Het CJG biedt ondersteuning voor ouders en kinderen in de buurt

_BT Clear

Opvoeden of opgroeien valt soms niet mee. Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Gemert-Bakel ondersteunt ouders en kinderen van 0 tot 23 jaar met uiteenlopende hulpvragen. “Dat doen we met acht gespecialiseerde opvoedondersteuners, met ieder hun eigen aandachtsgebied”, vertelt coördinator Neeltje van Hoof.

Het CJG is een netwerkorganisatie van verschillende partijen, zoals de gemeente, GGD, Zorgboog, LEVgroep en andere zorg- en welzijnsorganisaties. Neeltje van Hoof: “We hebben bewust geen eigen kantoor. De opvoedondersteuners zijn gehuisvest bij de gemeente, zodat we snel kunnen schakelen met andere professionals binnen het sociaal domein: van een leerplichtambtenaar tot Wmo-deskundigen.”

Eén gezicht voor elke kern

Alle kernen in de gemeente Gemert-Bakel hebben een vaste opvoedondersteuner. “Die kent de wijk of het dorp, de scholen, de wijkagent en weet zo wat er speelt. Een vast gezicht en aanspreekpunt”, zegt Neeltje. “Maar de ondersteuners beperken zich niet tot casussen in hun eigen buurt. Wij hebben onder meer specialisten op het gebied van gedragsproblematiek en verschillende beperkingen. Is er bijvoorbeeld een hulpvraag van ouders die beter willen omgaan met het autisme van hun kind? Dan sturen we de ondersteuner die daarin thuis is. Ongeacht het kerngebied.”

Kleine en grote hulpvragen

Autisme is een van de zaken waar het CJG volgens Neeltje van Hoof regelmatig hulpvragen over krijgt, naast ADHD en andere beperkingen. “Ook zien we dat veel ouders in een problematische echtscheiding belanden. Hoe zorg je dat je kind daar niet de dupe van wordt? Met deze en andere vragen, klein of groot, kunnen mensen contact opnemen met het CJG.” Als een ouder of kind contact opneemt met het CJG, brengen de ondersteuners de hulpvraag in kaart. “Al aan de telefoon vragen onze professionals door om tot de kern van het probleem te komen. Soms kunnen we de vraag direct beantwoorden, maar het komt ook regelmatig voor dat we op huisbezoek gaan. Het CJG gaat in gesprek met gezinnen en kijkt wat ze nodig hebben om verder te kunnen. Samen maken we een plan van aanpak. Daarbij gaan we altijd uit van de krachten. Wat gaat er wél goed? En hoe maken we hier gebruik van?”

Samenwerken

“Licht pedagogische hulp bieden wij zelf aan. Daarbij kun je denken aan gesprekken met het gezin en andere betrokkenen, coaching, tips en adviezen om de situatie te verbeteren. Bij complexe hulpvragen, zware gedragsproblematiek of als het thuis niet veilig is voor kinderen, schakelen we andere instanties in.” Andersom krijgt het CJG ook meldingen doorgestuurd van Veilig Thuis (een organisatie die vermoedens van kindermishandeling onderzoekt) en van de politie. Zo werken verschillende partijen samen aan een maatschappij waarin kinderen veilig, fijn en gezond kunnen opgroeien.

Contact opnemen met het CJG

Maak je je zorgen over je kind? Zijn er problemen in het gezin? Of zit je met een praktische opgroei- of opvoedvraag? Stel je vraag (anoniem) via de contactpagina van www.cjggemert-bakel.nl. Hier kun je ook zien wie de opvoedondersteuner in jouw wijk is. Of bel de gemeente: (0492) 378 500.

_BT Clear

_BT Clear