INFORMATIEKRANT ASSEN

_BT Clear

Scheiden:
een kinderleven op
zijn kop

Een scheiding brengt grote veranderingen met zich mee. Het zet niet alleen je eigen leven op zijn kop, maar ook dat van je kind. Als ouders gaan scheiden, scheiden de kinderen mee. Alles wat veilig, vertrouwd en vanzelfsprekend voor ze was, wordt ineens anders. Als ouder wil je dat je kind zo min mogelijk last heeft van een echtscheiding. Maar hoe begeleid je kinderen in deze lastige tijd?

Kinderen kunnen erg verward raken van een scheiding. Schuldgevoel is hier vaak een onderdeel van. Maar ook boosheid en verdriet zijn normale reacties.

“Als ouders gaan scheiden, scheiden de kinderen mee.“

Duidelijkheid

Vertel samen aan je kind dat jullie uit elkaar gaan. Geef elkaar daarbij niet de schuld. Schep zoveel mogelijk duidelijkheid. De reden van de scheiding is op dat moment minder belangrijk, benadruk vooral dat het iets is tussen jou en je partner en het niet ligt aan je kind. Dit kan je niet vaak genoeg zeggen. Geef je kind zoveel mogelijk tijd en ruimte om zijn of haar gevoel te uiten en erover te praten.

Hulp en luisterend oor

Het is heel normaal dat je het in deze situatie niet allemaal in je eentje kan. Praten met familie en vrienden kan helpen, maar je kunt voor steun en hulp ook terecht bij de buurtteams. Zij denken graag mee, geven deskundig advies en kunnen ondersteunen bij problemen door de juiste handvatten te geven voor eventuele extra ondersteuning. Wil jij hulp bij opvoeden? Neem dan contact met ons op: 088 123 09 99.

Tips

  • Blijf je kinderen vertellen dat zij er niets aan kunnen doen.
  • Maak de andere ouder op geen enkele manier zwart tegenover de kinderen.
  • Geef je kind positieve aandacht. Geef complimenten voor de dingen die je kind goed doet.
  • Maak geen ruzie zodra de kinderen in de buurt zijn.
  • Probeer als ouders de zorg voor het kind te blijven delen. Ga bijvoorbeeld samen naar ouderavonden.
  • Gebruik je kinderen niet als boodschappers tussen jou en je ex-partner.
  • Herinner jezelf er voortdurend aan dat het belang van je kinderen bovenaan staat.

Kom uit je schuld

Zorgen hebben over hoeveel geld er elke maand binnenkomt en vaste lasten betalen is vervelend. Zorgen om geld kunnen verschillen per persoon en per gezin. Er zijn dus op maat oplossingen nodig. Daarom werken in de gemeente Assen verschillende organisaties samen om inwoners te helpen met geldzaken. Zo is er voor iedereen passende hulp.

Loop je achter met de huur, energierekening of ziektekostenverzekering? Wil je graag overzicht als het gaat om jouw inkomen en uitgaven? Praat er over met mensen die je al kent. Hieronder vind je een overzicht met contactgegevens. De gemeente Assen heeft ook financieel regisseurs in dienst die je kunnen helpen de juiste hulp te vinden. Als het nodig is, kunnen zij doorverwijzen naar de Gemeentelijke Kredietbank. Dit gebeurt alleen in overleg met jou.

Crisis

Gaat het om een crisis? Bijvoorbeeld een dreigende ontruiming of afsluiting van gas, water of elektriciteit. Neem dan meteen contact met ons op: 088 123 09 99.

Nieuw telefoonnummer

De gemeente Assen en Vaart Welzijn hebben een nieuw telefoonummer voor vragen over zorg en welzijn. Heb je een hulpvraag over opvoeding, geldzaken, mantelzorg of een ander onderwerp, dan kun je bellen met 088 123 09 99.

_BT Clear

_BT Clear