunt u mailen naar [email protected].

_BT Clear