Wie vertrouwt u (uzelf toe)?

_BT Clear

Misschien hebt u er weleens over nagedacht. Wat gebeurt er als u een zwaar ongeluk krijgt? Of als u ernstig ziek wordt of gaat dementeren? Wie maakt dan uw (medische) wensen kenbaar? Of beheert dan uw vermogen?

Volmacht: onvoorwaardelijk vertrouwen

In een levenstestament stelt u vast aan wie u de volmacht geeft in zo’n situatie. U wijst dan één of meerdere personen aan die u onvoorwaardelijk vertrouwt. Zij kunnen dan in uw plaats uw wensen kenbaar maken. Bijvoorbeeld naar welk verzorgingstehuis u zou willen.

Ook  zorgen zij er dan voor dat uw vermogen wordt beheerd op een manier zoals u dat graag wilt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de verkoop van uw woning wanneer u daarin niet meer kunt wonen óf aan het doen van schenkingen tijdens leven. Daarnaast  kunt u, wanneer u daar uitdrukkelijke wensen over hebt,  een regeling opnemen over bepaalde gevallen waarin u wellicht niet meer medisch behandeld wilt worden.

Verantwoording aan rechter afleggen

Zonder een levenstestament kunnen uw familie en u soms voor vervelende situaties komen te staan. Indien uw partner of ouder geen stukken meer kan tekenen, bijvoorbeeld bij dementie of coma,  zal een bewindvoering bij de rechter moeten worden aangevraagd. De rechter kan dan toestemming geven om bijvoorbeeld het huis te verkopen en leveren. Over de verkoopopbrengst en het resterende vermogen dient men dan vervolgens wel jaarlijks verantwoording af te leggen aan de rechter.
Bovendien moet je voor sommige rechtshandelingen apart toestemming vragen. Daarbij is het goed om te weten dat de rechter veelal enkel toeziet op instandhouding van het vermogen van de onderbewindgestelde tot aan de dood, dit ondanks uw mogelijke wens om tijdens leven vermogen over te dragen (bijvoorbeeld aan uw kinderen) en daarmee belastingheffing of zorgbijdragen te beperken of te voorkomen.

Zelf beslissen wie uw zaken regelt?

Het is daarom vaak veel prettiger als uw partner, kinderen en/of iemand anders die u vertrouwt de touwtjes in handen kan/kunnen nemen, wanneer u dit zelf niet meer kunt.
Hebt u ook liever dat alles goed geregeld is voor het geval u of uw partner en familieleden iets overkomt? Gaat u dan eens naar een notaris voor meer informatie over het levenstestament.

Meer informatie?

Tijdhof, Daverschot & De Jong
Posthumus Notarissen
Stationsstraat 18, Hoogeveen
Website: www.notariskantoor.nu
Telefoon: 0528-264841

_BT Clear

Zoals het klokje thuis tikt…

_BT Clear

Je ‘thuis’: Dat is de plek waar je je op je gemak voelt, waar je mag zijn wie je bent. Iedereen verlangt naar een fijn thuis, ook mensen met een verstandelijke beperking.

En dat is nu precies wat woonlocatie Brasem van Profila Zorg in Hoogeveen beoogt voor haar bewoners. Woonlocatie Brasem bestaat uit twee twee-onder-een kap woningen die middels één grote achtertuin aan elkaar verbonden zijn. Er zijn twee woongroepen met elk zes personen. De begeleiding richt zich op het brengen van stabiliteit, veiligheid en structuur in het leven van de bewoners en op ondersteuning bij de dagelijkse gang van zaken. Daarnaast is er, mede vanuit de christelijke levensovertuiging van de medewerkers, veel oog voor het bieden van een ‘thuis’. Teammanager Nancy Logtenberg: “Dat zit ‘m vaak in de kleine dingen én in het respecteren van ieders eigenheid. We zijn nu eenmaal niet allemaal hetzelfde, dus we houden waar mogelijk rekening met ieders wensen en voorkeuren.“ Bewoner Jan voelt zich met recht thuis: “Ik heb het naar mijn zin en het is gezellig onder elkaar. Ik heb ook een huisbewoner als vriend, waar ik alles mee deel.”

Profila Zorg (www.profilazorg.nl) heeft diverse woon- en dagbestedingslocaties in het land en biedt daarnaast begeleiding in de thuissituatie, ook aan gezinnen.

_BT Clear

_BT Clear