INFORMATIEKRANT ASSEN

_BT Clear

Intensief zorgen voor je naaste: mantelzorg

_BT Clear

Zorg jij langdurig en onbetaald voor een zieke partner, ouder, kind, vriend of buurman? Dan ben jij mantelzorger. Als mantelzorger heb je het niet altijd even makkelijk. Hoewel de zorg voor een ander veel voldoening kan geven kun je ook overbelast raken. Dit kan ertoe leiden dat je zelf even niet meer lekker in je vel zit en dat je jouw zorgtaak niet meer optimaal uit kan voeren. Herken jij je hierin? Dan is het fijn om te weten dat de medewerkers van Vaart Welzijn mantelzorgers in de gemeente Assen kunnen helpen.

Hoe helpen wij jou?

Onze medewerkers bieden praktische hulp en begeleiding aan mantelzorgers. We geven informatie en advies en bieden een luisterend oor. Ook ondersteunen we bij het organiseren van respijtzorg, dit wordt ook wel vervangende zorg genoemd. Respijtzorg biedt de mogelijkheid om jouw zor gtaken tijdelijk aan een ander over te dragen. Dat kan een vrijwilliger zijn, maar in sommige gevallen is dat een professional. Hierdoor heb je even tijd voor jezelf om op te laden en kun je de zorg beter volhouden. Naast individuele ondersteuning organiseren we ook mantelzorgbijeenkomsten in ’t Markehuus. Bij deze mantelzorgbijeenkomsten kunnen mantelzorgers elkaar ontmoeten, ervaringen delen en tips uitwisselen.

Netwerk Informele Zorg Assen

Vaart Welzijn maakt samen met andere organisaties uit Assen onderdeel uit van het Netwerk Informele Zorg Assen. Op de website www.informelezorgassen.nl vind je alle informatie voor mantelzorgers in Assen. Wil je op de hoogte blijven van alle mogelijkheden voor jou als mantelzorger? Schrijf je dan in als mantelzorger op deze website. Je kunt dan ook:

  • meepraten op het forum;
  • in contact komen met lotgenoten;
  • steun en advies krijgen uit het netwerk of;
  • deelnemen aan evenementen in de buurt.

Eens per drie maanden organiseert het netwerk het mantelzorgcafé in De Nieuwe Kolk waar je andere mantelzorgers kunt ontmoeten. Hou voor de eerstvolgende datum de agenda op de website in de gaten. Bij de inschrijving kan je ook aangeven of je nieuwsbrieven en uitnodigingen voor bijeenkomsten wilt ontvangen. Deze worden dan automatisch per mail of post naar je toegestuurd.

Mantelzorgwaardering

De gemeente Assen waardeert mantelzorgers enorm voor hun inzet. Mantelzorgers spelen namelijk een belangrijke rol bij mensen die voor kortere of langere tijd ondersteuning nodig hebben. Na inschrijving op www.informelezorgassen.nl wordt beoordeeld of je in aanmerking komt voor de mantelzorgwaardering. De mantelzorgwaardering kan zelf gekozen worden nadat de inschrijving is voltooid.

Jonge mantelzorgers

Kinderen of jongeren kunnen ook mantelzorger zijn. Zij worden jonge mantelzorgers genoemd. In sommige situaties helpen kinderen of jongeren mee in de zorg voor bijvoorbeeld een zieke ouder of een ander familielid. Vaart Welzijn biedt op verschillende manieren ondersteuning aan de jonge mantelzorgers. Er worden bijvoorbeeld regelmatig leuke activiteiten georganiseerd om alle zorg even los te laten. Ook is individuele ondersteuning mogelijk om beter met de situatie thuis te leren omgaan. Kijk voor meer informatie en de activiteiten op www.vaartwelzijn.nl/mantelzorg/jonge-mantelzorgers.

Meer weten?

Wil je meer weten over de hulp en begeleiding die we (jonge) mantelzorgers kunnen bieden of heb je een andere vraag? Neem dan contact met ons op. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar op 088 123 09 99. Of stuur een mail naar [email protected]

woon je nog fijn?

Denk je wel eens na over de toekomst? Kun je fijn in jouw huis blijven wonen wanneer je iets ouder bent? In de gemeente Assen vinden we het belangrijk dat je op een fijne plek woont.
Stel dat jouw financiële situatie of jouw gezondheid achteruitgaat en het niet meer mogelijk is om in jouw huidige woning te blijven wonen. Dan is het prettig om direct in aanmerking te komen voor een meer geschikte woning, zoals een appartement of een gelijkvloerse woning. Maar stel dat er op dat moment geen woning beschikbaar is die je bevalt? Denk daarom nu al na over hoe je zou willen wonen wanneer je ouder bent. En onderneem nu vast actie. Dit kan heel wat zorgen in de toekomst voorkomen.

Spaar vast wachttijd op

Als je je nu al inschrijft bij Thuiskompas, bouw je alvast wachttijd op. Dan kom je later sneller in aanmerking voor een huurwoning bij een van de Drentse woningcorporaties. Die inschrijftijd is belangrijk, je komt namelijk niet zomaar in aanmerking voor urgentie als je niet meer fijn in jouw woning woont. Schrijf je daarom nu vast gratis in op www.thuiskompas.nl.

Langer zelfstandig thuis

Woon je nog wel fijn, maar loop je thuis tegen wat praktische problemen aan? Ervaar je bijvoorbeeld problemen met traplopen? Dan kun je bij Actium in aanmerking komen voor een ‘Langer zelfstandig thuis-pakket’. Met dit pakket kan je gratis maatregelen voor jouw huis treffen om toch, met een paar aanpassingen, weer fijn te kunnen wonen. Denk bijvoorbeeld aan een verhoogd toilet, een tweede trapleuning, een douchestoel of wandbeugels voor de badkamer en het toilet. Op actiumwonen.nl/beleefhuis zie je welke mogelijkheden er zijn.

Het Beleefhuis

Wat kunt je zelf doen om veilig en comfortabel te blijven wonen in jouw eigen vertrouwde woning? Ontdek in Het Beleefhuis aan de Zwartwatersweg 155 te Assen welke hulpmiddelen er zijn om wonen en leven veiliger, maar vooral ook makkelijker te maken. Normaal gesproken zijn we 3 dagen per week geopend, nu vanwege de maatregelen rondom het coronavirus is Het Beleefhuis gesloten. Je kunt Het Beleefhuis wel virtueel bezoeken, de link vind je op onze website www.actiumwonen.nl/beleefhuis. Zeker de moeite waard om eens rond te kijken.

Kom je er niet helemaal uit of heb je nog vragen? Neem dan contact op met Actium via 0900 0604. Je wordt graag geholpen.

_BT Clear

_BT Clear