Innovatiebudget moet vernieuwing in de maatschappelijke ondersteuning stimuleren

_BT Clear

Gezinnen uit dezelfde buurt aan elkaar koppelen om van elkaars ervaringen te leren. Een inloophuis openen voor mensen met dementie en hun familieleden en vrienden. Het bevorderen van de kennis van vrijwilligers. Zomaar een paar voorbeelden van vernieuwende ideeën in de maatschappelijk ondersteuning. De overheid wil vernieuwing stimuleren, zodat ondersteuning ook in de toekomst betaalbaar kan blijven. Daarom geven de vijf gemeenten in de Hoeksche Waard subsidies om innovaties te bevorderen. Zij doen dat met het Innovatiebudget.

Vernieuwende ideeën en initiatieven. Waarom eigenlijk?

De gemeenten willen graag dat inwoners, zorgaanbieders en andere maatschappelijke organisaties nieuwe manieren bedenken om elkaar te helpen en ondersteuning te bieden. Met die ‘innovaties’ kunnen we de kosten terugdringen en toch goed blijven aansluiten bij de behoeften van mensen. Alleen op deze manier kan in de toekomst goede en betaalbare ondersteuning blijven bestaan.

Binnen de Hoeksche Waard zijn er veel zorgaanbieders die ideeën hebben voor innovatie. Het bedenken, ontwikkelen en uitproberen van nieuwe manieren van ondersteuning kost echter tijd en geld. Geld dat organisaties niet altijd hebben. Met het Innovatiebudget willen we organisaties een steuntje in de rug geven. Daarmee kunnen zij plannen en ideeën verder uitwerken.

Wat is het Innovatiebudget?

Het Innovatiebudget is een eenmalige subsidie voor het ontwikkelen van nieuwe producten, diensten en werkwijzen om ondersteuning aan te bieden. Bijvoorbeeld om de ondersteuning efficiënter en vraaggerichter aan te bieden. Ook preventie is een belangrijke insteek: hoe kunnen we op tijd ondersteuning bieden, zodat er in de toekomst niet veel méer hulp nodig is? Of misschien zelfs voorkomen kan worden?

Wie kunnen zo’n Innovatiebudget aanvragen?

Iedereen kan een aanvraag indienen voor een bijdrage uit het Innovatiebudget. Niet alleen zorgaanbieders en welzijnsorganisaties, ook burgers met een goed idee. Dat mag van alles zijn. Wel moet uw plan uitgaan van de eigen kracht van mensen, gericht zijn op een preventieve werking en een regionaal karakter hebben.

Welke plannen kunnen al op ondersteuning rekenen?

Er is dit jaar al enthousiast gebruikgemaakt van het Innovatiebudget. De volgende negen plannen worden inmiddels verder uitgewerkt met een eenmalige bijdrage:

  • Beppe Hoeksche Waard (Cavent)
  • Deskundigheidsbevordering van vrijwilligers (De Overbrugging)
  • Dagbesteding voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (De Passie Waard)
  • Cursussen ‘inzicht mensen met een beperking’ voor vrijwilligers van verenigingen (Gemiva)
  • Inloophuis Dementia (Odensehuis)
  • Stougjeshof Oud-Beijerland (Cavent)
  • Buurtcirkel (Pameijer)
  • Estafettegezin (Lelie Zorggroep)

Heeft u ook een goed idee? Laat het ons weten.

Er kunnen voor 2015 en 2016 nog aanvragen worden ingediend. Dus als u een idee heeft, laat het ons weten en dien uw plan in via de website www.samenmeerhoekschewaard.nl.

De Overbrugging wil meer werk maken van deskundigheid

Arie van Pelt is voorzitter en tegelijkertijd ambulant hulpverlener van Stichting De Overbrugging. Zijn stichting heeft een bijdrage gehad uit het Innovatiebudget. Wat doet De Overbrugging? Arie: ‘Stichting De Overbrugging helpt jongeren die er sociaal of emotioneel moeite mee ­hebben om zich te handhaven in de maatschappij. Het zijn bijvoorbeeld jongeren met ­schulden, die geen vaste woonplek hebben. Vrijwilligers helpen de jongeren om hun leven weer op orde te krijgen door de problemen aan te pakken.’

De stichting financiert zichzelf met de opbrengsten van een winkel in tweedehands artikelen. Ook de winkel wordt weer door vrijwilligers bemand. Waarom heeft hij een het project voor­gedragen? ‘Met de toelage vanuit het Innovatiebudget kan de stichting vrijwilligers meer armslag geven om de jongeren te ondersteunen. Dat kan bijvoorbeeld door hen cursussen aan te bieden, die gericht zijn op het vergroten van hun deskundigheid.’

De Passiewaard zet creatieve activiteiten in als alternatieve ‘therapie’


De Passiewaard in Zuid-Beijerland is een dagactiviteitencentrum voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel of een chronische aandoening. Sinds de opening op 1 januari 2012 moet het centrum het zonder overheidsbijdrage doen. Dankzij het feit dat De Passiewaard ook voor Alerimus cliënten met een zorgindicatie ontvangt, kan het centrum meer dagdelen per week opengesteld blijven. Marjo Oosterhuis: ‘Die extra dagdelen openstelling maakt dat we er ook kunnen zijn voor mensen die niet in aanmerking komen voor een indicatie. Daarom hebben we een subsidie aangevraagd. Omdat onze gasten ook van buiten Korendijk komen, heeft de gemeente het overgedragen aan het Innovatiebudget.’

Het centrum draait op vrijwilligers. Met de extra financiële armslag uit het Innovatiebudget kan De Passiewaard de activiteiten verder uitbreiden. ‘Er is geen wetenschappelijk bewijs, maar er zijn sterke aanwijzingen dat creatief bezig zijn een positieve invloed heeft op mensen met dementie of mensen die een beroerte of hersenbloeding hebben gehad. Onze gasten zien we vooruitgaan.’

_BT Clear
_BT Clear