Sociaal team en Wmo

hulp waar nodig

De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Veel mensen kennen de Wmo van hulpmiddelen zoals huishoudelijke hulp of een aanpassing in de woning. Maar de Wmo gaat over méér dan dat. De medewerkers van het Sociaal team en de Wmo-medewerkers van de gemeente werken vaak met elkaar samen.

Iedereen moet de mogelijkheid krijgen zo lang mogelijk thuis te blijven wonen en mee te doen in de samen-leving. Soms is daar hulp bij nodig. De Wmo gaat uit van de eigen verantwoordelijkheid, de eigen kracht van inwoners en van de samenleving. Dit betekent dat iedereen die hulp of zorg nodig heeft, dat in eerste instantie probeert zelf op te lossen.

Soms is de vraag of het probleem te groot om er
samen met familie, vrienden of buren een oplossing voor te vinden. Dan is er hulp en ondersteuning vanuit de gemeente. Het maakt niet uit of de vraag binnenkomt bij het Sociaal team of bij de Wmo-medewerker: de vraag komt altijd op het juiste adres terecht.

Hulp bij de hand

Monique van der Boon werkt bij de gemeente Beverwijk. Ze is Wmo-adviseur en komt vaak bij mensen thuis. “Als iemand om bepaalde hulp vraagt, dan bespreken we dat met diegene. Aanvragers weten vaak niet welke mogelijkheden er zijn om op een
makkelijke manier hulp te krijgen. Denk aan een boodschappendienst of een klussendienst. Zo is een vraag wel eens makkelijker op te lossen dan je denkt.”

Goed advies

“Maar het kan ook andersom. Als iemand moeite heeft met de trap, is er soms ook een probleem met de instap van de douche. Dan kan verhuizen naar een flat met lift en met een inloopdouche een betere oplossing zijn dan bijvoorbeeld
alleen een traplift. Zo brengen we samen alle problemen
in kaart en zoeken we naar de beste oplossing.”

Samenwerking Wmo en Sociaal team

“We hebben elke zes weken overleg om te bespreken hoe Wmo en Sociaal team elkaar kunnen helpen”, vertelt Monique. “Als situaties wat ingewikkelder zijn, dan gaan we samen op bezoek bij de aanvrager. Die persoon hoeft dan maar één keer zijn verhaal te doen. Daar zoeken we in overleg de beste oplossing bij. En altijd blijft die persoon de baas over zijn eigen situatie. Hij of zij krijgt geen dingen opgedrongen

_BT Clear

Een voorbeeld

Een familie maakt zich zorgen om hun vader. Hij raakt in de war en belt dag en nacht met de kinderen. De kinderen doen al veel, maar weten nu niet meer hoe het verder moet. Het Sociaal team is op bezoek geweest, heeft contact gelegd met de huisarts in verband met de toenemende verwarring van vader, en heeft een plan gemaakt om de familie te ontlasten. Daarbij is een maaltijdvoorziening ingeschakeld, de thuiszorg komt nu elke dag voor de steunkousen en er is een boodschappendienst. Via de Wmo is vervolgens nog huishoudelijke hulp en dagbesteding geregeld. De kinderen hebben nu weer ruimte om vader met de overige zaken te helpen. Vader voelt zich een stuk beter en de kinderen kunnen de situatie weer goed aan.

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is er al heel lang, maar in 2015 is de wet vernieuwd. De regels van de Wmo 2015 zijn anders dan voorheen. Het is minder vanzelfsprekend dat de gemeente voorzieningen (hulpmiddelen) verstrekt. Volgens de wet moeten we eerst kijken wat iemand zelf kan, dan wat er met familie, buren en vrienden mogelijk is, dan wat er al beschikbaar is in de samenleving (verschillende vrijwilligersorganisaties die hulp bieden, of een maaltijdservice), dan wat er aan hulp en ondersteuning via andere wetten mogelijk is. Dat klinkt niet erg toeschietelijk, maar het is eigenlijk heel logisch.

Langzamerhand went de samenleving er aan dat we meer dingen zelf of met elkaar moeten oplossen. Is er een douchestoel nodig? Veel mensen regelen het gewoon zelf, want via de Wmo is het altijd ingewikkelder. Maar als het nodig is dat er hulp komt, dan moet die er zijn.

Eigen bijdrage

Sinds de zomer van 2015 geldt voor veel Wmo-voorzieningen een eigen bijdrage. Die bijdrage is inkomensafhankelijk. De medewerkers van de Wmo en het Sociaal team kunnen de bijdrage berekenen. U kunt het ook zelf doen met het rekenprogramma op www.hetcak.nl.

De eigen bijdrage is voor sommigen een reden om zelf een hulpmiddel aan te schaffen of particulier hulp in te huren. Als er zoveel financiële ruimte is, kan dat voordeliger zijn.

_BT Clear