Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om werk te vinden. Misschien heb je geen opleiding afgerond, kun je geen geschikte baan vinden of spreek je de taal niet. Het werkbedrijf Senzer begeleidt je naar een baan die bij je past.

‘Hard werken helpt, net als respect voor anderen’

_BT Clear

Gevlucht voor vervolging door IS: Mohammad Alsouaa (33) uit Syrië kwam drie jaar geleden als vluchteling alleen naar Nederland. Net als in zijn thuisland wil hij hier hard werken voor zijn toekomst. “Dat gaat gelukkig best goed”, zegt Mohammad. “Met hulp van bijzondere mensen die ik hier heb ontmoet.”

Via Ter Apel, Wageningen, Arnhem en Grave vond Mohammad zijn toevlucht in Gemert. Zijn verblijfsvergunning voor vijf jaar had hij op zak. Tijdens zijn voorbereiding voor de gevaarlijke reis koos hij bewust voor Nederland en niet voor Duitsland, Zweden of Engeland. Waarom? “Ik had gelezen dat Nederlanders verdraagzaam zijn”, aldus de jonge vluchteling die bijna Arabisch leraar was in Syrië. “Ze spreken meerdere talen en beheersen het Engels goed.”

Bijzondere mensen ontmoet

De LEVgroep ontfermde zich over Mohammad. Hij kreeg een appartement in Gemert en een taalcursus Nederlands. Met taalcoach Theo Saalmink werd Mohammad goede vrienden. Mede door hem wist Mohammad met hard studeren zelfs het staatsexamen Nederlands als tweede taal te bemachtigen. “Ik wil graag wat zeggen tegen Gemertse mensen; ze bedanken voor hun hulp en gastvrijheid”, zegt hij. “Bedankt ook familie Van Horst voor het gezellig samen eten. De Arabische koffie staat altijd voor jullie klaar!”

Actief vrijwilliger

Mohammad zit allesbehalve stil. Bijna twee jaar zamelde hij spullen in en repareerde ze voor Stichting Go for Africa in Bakel. Bovendien is hij vrijwilliger bij manege De Stap in De Mortel. Daar kwam hij terecht toen hij een brief vertaalde voor een andere Syriër die nog maar net in Nederland was. “Het is goed om als vluchteling contact te maken, bijvoorbeeld via vrijwilligerswerk. Daarom probeer ik nu ook een andere jongen uit Syrië te helpen om actief te worden. Zo leer je leuke mensen kennen en kom je erachter hoe dingen werken in Nederland.”

Ver komen met werk en respect

Met hulp van een Afghaanse vriend vond Mohammad vorig jaar een betaalde baan, in de keuken van restaurant het Paradijs in Beek en Donk. “Mijn ouders ouders leerden me dat het belangrijk is onafhankelijk te zijn”, zegt Mohammad. “Ik ben te jong en gezond om thuis te zitten met een uitkering. Ik wil vooruit, gelukkig zijn en in veiligheid leven. Dat krijg je niet voor niks. Hard werken helpt, net zoals openstaan voor anderen. Daarmee kom je ook heel ver, vind ik.”

_BT Clear

_BT Clear

Werkloze jongeren weer aan het werk

Jongeren weer lol laten krijgen in het leven, zodat zij daarna gemotiveerd kunnen werken aan hun toekomst. Dat beoogt het project Jeugd (dat) Werkt. Op manege De Stap in De Mortel begeleidt projectleider Monique Snel jongeren die op school of op het werk vastgelopen zijn. “Hier vinden ze rust, ontdekken ze plezier in het werk en doen ze sociale contacten op.”

Een uiteenlopende groep jongeren, van 16 tot 27 jaar, gaat dagelijks bij De Stap aan de slag. “Niet alleen probleemjongeren”, vertelt Monique. Ook vanwege autisme, moeite met schoolkeuze of het vastlopen in het leven melden ouders, de school of gemeente deelnemers aan. “De grootste groep bestaat uit nieuwkomers die hier de Nederlandse taal en cultuur leren en werknemersvaardigheden opdoen.”

Leren samenwerken

Nieuwkomers koppelen we via het project Jeugd (dat) Werkt aan Nederlandse jongeren. “Ze leren bijvoorbeeld samenwerken”, aldus Monique. “Hoe lang een traject duurt, is afhankelijk van de persoonlijke doelstelling. Komt iemand in juli en wil hij of zij in september weer naar school? Dan zetten we daar op in. Maar gemiddeld zijn de deelnemers hier tussen de drie en vier maanden.”

Werken aan jezelf

Naast het fysieke werk staan de dagen bij De Stap voor de jongeren vooral in het teken van werken aan zichzelf. Monique: “Soms betekent dat dat ik met iemand een eind ga lopen, omdat diegene even vast zit. Of ik help met solliciteren. Alles kan.” De resultaten zeggen genoeg. “80% van de jongeren die uitstromen, is aan het werk of gaat naar school”, aldus Monique.

Laagdrempelig

Deelname aan het project kost niets. “Geen indicatie, geen papieren rompslomp; het is heel laagdrempelig”, zegt Monique. Ze hoopt het project ook op andere locaties uit te voeren. “Bijvoorbeeld een werkplaats waar jongeren een vak kunnen leren. Er zijn genoeg jongeren die dit willen. Ik heb al een locatie, nu nog het geld voor gereedschap en het functioneel maken van de locatie.” Voor info bel Monique op 06-51866162.

_BT Clear