Kom online, de Bibliotheek helpt je op weg!

_BT Clear

Zo’n 2.2 miljoen Nederlanders van zestien jaar en ouder hebben moeite met lezen, schrijven en rekenen. Dat is 13% van de totale bevolking. En dat zijn 2700 mensen in de gemeente Brummen die lezen lastig vinden. Als je moeite hebt met lezen en schrijven dan vind je het vaak ook moeilijk om je op internet te redden. Dat is lastig, want het internet wordt steeds belangrijker voor je. Meedoen in de samenleving gaat niet meer zonder digitale vaardigheden. Wil je iets kopen, je geldzaken beheren, je pensioen inzien, toeslagen aanvragen of je inschrijven voor een huurwoning, het gebeurt allemaal op internet. In de Bibliotheek kun je verschillende cursussen volgen die je wegwijs maken op het internet en kom je er zelf niet direct uit, dan word je geholpen om dit goed onder de knie te krijgen.

“Ik kon niet goed overweg met internet. Na het volgen van de cursus Klik&Tik computervaardigheden kan ik mezelf nu online inschrijven voor een nieuwe woning.”

Nederlands leren spreken, lezen en schrijven.

Mirjam Wijers, directeur van de Bibliotheek in Brummen, vertelt: “Wij helpen jaarlijks zo’n zestig gezinnen thuis en zo’n zevenhonderd mensen die naar het Taalhuis komen, waar iedereen terecht kan die de Ne derlandse taal beter wil leren spreken, lezen of schrijven.” Of Nederlands nu je tweede taal is, of je moedertaal. In het Taalhuis werkt de Bibliotheek samen met allerlei organisaties in de gemeente. Daardoor kunnen we voor vrijwel alle inwoners de goede hulp vinden.

De VoorleesExpress

Taal leren begint al bij jonge baby’s die naar hun ouders kijken en luisteren. Ook voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen, ze vinden het bovendien vaak heel leuk.
Kinderen die plezier hebben in lezen ontwikkelen zich beter, waardoor hun prestaties op school verbeteren. Maar niet in ieder gezin is er aandacht voor boeken. Daarom komt de VoorleesExpress bij gezinnen thuis om ouders te helpen met lezen. Vrijwilligers zijn hiervoor speciaal opgeleid door de Bibliotheek. Ze komen twintig weken achter elkaar in het gezin voorlezen. Kinderen ontdekken hoe leuk boeken zijn en ouders zijn enthousiast om boeken en lezen een blijvende plek in het gezin te geven. “Ik volgde de training interactief voorlezen en kan daardoor nu een aantal gezinnen ondersteunen. Elke week zie je ze vooruitgaan, ontzettend mooi om te zien”, aldus een vrijwilliger.

_BT Clear

Wetenschappelijk onderzoek leidt tot nog betere zorg voor oudere patiënten

_BT Clear

“Om de zorg voor de oudere patiënt vanuit de diverse vakgebieden te optimaliseren, is wetenschappelijk onderzoek onmisbaar”, vertelt klinisch geriater Heleen Paling van Gelre ziekenhuizen. “Door samen met andere specialismen onderzoek te doen, kunnen we uiteindelijk de specifieke zorg voor (kwetsbare) ouderen verbeteren. En dat doen we bij het Expertisecentrum Ouderengeneeskunde aan de hand van vier thema’s”:

  • Screening op kwetsbaarheden en functionele beperkingen: hoe zorg je ervoor dat specialisten behalve bijvoorbeeld het hart of de darm, ook andere factoren in kaart brengen en meenemen in hun behandeladvies?
  • Optimaliseren rondom ingewikkelde behandelingen: hoe kun je oudere patiënten in een zo goed mogelijke conditie brengen vóór een ingreep, zodat je de kans op complicaties beperkt?
  • Complexe besluitvorming: hoe zorg je ervoor dat de juiste behandelbeslissing wordt genomen? Bijvoorbeeld: wel of niet dialyseren, wel of niet deze kanker behandelen, wel of niet een bepaalde operatie doen?
  • Regievoering bij meerdere aandoeningen (multimorbiditeit): hoe kun je de samenwerking tussen specialisten verbeteren bij de zorg voor patiënten met meerdere aandoeningen?

Screening op kwetsbaarheden

Een mooi voorbeeld komt van de hartfalenpoli. Hier is onderzoek gedaan naar ouderen met hartfalen. Daaruit bleek dat 30 procent van deze patiënten geheugenproblemen heeft en dat zorgverleners dit niet altijd herkennen. Daarom vraagt het gebruikelijke behandeladvies, namelijk een vochtbeperking, bij deze groep meer aandacht.

Verpleegkundige helpt patiënt om uit bed te stappen

Ouderen kunnen zelf niet altijd goed in de gaten houden hoeveel ze op een dag drinken. Het is dus heel belangrijk om deze groep te screenen op dit soort kwetsbaarheden.

Beste behandeling op maat

Kwetsbare ouderen kunnen niet altijd goed voor zichzelf opkomen. In Gelre ziekenhuizen is de zorg voor deze groep een speerpunt. Iedereen zet zich naar beste kunnen in om (kwetsbare) ouderen de beste behandeling op maat te geven.

Dat betekent dat je onnodige zorg voorkomt, complicaties beperkt en een eensluidend behandeladvies geeft dat aansluit bij de wensen en doelen die de patiënt heeft.

Meer weten over zorg voor oudere patiënten en het wetenschappelijk onderzoek?

Kijk dan op:
www.gelreziekenhuizen.nl/Geriatrie-Zutphen
www.gelreziekenhuizen.nl/Expertisecentrum-Ouderengeneeskunde

_BT Clear