Het Sociaal Team van Hardinxveld-Giessendam staat voor u klaar

_BT Clear

Heeft u vragen waar u zelf niet uitkomt? U kunt bij het Sociaal Team terecht met vragen waar u in het dagelijks leven tegenaan loopt. De medewerkers van het Sociaal Team staan voor u klaar om samen met u oplossingen te zoeken. U maakt samen met de medewerker één plan voor alle hulpvragen. Hierbij gebruikt de medewerker het advies van de collega’s van het Sociaal Team die allemaal een eigen specialisme hebben. Zo wordt de aan u geboden hulp snel en efficiënt afgestemd.

U kunt zelf contact met het Sociaal Team opnemen of naar het Sociaal Team doorverwezen worden. U kunt op werkdagen tussen 13.00 -17.00 zelf contact opnemen via t. 0184-751616. In onderstaande interviews maakt u kennis met een medewerker en de coördinator van het Sociaal Team.

_BT Clear

Sociaal Team

Interview met
medewerker Tessa:

Je zit als medewerker jeugd in het Sociaal Team? Wat doe je precies?
Als eerste ga ik in gesprek rondom het verhelderen van de hulpvraag. Vervolgens wordt er samen met de jeugdige en zijn gezin een inschatting gemaakt over wat nodig is. Ik bied zorg aan kinderen en jongeren die dreigen vast te lopen op sociaal en emotioneel gebied of zoek samen naar passende ondersteuning. Zo word ik vanuit het Sociaal Team ingezet bij uiteenlopende vragen bijvoorbeeld over ADHD, angst en autisme.

Via welke weg ontvang je dit soort zorgvragen?
Ik sta vanuit het Sociaal Team in verbinding met de huisartsen in het dorp, waardoor ik de meeste aanmeldingen via de huisarts binnen krijg. Ik werk nauw met ze samen. Ik heb dus korte lijnen met de huisartsen en dat werkt erg prettig.

Wat is hier het grote voordeel van?
Het grote voordeel is dat ik samen met de huisartsen ga kijken welke zorg passend is. Dus kijken welke zorg nodig is, zonder dat een inwoner van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Zo kan ik vaak snel en effectief instappen waardoor vaak in een klein aantal gesprekken al vooruitgang kan worden geboden. Ik probeer daarbij zo veel mogelijk de omgeving te betrekken. Bij ADHD help ik de omgeving bijvoorbeeld om meer structuur aan te brengen in het leven van de jeugdige.

Dus zorg dichtbij?
Door de samenwerking met de huisartsen kan ik vanuit het Sociaal Team zorg dichtbij bieden. Deze laagdrempelige manier van ondersteuning zorgt ervoor dat jongeren en hun omgeving eerder verder kunnen met hun leven. Maar dat ze tegelijkertijd leren omgaan met de uitdagingen die horen bij het hebben van bijvoorbeeld ADHD of autisme. Ik ben trots op de samenwerking met onze huisartsen, want dat is echt niet overal vanzelfsprekend!

Sociaal Team

Interview met
coördinator Rebekka:

Je bent de coördinator van het Sociaal Team. Wat doe je precies?
Ik ben de verbinding tussen het Sociaal Team en alle partijen die met zorg te maken hebben binnen de gemeente. Ook ben ik bezig met de doorontwikkeling van het sociaal team om de inwoners in Hardinxveld nog beter van dienst te kunnen zijn, dit doe ik in samenwerking met beleid en bestuur binnen de gemeente.

Met welke partijen in het dorp werk je samen?
Ik werk samen met de huisartsen, scholen, kerken, woningbouwvereniging FIEN, politie, Sociale Dienst Drechtsteden, zorgaanbieders, Veilig Thuis, Servanda, StuwKR8 en eigenlijk alle andere instanties die met mensen werken. Ik heb een compleet beeld van alle zorgvragen die binnen komen bij het Sociaal Team. Als ik zie dat veel mensen in het dorp dezelfde zorgvragen hebben, kunnen we met onze samenwerkingspartners bijvoorbeeld nieuwe initiatieven ontwikkelen om de mensen sneller en beter te kunnen helpen.

Waarom zijn die samenwerkingspartners zo belangrijk?
Omdat deze partijen, net als het Sociaal Team, de inwoners van Hardinxveld-Giessendam willen ondersteunen als dat nodig is. We proberen ondersteuning waar mogelijk lokaal aan te bieden om zo de kwaliteit van zorg hoog te houden en de mensen snel en effectief de hulp dichtbij te kunnen bieden die ze nodig hebben. Daarbij zijn onze samenwerkingspartners erg belangrijk om niet op eilandjes aan de slag te gaan, maar samen korte lijnen te hebben.

Hoeveel medewerkers heeft het Sociaal Team?
We hebben een team met 14 medewerksters. Iedere medewerkster heeft haar eigen specialiteit, maar kijkt breed naar de vraag die binnen komt. Van een thuisbegeleider, school en algemeen maatschappelijk werkster, jeugdprofessional tot een wijkverpleegkundige. Bijna alle zorgkennis is beschikbaar in het team. We maken veel gebruik van elkaars kennis.

_BT Clear

_BT Clear