Nooit een standaard verhaal

opvoedingsvragen en jeugdhulp

Met ingang van 2015 is ook de uitvoering van de Jeugdwet overgedragen aan de gemeente. Daarin speelt het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) een belangrijke rol. Toch maakt het CJG IJmond geen deel uit van het Sociaal team in Beverwijk. Hoe zit dat, en hoe kijkt de gemeente Beverwijk eigenlijk aan tegen jeugdhulp?

Inwoners kunnen met allerlei vragen terecht bij het Sociaal team. De gemeente wil het zo makkelijk mogelijk maken om hulp te vinden als er vragen zijn. Als je snel hulp of advies krijgt, kun je vaak voorkomen dat een zorg een probleem wordt. En juist als het gaat om jonge mensen, is dat belangrijk.

Sociaal team en Jeugdhulp

Het Sociaal team in de gemeente Beverwijk kan helpen bij vragen die gaan over kinderen en jeugd. Jonge mensen kunnen ook zelf om hulp vragen. Het Sociaal team gaat dan samen met de ouder of met de jongere eerst in kaart brengen wat er aan de hand is. Dan wordt duidelijk wat er mogelijk is om de situatie te veranderen.

De medewerker van het Sociaal team kan gebruik maken van de kennis en ervaring van het CJG. Er kan even overleg zijn: wat is nou het handigst voor deze moeder, hoe kunnen we die jongere het beste helpen.

CJG en Sociaal team

Als een situatie wat ingewikkelder is, verwijst het Sociaal team door naar het CJG. Er zijn CJG-coaches, die gezinnen en jongeren helpen om de goede weg te vinden. Als er andere organisaties betrokken moeten worden bij de vragen, dan overlegt het CJG met het gezin: wie kan het beste jullie aanspreekpunt zijn. Zo helpt het CJG om te voorkomen dat gezinnen overspoeld worden door heel veel contactpersonen, regels en doorverwijzingen: één gezin, één plan, één regisseur.

Hoe vinden we de jongeren?
Of beter gezegd: Hoe vinden zij ons als ze ergens mee zitten? Jongeren zullen niet zo snel aankloppen bij het Sociaal team. Gelukkig hebben we in Beverwijk een aantal goede jeugdwerkers van Stichting Welzijn. Zij sluiten aan bij de wereld van de jongeren, zoeken ze op bij het trapveldje, weten waar ze ‘hangen’. Waar nodig hebben zij contact met het Sociaal team.
Cecilia van Weel,
wethouder Jeugdhulp en Jeugdbeleid

Martine Abercrombie werkt bij de gemeente Beverwijk en houdt zich bezig met jeugdhulp: “Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het regelen van zorg voor kinderen volgens de Jeugdwet. Bijvoorbeeld bij vragen over opvoeding of psychische problematiek. Omdat het hier ook om gespecialiseerde zorg gaat, heeft de gemeente contracten afgesloten met andere organisaties, waaronder het CJG. Doordat het CJG nauw betrokken is bij het Sociaal team, is het voor inwoners makkelijk om een vraag te stellen.”

Vrijwillig

“Het grootste deel van het jeugdwerk gaat om hulp en advies op vrijwillige basis. Het Sociaal team en het CJG denken met je mee, maar je hakt zelf de knoop door. Er is nooit een standaard verhaal. Elk kind en elke situatie is verschillend. Samen met het gezin gaan we op zoek naar de best passende hulp, en de ouder beslist.”

Niet meer veilig

Martine: “Het belang van het kind staat altijd voorop in de jeugdhulp. Ouders willen óók dat het goed gaat met hun kind. Toch ontstaan er soms situaties waarin het kind niet meer veilig is, bijvoorbeeld door mishandeling of verwaarlozing. Gelukkig komen deze situaties steeds minder voor. Doordat ouders vroeg hulp zoeken, kan veel verdriet worden voorkomen.”

Geen stempel
Even binnenlopen bij het Sociaal team; het is goed dat dat kan. De medewerkers zorgen er voor dat ze goed te vinden zijn. Ze staan bijvoorbeeld ook op de markt. Het maakt de toegang tot advies en hulp laagdrempelig. Een praatje, een steuntje in de rug, dat hebben we allemaal wel eens nodig. Het betekent echt niet dat ‘er iets met je is’.
Cecilia van Weel,
wethouder Jeugdhulp en Jeugdbeleid

_BT Clear