Het Innovatiebudget helpt mee met een goed idee

_BT Clear

De zorg voor inwoners verbeteren kan ook in slimme ideeën zitten. Ideeën die ervoor zorgen dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen bijvoorbeeld. Heeft u zo’n idee? Dan is het goed om te weten dat de vijf gemeenten in de Hoeksche Waard u kunnen helpen. Daarvoor is er het Innovatiebudget. Met deze financiële ondersteuning kunt u uw idee dan tot uitvoering brengen!

Het Innovatiebudget wordt gefinancierd door de vijf gemeenten. Het potje is bedoeld om ideeën mogelijk te maken, zodat mensen langer thuis kunnen blijven wonen en onderdeel uit kunnen blijven maken van de samenleving. Zo’n idee kan overal vandaan komen. Van een inwoner, van een welzijnsorganisatie of van een zorgaanbieder. Natuurlijk is er een aantal voorwaarden aan verbonden.

Het plan dat u heeft, moet altijd uitgaan van de eigen kracht van inwoners. Dus uitgaan van wat de mensen zelf of met behulp van hun familie, vrienden en kennissen nog kunnen doen. Ook moet het een preventieve werking hebben: uw idee moet ertoe bijdragen dat de inzet van zwaardere zorg niet nodig is. En verder - maar dat spreekt vanzelf - moet het idee een regionaal karakter hebben.

Meer weten?

Er is geen maximum bedrag per innovatie beschikbaar. De gemeenten kijken naar de inhoud van de aanvraag en baseren daar een budget op. Wilt u er meer over weten?
Kijk dan op www.samenmeerhoekschewaard.nl.

_BT Clear

Thuisblijven en toch met iedereen in contact blijven: Beppe!

Officieel is Beppe een manier van beeldbellen. Maar je kunt er ook mee naar de radio luisteren. Berichten sturen. Spelletjes spelen. Een agenda bijhouden. Online vrienden maken. Wat kan er eigenlijk niet met Beppe, een slim stukje techniek dat mensen helpt om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen?

Beppe is een goed voorbeeld van wat tegenwoordig ‘domotica’ wordt genoemd: technologie om het u in huis makkelijk te maken. Zoals een app om op afstand de thermostaat te regelen of om tijdens de vakantie de verlichting aan en uit te schakelen. Beppe heeft trouwens nog veel meer mogelijkheden. Een leuk voorbeeld? Een medicijndoosje dat automatisch open gaat als het tijd wordt voor uw pilletje!

Ook kan er een buitencamera worden aangesloten op het systeem. Op het beeldscherm ziet u dan wie er voor de deur staat, als de bel gaat. Zorgaanbieder Cavent heeft het idee ontwikkeld, met financiële steun uit het Innovatiebudget. ‘We zien wat Beppe kan betekenen voor mensen. Sommigen bloeien helemaal op achter het beeldscherm. Ook omdat het reizen in de Hoeksche Waard zonder auto lastig is. Met één druk kun je een vriend of kennis twintig kilometer verderop spreken.’ Momenteel legt Cavent de laatste hand aan de ontwikkeling. Met dank aan het Innovatiebudget hebben inwoners straks een gebruiksvriendelijk programma in huis om toch contact te blijven houden met anderen.

Meer informatie kunt u opvragen bij Cavent,
(0186) 636 100.

_BT Clear

Onderzoek onder inwoners die Wmo-hulp krijgen: positieve ervaringen

_BT Clear

Krijgt u hulp vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)? Dan heeft u misschien wel de vraag gekregen om mee te werken aan een onderzoek naar die ondersteuning. Het resultaat van dit onderzoek? Over het algemeen zijn de inwoners positief over de ondersteuning, maar er zijn ook nog een aantal verbeterpunten.

In de vijf gemeenten in de Hoeksche Waard zijn 2482 vragenlijst voor het onderzoek verzonden. In totaal hebben 1139 inwoners de lijst ingevuld en teruggestuurd. Daarmee is de respons 46%.

Het onderzoek is uitgevoerd door een onafhankelijk bureau en bestaat uit een vragenlijst met tien stellingen, die iedere gemeente jaarlijks moet gebruiken. Inwoners konden per stelling invullen of zij het er ‘helemaal mee eens’ zijn tot ‘helemaal niet mee eens.’ Ook informeerden we naar eventuele opmerkingen over de ondersteuning.

Uitkomsten

Als we de percentages van de antwoorden op de stellingen ‘helemaal mee eens’ en ‘mee eens’ optellen, dan zijn de uitkomsten overwegend positief.

Aandacht moet er in ieder geval zijn voor onafhankelijk cliëntondersteuning. Een groot deel van onze inwoners wist niet dat zij hiervan gebruik konden maken. De resultaten maakten ook duidelijk dat veel cliënten vragen en opmerkingen hebben over huishoudelijke ondersteuning. Dit bevestigt de signalen die hierover al bekend zijn bij de gemeenten. Aan verbeteringen wordt op dit moment gewerkt.

De komende tijd gaan we de resultaten goed bekijken. En wat belangrijker is: natuurlijk kijken we waar we verbeterpunten zien en hoe we die kunnen toepassen. Ook gebruiken we hierbij de opmerkingen die we het afgelopen jaar van inwoners hebben ontvangen. Via de website www.waarstaatjegemeente.nl kunnen u en wij de resultaten vergelijken met andere gemeenten.

‘Wij zijn blij om te horen dat onze inwoners over het algemeen de ondersteuning als goed ervaren. Natuurlijk kijken we goed naar de resultaten van het onderzoek. De verbeterpunten pakken we ook zeker op.’Aldus wethouder Ina van der Werf-Weeda (verantwoordelijk voor Wmo in de Hoeksche Waard).

_BT Clear

MEE Zuid-Holland Zuid geeft gratis informatie, advies en algemene ondersteuning aan mensen met een beperking en hun omgeving. Zij doet dit op het gebied van maatschappelijke ondersteuning, zorg, jeugdzorg, onderwijs, welzijn, wonen, werk en inkomen. Zij ondersteunt u bij het helder krijgen van de vragen en het zoeken naar oplossingen voor nu en in de toekomst. Heeft u vragen? U kunt altijd contact opnemen met het Servicebureau van MEE. Dat kan telefonisch via (0181) 33 35 07 of per e-mail naar [email protected]

_BT Clear