_BT Clear

Jeugdteam, maatschappelijk werk of Jeugdgezondheidszorg: wie doet wat?

Het kan altijd gebeuren dat u vragen heeft over de opvoeding van uw kind. Of over uw gezinssituatie. Dan is het goed om te weten dat u er niet alleen voor staat. In de Hoeksche Waard kunt u onder andere terecht bij jeugdteam Hoeksche Waard (zie pagina 9). Het maatschappelijk werk is een partner binnen het jeugdteam en kan u verder helpen. Zowel het algemeen maatschappelijk werk (AMW) als het schoolmaatschappelijk werk (SMW) staat in het jeugdteam voor u klaar. Ook Jeugdgezondheidszorg (JGZ) is een volwaardig partner in het jeugdteam. Heeft u twijfels wie uw vraag het beste kan beantwoorden? Neem dan als eerste contact op met het jeugdteam in uw gemeente. Zij verwijzen u verder als het nodig is.

Het Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW) in de Hoeksche Waard is in handen van Kwadraad. Kwadraad is een welzijnsorganisatie die in veel gemeenten in Zuid-Holland actief is.
Op alle scholen in de Hoeksche Waard is Schoolmaatschappelijk Werk (SMW) aanwezig. Binnen het SMW werken de organisaties Kwadraad, De Vluchtheuvel en Flexus Jeugdplein nauw met elkaar samen. En dan is er nog de Jeugdgezondheidzorg. De JGZ is actief op de consultatiebureaus, de basisscholen en middelbare scholen.

Voor wie zijn de drie organisaties bedoeld?

  • AMW: Voor iedereen van nul tot honderd jaar.
  • SMW: Voor alle vragen die te maken hebben met het opgroeien van kinderen.
  • JGZ: Voor alle ouders met vragen over hun kinderen.

Waarvoor kunt u terecht?

  • AMW: Bijvoorbeeld voor vragen die gaan over gezin en opvoeding, verlies en rouw, relatie en huwelijk, ruzie en geweld en geld en werk.
  • SMW: Voor alle vragen en/of problemen die te maken hebben met gedrag en opvoeding. Denk aan vragen rondom de opvoeding, spanningen in de thuissituatie, een overlijden, echtscheiding of pesten. Ook wanneer er op school of in de omgeving iets speelt en het is van invloed op een kind helpt het SMW.
  • JGZ: Ouders kunnen er terecht met vragen over de groei en de ontwikkeling van kinderen tussen de 0 en de 19 jaar. Ook bij ingrijpende gebeurtenissen die veel invloed hebben op kinderen kan de JGZ helpen (scheiding, overlijden in de familie).

Hoe is de samenwerking met het Jeugdteam?

AMW SMW en JGZ maken onderdeel uit van het jeugdteam. In een wekelijks overleg worden alle binnengekomen hulpvragen met toestemming van de ouders besproken en maken de professionals afspraken wie de hulpvraag gaat oppakken. Dat kan een maatschappelijk werker zijn of een jeugdprofessional in het jeugdteam.

Is de hulpvraag ingewikkeld, dan bestaat de mogelijkheid om specialistische zorg in te zetten.
Het besluit om die specialistische zorg in te zetten wordt altijd in overleg met de hulpvrager genomen door het jeugdteam.

Hoe kunnen inwoners contact opnemen?

  • AMW: Via de website kwadraad.nl. Hier kunnen inwoners een vraag stellen, zich aanmelden voor begeleiding of een online training volgen. Daarnaast is het AMW iedere dag telefonisch bereikbaar van 9.00-17.00 uur via 088-900 4000.
  • SMW: U kunt zelf of via school contact opnemen met de schoolmaatschappelijk werker. Het SMW kijkt wat het zelf kan betekenen in de situatie. Als er meer of andere hulp nodig is, kijkt het SMW mee welke hulpverlening gewenst is.
  • JGZ: Neem contact op met de jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau of stuur een e-mail naar [email protected].
    Bellen kan ook: 088-123 99 25.

_BT Clear

Bij wie kunt u terecht voor schoolmaatschappelijk werk?

Voortgezet onderwijs

Christelijke basisscholen op reformatorische grondslag

Openbare en christelijke basisscholen Oud-Beijerland

Binnenmaas/Strijen

Bij wie kunt u terecht voor de jeugdgezondheidszorg (JGZ)?

Strijen

Binnenmaas

Oud-Beijerland

Cromstrijen

Korendijk

_BT Clear
_BT Clear