_BT Clear

Werken in de zorg:

“Handen aan het bed zullen altijd nodig blijven”


Een pandemie, toenemende vergrijzing en een beroepsbevolking die steeds kleiner wordt. De toekomst van de zorg kent veel uitdagingen. Directeur-bestuurder van Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn Zuid-Holland-Zuid, Lydia Roth - van Baak vertelt over haar kijk op de zorg, nu en later.


Stijgende zorgvraag

Door de coronacrisis werd het personeelstekort in de zorg pijnlijk duidelijk. Lydia vertelt dat de druk ruim een jaar later onverminderd hoog is voor de mensen die in de zorg werkzaam zijn. “Dat het vaccinatieprogramma zo’n vlucht neemt is een fijn vooruitzicht, maar ook na de coronacrisis zal het tekort aanhouden”, licht Lydia toe. De voorspelling is dat de tekorten de komende 10 jaar alleen maar blijven groeien. “De vergrijzing neemt toe en er is sprake van dubbele vergrijzing, want het aandeel 80-plussers binnen de groep 65-plussers neemt in rap tempo toe. En het is die groep mensen die steeds meer (complexe) zorg nodig hebben.”

Oplossingen

‘2030. Dat is pas over tien jaar. Genoeg tijd om mensen op te leiden toch?’ Zou je kunnen denken. Dat vindt de directeur-bestuurder iets te makkelijk gezegd. “Er wordt al veel opgeleid in de zorg! Maar zorgmedewerkers opleiden kost tijd. Dat kan met oefenpoppen en instructiefilmpjes, maar je hebt echt die praktijkervaring nodig. En door de hoge werkdruk is het een uitdaging om voldoende tijd te maken om nieuwe mensen te begeleiden in hun leerproces.” Lydia noemt nieuwe technologieën als robots en meer inzetten op preventie als oplossingen om enerzijds het personeelstekort op te lossen en anderzijds de zorgvraag te dempen. “Maar handen aan het bed zullen altijd nodig blijven.”

Omscholen

Deze noodzaak ziet de overheid ook. Daarom investeerde zij 37 miljoen in het omscholen van mensen naar sectoren waar tekorten zijn, zoals de zorg. Een goed begin. Voor de zorg moet je volgens Lydia echter wel uit het juiste hout gesneden zijn: “Je moet over een innerlijke drive beschikken en iets willen betekenen voor de mensen in je omgeving. En natuurlijk niet bang zijn om je handen uit de mouwen te steken. Tegen hen die moeilijkheden ondervinden om in de zorg aan de slag te kunnen, zou ik willen zeggen: blijf het proberen en verlies je doel niet uit het oog.”

Aan de slag in de zorg?

Hulp nodig bij het starten of voortzetten van je carrière in de zorg? Kijk op www.ontdekdezorg.nl voor inspiratie, check www.zorgenwelzijnwerkt.nl voor de laatste vacatures in de regio of bezoek www.sterkinjewerk.nl voor een gratis gesprek met een loopbaancoach.

Het levenstestament


Door de vergrijzing wordt de groep kwetsbare ouderen steeds groter. Gelukkig gaat het vaak heel goed met deze ouderen. Er zijn echter ook situaties bekend, waarbij er misbruik van hen wordt gemaakt. Zowel geestelijk als financieel misbruik. Landelijk is er daarom een Brede Alliantie opgezet om financiële uitbuiting te voorkomen, te signaleren, te melden en te stoppen.


Wat kunt u zelf doen om financieel misbruik te voorkomen?

U kunt ervoor zorgen dat iemand die u vertrouwt namens u kan handelen als u dat zelf niet meer kunt. Dat kan in een notariële volmacht of levenstestament. Hierin kan worden vastgelegd wie namens u uw bankzaken moet regelen, wie uw aangifte inkomstenbelasting mag verzorgen en wie - indien dat nodig is - uw huis namens u mag verkopen. U kunt één of meer mensen aanwijzen. Indien u bijvoorbeeld twee kinderen benoemt, kunnen zij elkaars handelen controleren als u zelf niet meer tot controle in staat bent.

Een toezichthouder

Om misbruik door een gevolmachtigde te voorkomen en om de gevolmachtigde een steunpilaar te geven, kan het raadzaam zijn tevens een toezichthouder te benoemen in het levenstestament. Er kan bijvoorbeeld worden bepaald dat de gevolmachtigde (uw kind) één keer per jaar aan een (onafhankelijke) derde moet laten zien welke inkomsten en uitgaven er zijn gedaan. Ook kan worden bepaald dat bij bepaalde beslissingen overleg moet worden gevoerd. De toezichthouder kan één van de andere kinderen zijn of een belastingadviseur, een administrateur of professioneel bewindvoerder.

Gaat het toch mis?

Wordt er toch misbruik gemaakt van de volmacht of heeft u een vermoeden dat er misbruik wordt gemaakt, dan kunt u zeker iets doen! Allereerst kan de bank worden geïnformeerd en indien nodig de pas geblokkeerd of een maximum worden gekoppeld aan het per keer op te nemen bedrag. Iets anders dat u kunt doen is de notaris inlichten, die het levenstestament heeft getekend, zodat er geen nieuwe afschriften kunnen worden afgegeven van de akte.

Medische volmacht

Ook kunt u iemand aanwijzen die namens u beslissingen neemt op medisch gebied. Dit houdt in dat een arts medische gegevens over u mag delen met de gevolmachtigde. Ook kan een medisch gevolmachtigde waken over uw welzijn en welbevinden. Daarnaast kunnen nog andere wilsbeschikkingen en wensen opgenomen worden zoals een behandelverbod of euthanasieverklaring, maar ook dat u zo lang mogelijk in uw eigen huis wilt blijven wonen.

Mevr. Mr. Maartje Nonhebel

Voor meer informatie kunt u gerust contact opnemen voor een adviesgesprek bij Notariaat Nonhebel! www.notariaatnonhebel.nl

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:



_BT Clear