INFORMATIEKRANT ASSEN

_BT Clear

Welzijn op Recept: meer plezier en zin in het leven

Soms is het lastig om uit een dip te komen. Bijvoorbeeld als je iets ergs hebt meegemaakt, als je ziek bent geweest of jouw baan bent kwijtgeraakt. Je wilt wel iets doen om je beter te voelen, maar je weet niet goed hoe. Dan kan Welzijn op Recept een goede oplossing zijn. Dat is ondersteuning van de welzijnscoach voor een betere gezondheid en welbevinden.

Wat doet de welzijnscoach?

De welzijnscoach van Vaart Welzijn kijkt samen met jou naar jouw dagelijks leven. Wat kun je doen om te zorgen dat je je beter voelt? Wat vind je leuk? Doe je graag iets alleen of juist samen? Zoek je een activiteit met begeleiding of zonder begeleiding? Ben je graag buiten of doe je liever iets binnen? Samen maak je een plan. Hierin staan de dingen die je kunt doen om jouw leven prettiger te maken. En zinvoller. Wat er in het plan komt, hangt af van wat je leuk vindt. En waar je goed in bent.

Hoe werkt het?

  • Je krijgt een welzijnsrecept van de huisarts of andere zorgverlener.
  • De welzijnscoach belt binnen een week om een afspraak te maken.
  • Of je belt zelf de welzijnscoach en maakt een afspraak.
  • Je hebt een persoonlijk gesprek met de welzijnscoach.
  • In dit gesprek onderzoek je samen wat je kunt doen om je beter te voelen.
  • Je gaat aan de slag, de welzijnscoach helpt jou daarbij.
  • Na ongeveer een maand bespreek je met de welzijnscoach hoe het met je gaat.

Kost de welzijnscoach geld?

De gesprekken met de welzijnscoach zijn gratis. Het kan wel zijn dat een activiteit die je kiest,
geld kost. Bijvoorbeeld een sportvereniging. Je kiest zelf wat het beste bij jou past.

Wil je graag een afspraak met de welzijnscoach?

Doe dan dit:

  • Je laat dit weten aan jouw huisarts of zorgverlener. Dat kan ook telefonisch. De welzijnscoach belt jou dan om een afspraak te maken.
  • Of je belt met Vaart Welzijn en maakt zelf een afspraak met de welzijnscoach. Het telefoonnummer is 088 123 09 99.

De welzijnscoach heeft veel informatie over allerlei gezamenlijke activiteiten in de buurt. Maar er zijn ook veel dingen die je alleen kunt doen. De activiteiten passen bij 6 recepten voor meer plezier en zin in het leven. Deze recepten lees je hieronder. Misschien zie je er tegenop om zelf ergens naartoe te gaan. Of vind je het moeilijk contacten te maken. Dan kan de welzijnscoach iemand zoeken die jou hiermee helpt.

6 recepten voor plezier en zin in het leven

1. Een gezond en sterk lichaam

Je voelt je beter met een gezond en fit lichaam. Het helpt om te werken aan je conditie,
voldoende te bewegen, voldoende te slapen en gezond te eten. Heb je pijn of andere
problemen met jouw lichaam? Zoek dan een manier om daar beter mee om te gaan.

2. Gevoel en gedachten

Wees vrolijk en accepteer jezelf zoals je bent. Leer op een goede manier omgaan met
veranderingen. Door positief te denken voel je je beter. En je kunt beter omgaan met dingen
die tegenvallen.

3. Zinvol leven

Doe dingen waar je blij van wordt. Ga bijvoorbeeld verder met een hobby van vroeger. Of probeer iets nieuws. Nieuwe dingen leren geeft zelfvertrouwen en plezier. Doe iets voor een vriend of vriendin. Of voor een onbekende. Iets doen voor een ander geeft een goed gevoel. Zoek een activiteit die bij jou past.

4. De basis voor een prettig leven

Voor plezier en zin in het leven is het belangrijk dat deze zaken in orde zijn:

  • je woont prettig.
  • je hebt geen schulden of andere zorgen over geld.
  • je voelt je veilig.

Is een van deze zaken niet goed in orde? Zoek dan hulp om dat te verbeteren.

5. Meedoen

Hoe kun je meer leuke contacten hebben met andere mensen? Zoek elkaar op en maak samen plezier. Zorg dat je steun van anderen krijgt als je dit nodig hebt. Heb interesse in de maatschappij. Doe dingen die je zinvol vindt.

6. Dagelijks leven

Durf aan te geven wat je wel en niet wilt en wat voor jou belangrijk is. En vraag om hulp als je dat nodig hebt.

_BT Clear

Vaart Welzijn werkt aan Positieve Gezondheid

_BT Clear

Het is heel verleidelijk om tijdens moeilijkere momenten in het leven te focussen op de dingen die minder goed gaan: de klachten of (gezondheids)problemen die je hebt. De vraag die je jezelf constant stelt is: ‘hoe kan ik dit oplossen?’. Volgens Positieve Gezondheid, een beweging geïntroduceerd door voormalig huisarts en onderzoekster Machteld Huber, is gezondheid veel meer dan dat. Het gaat ook over goed in je vel zitten, over omgaan met tegenslagen, over wonen en werken, contacten hebben en zinvol bezig zijn.

De bredere kijk op gezondheid

Vaart Welzijn werkt vanuit het gedachtegoed van Positieve Gezondheid. We kijken naast het probleem ook naar de sterke punten en kwaliteiten van de inwoners die bij ons komen. Wat gaat juist heel erg goed? Wat is je kracht? Wie of wat kan je helpen? We zijn er van overtuigd dat het een met het ander te maken heeft. Heb je bijvoorbeeld financiële problemen, dan is de kans groot dat je minder lekker in je vel zit, minder goed slaapt of minder controle over je leven hebt. We bespreken welke positieve dingen kunnen helpen om het probleem aan te pakken. We noemen dit ook wel de bredere kijk op gezondheid.

Wat is voor jou belangrijk?

Met behulp van een vragenlijst gaan we met je in gesprek over jouw behoeftes op het gebied van gezondheid en welzijn.

De vragen geven inzicht in je lichaamsfuncties, kwaliteit van leven, dagelijks functioneren, sociale & maatschappelijke participatie, toekomstperspectief en emotionele toestand. Kun je je bijvoorbeeld voldoende redden? Voel je je gelukkig of misschien juist eenzaam? Heb je medische zorg nodig of misschien steun uit je omgeving? Je bepaalt zelf wat voor jou belangrijk is en welke punten je wilt verbeteren, samen kijken we hoe dit aan te pakken. Wil je hulp bij gezondheidsproblemen? Je kunt altijd bellen met 088 123 09 99.

Doe de test!

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je zelf jouw Positieve Gezondheid meten? Dit kan op: www.test.mijnpositievegezondheid.nl. Om de test te kunnen maken dien je je eenmalig te registreren.

_BT Clear

_BT Clear