“Mooi hoe het soms kan lopen. Wekelijks of tweewekelijks kom ik bij ouders thuis en bespreek ik de actuele ontwikkelingen met ze en gaan we op zoek naar wat het beste is om te doen.
Vaak zijn het heftige momenten die besproken worden en wordt er veel geëxperimenteerd in de tussenliggende periodes wat gepaard gaat met conflicten en mislukkingen. Maar ook de successen worden gedeeld. Waar weer verder op wordt door gebouwd.
Zo blijft er ontwikkeling. Ouders worden sterker, zelfverzekerder en het kind groeit daarin mee. De beweging en reuring die het met zich mee brengt geeft een soort flow en iedereen is geconcentreerd bezig om te werken naar een toekomst waarop het beter gaat. Omdat ouders hier 24 uur mee bezig zijn, zijn die kleine stapjes vooruit nauwelijks waarneembaar en werkt iedereen gestaag door.
Maar net als bij de lichamelijke ontwikkeling van kinderen, gebeurt er wel iets. Want pak maar eens een foto van je kind van nog niet zo heel lang geleden, je ziet duidelijk een verschil in de groei naar volwassenheid. “Wat een ukkie was het toen nog!”
Ouders ervaren het als ik af en toe even probeer stil te staan op momenten waar de beweging is geweest: “Wauw! Jullie hebben het in twee uur met elkaar opgelost! Nog niet zo lang geleden, worstelden jullie nog minstens 2 dagen met een soort gelijk probleem!” “Wauw, hij heeft gebeld en overlegt met jou! Het hoort bij een puber om dit te leren en dat hij in het overleg experimenteert en daarin van jullie instructies moet krijgen hoe overleggen het handigste is te doen. Maar wat een mooie ontwikkeling!”
Successen behalen en daar even bij stil staan is net zo belangrijk. Misschien wel veel belangrijker dan altijd maar gefocust zijn op werken aan de doelen. Tussentijds succes is soms ook tijd voor een klein feestje. Want dat is een teken dat het goed gaat en het gezin de stijgende lijn te pakken heeft.”
Bernadette Snippe, ambulant hulpverlener bij Ambiq.
Meer blogs lees je op onze Facebookpagina https://www.facebook.com/AmbiqOBC of op onze website: www.ambiq.nl
De bibliotheek van DNK heeft verschillende middelen waarmee het lezen en mediagebruik vereenvoudigd kan worden als je ouder wordt. Zo bieden wij de Bibliotheek aan Huis, aangepast lezen en workshops voor het gebruik van de tablet aan
Houd je van lezen, muziek luisteren en/of films kijken en is het niet mogelijk om door ziekte of ouderdom zelf naar de bibliotheek te komen? Dan biedt DNK de Bibliotheek aan Huis aan, zodat je altijd je favoriete boeken, cd’s of dvd’s kunt lenen. Elke drie weken komt er een vaste vrijwilliger bij je langs om het geleende materiaal te ruilen. Alles wat in de bibliotheek wordt uitgeleend en wat de vrijwilliger kan dragen mag je lenen. Voor de Bibliotheek aan Huis dien je lid te zijn van de bibliotheek in Assen. Verder zijn er geen extra kosten aan verbonden.
Voor mensen die niet meer goed kunnen zien of niet goed meer een boek kunnen vasthouden, zijn er in de bibliotheek van DNK aangepaste materialen beschikbaar waarmee je de inhoud van boeken, kranten en tijdschriften tot je kunt nemen. Zo biedt de bibliotheek een groot aantal Grootletterboeken aan en zijn er luisterboeken en daisy-roms. Een daisy-rom lijkt op een luisterboek, maar wordt afgespeeld met een daisy-speler, waarmee je onder andere de toonhoogte en de spreeksnelheid kunt aanpassen.
Met een tablet is het eenvoudig om informatie op te zoeken, te videobellen met je kleinkinderen of foto’s en filmpjes te beheren. Maar hoe werkt dit precies? DNK biedt regelmatig tablet-workshops in de bibliotheek aan die uitleg bieden. De workshop Wegwijs op de Tablet (ook aangeboden als iPad workshop) bestaat uit vier lessen. Tijdens elke les staat een specifiek thema centraal, bijvoorbeeld het lezen van e-books of Skypen (videobellen).
Voor meer informatie over Bibliotheek aan Huis, aangepast lezen of de workshops Wegwijs op de Tablet en iPad kun je kijken op dnk.nl, of contact opnemen met DNK via het e-mailadres [email protected] of het telefoonnummer 088 012 88 88.