Samen zoeken naar de oplossing die bij jou past!

In onze dorpen is een sterke sociale samenhang. We zijn trots op het dorpse karakter en het rijke verenigingsleven. Ook onderlinge verbondenheid en ondernemerschap zijn diepgeworteld in de gemeenschap.

Wij kiezen voor dorpen en wijken waar mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en waar zij mee kunnen doen aan de samenleving. Daarbij zijn eigen verantwoordelijkheid, regie over het eigen leven en sociale betrokkenheid erg belangrijk. De gemeente stimuleert en ondersteunt waar het nodig is en waar het kan. Door onze dienstverlening beter af te stemmen op de behoeften van onze inwoners, en door de betrokkenheid van die inwoners bij hun woonomgeving te vergroten. De wijk- en dorpsgerichte aanpak is een gebiedsgerichte manier van werken. Gemeente, inwoners, maatschappelijke en professionele organisaties denken gezamenlijk mee over de aanpak van alle vragen op het gebied van wonen, werken, inkomen, welzijn en zorg in de buurt. Zo sta je er als inwoner met een vraag niet alleen voor. Samen zoeken we naar de oplossing die bij jou past!

_BT Clear

Dorpsondersteuner eerste aanspreekpunt bij zorgvragen

Elk dorp in onze gemeente heeft een of meer dorpsondersteuners. Zij helpen mensen een oplossing te vinden voor al hun vragen over zorg, welzijn en leefbaarheid. “Elke dorpsondersteuner is bekend met het dorp en weet wat er speelt”, vertelt Yvonne Vennekens, dorpsondersteuner in Handel. “Hebben mensen een probleem waarbij ze hulp nodig hebben? Dan kunnen ze altijd bij de dorpsondersteuner terecht. Dan zoeken we samen naar een oplossing dicht bij huis. Elkaar helpen, daar draait het om. Misschien kan iemand in de buurt een handje helpen. Bijvoorbeeld vrienden, familie of vrijwilligers. Als dat niet lukt, kijken we verder. Want elke vraag pakken we op en we laten pas los als deze is opgelost. Zijn er vragen die bij meer mensen spelen? Dan bundelen we deze in een project, zoals een centraal eetpunt of gezamenlijk vervoer. De ene keer lukt dat heel snel, soms is het een wat langer traject. Ik merk dat mensen het fijn vinden dat ze hun vraag bij de dorpsondersteuner mogen neerleggen. En dat hoeft echt niet altijd via een officiële aanvraag of telefonisch. Sterker nog: de meeste mensen benaderen mij gewoon op straat.”

Opvoedvragen? Twijfel niet en neem contact op!

Veel mensen hebben wel eens vragen over opgroeien of opvoeden. Dan kun je bij een van de opvoedondersteuners van het Centrum voor Jeugd en Gezin terecht. “In een gesprek brengen we de vraag in kaart”, vertelt Nicolé Kooy. “Samen kijken we dan wat er binnen het gezin nodig is. Vaak werkt zo’n gesprek al heel verhelderend. Soms hebben we de juiste oplossing zelf in huis. Anders wijzen we de weg naar andere of zwaardere zorg. Minder waar kan, en meer waar nodig. We vinden het daarbij belangrijk dat ouders zelf de regie in handen houden. Wij staan als opvoedondersteuners naast ouders en opvoeders en helpen ze verder met wat ze nodig hebben. Daarbij kijken we ook altijd of er iemand in de directe omgeving kan meehelpen. Vaak is dat zo. Maar ook ons vind je altijd dicht in de buurt. Dus heb je een opvoedvraag? Twijfel niet en neem contact op!” In contact komen met een van de opvoedondersteuners? Kijk op www.cjggemert-bakel.nl/verdeling-dorpen.

_BT Clear