INFORMATIEKRANT ASSEN

_BT Clear

Van links naar rechts op de foto: Merel, Mirjam en Reina.

ONTMOETEN EN VERBINDEN IN CORONATIJD

Sinds in maart 2020 in Nederland het coronavirus uitbrak konden verschillende buurtactiviteiten helaas niet meer doorgaan. Zo ook het maandelijkse ‘Eten met de Buurt’ in MFA het Schakelveld waar inwoners van onder andere Baggelhuizen kunnen aanschuiven voor een gezellige maaltijd. Buurtwerkers Mirjam en Merel vonden het jammer voor de buurtbewoners dat zij niet meer samen konden eten, naast alle andere activiteiten die ook niet meer door konden gaan vanwege corona, en bedachten een tijdelijk alternatief.

BUURTACTIVITEITEN VOOR EN DOOR INWONERS

‘Eten met de Buurt’ is bedacht door buurtbewoonster Reina om mensen de kans te bieden elkaar te ontmoeten en nieuwe contacten aan te gaan. Veel ouderen in de wijk zijn alleen en eten zodoende ook alleen. Dat is niet gezellig en kan dus ook anders, dacht Reina. Het bleek dat de buurtbewoners dit initiatief erg waardeerden en het was duidelijk dat de buurtbewoners deze ontmoeting erg misten. Daarop bedachten Mirjam en Merel iets creatiefs: een rondje maken langs de buurtbewoners met de bakfiets!

 

OP PAD MET DE BAKFIETS

Mirjam: “We hebben de deelnemers verdeeld over de ochtend in groepjes ingedeeld. Op de afgesproken tijd kwamen we langs met de bakfiets met koffie, thee en kruidcake. Via Icare ledenvereniging ontvingen we Zomer doeboeken met leuke puzzels om aan de bewoners uit te delen.
Daarnaast hadden we nog een kleine verrassing voor iedereen geregeld bij onze huisbloemist, en tevens overbuurvrouw, Nathalie van De Bloemerij Assen.” Merel: “Alle buurtbewoners vonden het fijn dat ze op deze manier toch nog met elkaar samen konden komen en wisselden tips en ervaringen uit over hoe je om kan gaan met deze coronatijd. Samen met de buurtbewoners denken we na over meer activiteiten die we met inachtneming van de coronamaatregelen toch door kunnen laten gaan.” Wil je weten welke activiteiten er bij jou in de buurt worden georganiseerd? Of heb jij ook een goed idee voor een activiteit bij jou in de buurt? Neem dan contact op met één van de buurtteams. De contactgegevens vind je op www.vaartwelzijn.nl/buurtteams. We denken graag met je mee om te kijken of jouw initiatief tijdens coronatijd georganiseerd kan worden. Bijvoorbeeld met behulp van digitale mogelijkheden.■  

SAMENWERKEN AAN EEN SOCIAAL ASSEN

In de gemeente Assen zou niemand het gevoel moeten hebben ‘er alleen voor te staan’. Zeker in deze tijd hebben we elkaar harder nodig dan ooit. Heb je een goed idee waarmee je jouw buurtbewoners kunt helpen? Dan kun je wellicht gebruik maken van het STILA Preventiefonds.

Voor Assenaren met een mooi gezamenlijk initiatief dat gericht is op preventie is het STILA Preventiefonds opgezet. Denk aan jongeren met vragen of wensen, eenzame ouderen, of mensen met een afstand tot de samenleving – het Preventiefonds helpt en ondersteunt.

HELP BUURTGENOTEN

Merk je dat jouw oudere buurtgenoten de supermarkt op dit moment liever vermijden? En wil je graag een boodschappendienst voor de buurt opzetten? Dan kun je een aanvraag voor een financiële bijdrage doen op stila-assen.nl. Met financiële bijdragen helpt het STILA Preventiefonds inwoners van de gemeente Assen bij het realiseren van sociale ideeën.

IEDEREEN TELT MEE

Met het opzetten van het Preventiefonds stimuleren we lokale initiatieven gericht op een samenleving waar iedereen meedoet en meetelt. Dat is prachtig, want zo helpen we met elkaar voorkomen dat inwoners onnodig afhankelijk worden van professionele hulp.

Heb je een goed idee waarmee je buurtgenoten kunt helpen? Kijk dan op stila-assen.nl en kijk of het Preventiefonds jou kan helpen.■

Van links naar rechts op de foto:
Merel en Mirjam.
_BT Clear

_BT Clear