INFORMATIEKRANT GEMERT-BAKEL

Een inclusieve samenleving. Of simpel gezegd: iedereen moet mee kunnen doen. Dat vinden we in Gemert-Bakel belangrijk. Maar meedoen is niet of niet meer voor iedereen vanzelfsprekend als het leven een wending neemt.

_BT Clear

Gewoon doen wat je leuk vindt

_BT Clear

Als je het hebt over ‘gewoon’ meedoen is Sybren Drenth uit De Rips een inspiratie. De tiener mist een been maar staat wekelijks op het lokale voetbalveld en fietst doordeweeks door weer en wind met zijn vrienden naar school.

Sybren vertelt over de reden van zijn amputatie. “Ik had al best lang pijn aan mijn rechterbeen. Op mijn zesde ontdekten ze in het Radboudziekenhuis dat ik botkanker had. Toen is mijn been geamputeerd.” Inmiddels op de middelbare school is hij er vrij nuchter onder. Wat hij niet kan door het verlies van zijn been? “Ik zou het niet weten. Wat wel vervelend is, is dat mensen naar me kijken. Dat is niet zo fijn.”

Rode draad

Lenigheid, vindingrijkheid en doorzetten zijn dingen die Sybren typeren. “Ik vind het gewoon heel belangrijk dat ik met mijn vrienden mee naar school kan fietsen. Met een aangepaste fiets kan ik prima mee over.” Sporten en bewegen is wel een rode draad in zijn leven. “Na de operatie heb ik nog twee zwemdiploma’s gehaald en als ik straks oud genoeg ben, wil graag naar de sportschool. Je moet gewoon doen wat je leuk vindt!”

_BT Clear

Online is iedereen gelijk

_BT Clear

Een hersenbloeding betekende voor Paul van der Made bijna zeven jaar geleden een keerpunt. Door Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) moest hij opnieuw zijn weg vinden. Zijn positieve instelling en gamen hielpen hem bij zijn revalidatie.

De 36-jarige Gemertenaar woont alleen in een appartement. Hulp heeft hij inmiddels weinig meer nodig en kan hij inroepen als dat nodig is door zijn afasie, bijvoorbeeld voor moeilijke brieven van de overheid. “Zelfstandig zijn is belangrijk voor mij. Anders is het toch een beperking van je vrijheid.”

Energie

Paul was voor zijn hersenbloeding communicatiemanager, maar dat gaat niet meer. De juiste woorden vinden kost veel moeite. “Ik kan minder goed prikkels aan en mijn energie is beperkt. Waar ik wel energie van krijg, is gezellig gamen en mijn stichting HiPerks Foundation.” Hij vertelt dat hij sinds zijn vijfde al gamede. Vooral om Engels te leren, want vanwege het werk van zijn vader speelde hij ook met een Amerikaans kind. Later maakte Paul via het gamen ook vrienden via de computer. “Die skills bleken handig tijdens mijn revalidatie. Ik kan alleen mijn linkerhand gebruiken. Naast alle logopedie, fysiotherapie en noem maar op, heb ik mezelf met gamen getraind om één hand vloeiend te kunnen gebruiken. Daarnaast hielp gamen me ook weer om beter Nederlands te leren praten.”

Verbinden

Met zijn stichting HiPerks wil Paul jongeren tussen 12 en 35 met een lichamelijke beperking en/of NAH helpen aan een leuke hobby én de kans om nieuwe vrienden te maken. “De website is klaar. Dat moet dé plek worden voor deze jongeren

Tegelijkertijd is het voor mij een zinvolle invulling en ik kan gewoon stoppen als mijn energie bijna op is. Een van mijn plannen is buiten de online activiteiten om ook presentaties geven of gamen met jongeren in revalidatiecentra om ze te laten ervaren hoe het is. Online is iedereen gelijk.”

Meer informatie over stichting HiPerks Foundation op www.hiperks.com.

_BT Clear

Heel Handel
aan de Wandel

Handel is een hecht dorp met een rijk verenigingsleven. Om iedereen daarmee kennis te laten maken, ontstond het idee voor een gezamenlijke wandeltocht langs de hotspots van de kleine kern.

Een top idee, bleek wel. Maar liefst twintig verenigingen meldden zich aan en de vaste werkgroep kon bijna vijftig vrijwilligers voor de activiteit noteren. Die dragen hun steentje bij aan de werkgroepen Route, Horeca en Communicatie. Thea Brouwers, dorpsondersteuner in Handel aan het woord. “We tellen in ons dorp zo’n kleine 1800 inwoners. Velen zijn actief binnen een vereniging, maar er zijn ook mensen die hier nieuw komen wonen of mensen die het moeilijk vinden om zich zomaar ergens bij aan te sluiten. Met Heel Handel aan de Wandel willen we al wandelend mensen binden en tegelijkertijd laten zien wat voor moois Handel allemaal te bieden heeft. Dat varieert van verenigingen tot unieke plekjes als het Processiepark.”

Trots

De wandeltocht stond op de kalender voor afgelopen augustus. Corona gooide roet in het eten. “We gaan nu voor 17 april 2021”, vertelt Inge Poos, sport- en beweegcoach van Goed Bezig Gemert-Bakel. “We hebben routes met verschillende afstanden en een route voor mindervaliden. D aarnaast rijdt de Goede Moordenaar door het dorp.” Thea Brouwers tot slot: “Door de grote bereidheid om mee te helpen, is het evenement nu al geslaagd voor ons. We hopen dat op termijn álle Handelnaren zich betrokken voelen, vitaal blijven maar ook trots zijn op hun dorp.” Natuurlijk zijn alle inwoners van Gemert-Bakel welkom om volgend voorjaar een kijkje te komen nemen!

_BT Clear