_BT Clear
_BT Clear

Mantelzorgondersteuning

_BT Clear

Zorgt u langdurig en onbetaald voor een zieke partner, kind, ouder, zus, vriend of buurman? Dan bent u mantelzorger. Voor veel mensen is mantelzorg een vanzelfsprekendheid. Maar de zorg voor een naaste heeft ook valkuilen. Eén op de tien mantelzorgers voelt zich overbelast en wordt ziek of overspannen.

Merkt u dat uw mantelzorgtaak u steeds zwaarder valt? Dan kan Vaart Welzijn u helpen. Onze buurtmaatschappelijk werkers zijn gespecialiseerd in het bieden van ondersteuning aan u als mantelzorger. Zij denken met u mee en bieden u oplossingen op maat, zodat u de zorg beter volhoudt. Wij werken samen met onder andere de gemeente en het Contactpunt Mantelzorg en kunnen u hierdoor altijd naar de juiste ondersteuning doorverwijzen. Wilt u meer informatie, advies of begeleiding bij mantelzorg? Of heeft u behoefte aan emotionele steun en praktische tips? Onze medewerkers staan dagelijks geheel kosteloos voor u klaar tijdens de inloopspreekuren in alle wijken van Assen.

Vervangende zorg of respijtzorg

Even iets anders doen: niet zorgen, maar bijtanken, uitslapen of opladen in een andere omgeving. Zodat u daarna weer met nieuwe energie de mantelzorgtaken op u kunt nemen. Daarvoor is respijtzorg bedoeld. Respijtzorg is vervangende zorg en is er in vele vormen. Het kan bijvoorbeeld gaan om opvang buitenshuis, maar ook om opvang bij u thuis. De zorg kan worden overgenomen door een vrijwilliger of een beroepskracht. Soms is de vervangende zorg éénmalig, soms voor langere duur.

Kosten

Respijtzorg is gratis als een vrijwilliger de mantelzorgtaak overneemt. Soms betaalt u wel een bijdrage. Hiervoor zijn verschillende vergoedingen mogelijk. Onze buurtmaatschappelijk werkers helpen u graag om te kijken of u in aanmerking komt voor een vergoeding van bijvoorbeeld uw zorgverzekeraar.

Voorbeelden van mantelzorgers:

  • Bert (38) zorgt al 7 jaar voor zijn vrouw met MS.
  • Mevrouw De Boer (79) zorgt voor haar dementerende man.
  • Janneke (14) heeft een broer met ‘Down’ en helpt regelmatig in het huishouden.

Waar heeft u behoefte aan?

Heeft u behoefte aan mantelzorgondersteuning? Dan kunt u dit aangeven tijdens de inloopspreekuren van Vaart Welzijn in alle wijken van Assen. De tijden en locaties van deze inloopspreekuren vindt u op pagina 14 en 15 van deze krant. Bij interesse in respijtzorg kunt u terecht bij de gemeente Assen.

Alzheimer, dat verwacht je niet op zo’n jonge leeftijd


Mevrouw Kuipers, 50 jaar, zorgt voor haar demente man Hans (52) “Op 49-jarige leeftijd werd bij mijn man Hans de ziekte van Alzheimer vastgesteld. Hij werd de laatste tijd wel wat vergeetachtiger, maar toch kwam de diagnose als een verrassing. De ziekte van Alzheimer, dat verwacht je niet op zo’n jonge leeftijd. Ik ben toen gestopt met werken om voor Hans te zorgen. De zorg voor mijn man geeft mij voldoening, maar valt mij ook zwaar. Ik kan nergens meer zomaar heen, want ik kan Hans niet alleen laten. Ik voel me soms zo beperkt. Daarom is het fijn dat Karin, buurtwerker bij Vaart Welzijn, er voor mij is. Met Karin kan ik goed praten over hoe ik me voel en ook geeft ze me tips die ik kan gebruiken bij de zorg voor Hans.”

_BT Clear

_BT Clear