Schulden of weining geld?

Niets doen is geen optie

_BT Clear

De bel gaat. Heleen, de buurtmaatschappelijk werker van Vaart Welzijn staat voor de deur. Zij heeft van Actium gehoord dat de bewoners twee maanden achterlopen met de huur. Bert is blij dat hij zijn verhaal kan doen. Sinds hij zijn baan kwijt is, stapelen de rekeningen zich op. Zijn post maakt hij al een tijdje niet meer open. Hij weet best dat dat niet slim is. Maar wat moet je als je niks op je rekening hebt staan?

Achter met de huur

“Sinds dit najaar werken we op deze manier met Actium samen”, vertelt Teamleider Henrieke Hofsteenge van Vaart Welzijn. “Zodra iemand twee maanden achter loopt met de huur krijgen wij bericht. De meeste mensen zijn blij als er iemand van ons langskomt om te helpen. Samen met de Gemeentelijke Krediet Bank (GKB) en Werkplein Drentsche Aa kunnen we zorgen dat er een betalingsregeling komt. Maar we kijken ook verder. Hoe komt het dat iemand in de problemen komt? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Veel mensen hebben geen goed zicht op hun inkomsten en uitgaven. Ook komen we problemen met lezen en schrijven, verslaving of werkloosheid tegen. Samen met de bewoners werken we aan het oplossen deze problemen. Anders zit je voor je het weet in dezelfde situatie. Niets doen is eigenlijk geen optie.”

Schaamte

“Wij zien dat mensen met een laag inkomen of schulden de regelingen die er voor hen zijn niet of te weinig kennen”, stelt Henrieke. “Ook is er veel schaamte om ervoor uit te komen dat je het niet redt. We weten bijvoorbeeld dat veel ZZP’ers grote moeite hebben om elke maand de eindjes aan elkaar te knopen. Wij gaan daarom actief op zoek naar deze mensen. En ze kunnen ons natuurlijk ook altijd bellen. Al was het maar om te informeren naar alle regelingen die er zijn.”

Vrijwilligers

Als het gaat om het op orde krijgen van inkomsten en uitgaven spelen vrijwilligersorganisaties een belangrijke rol. Zij helpen inwoners met hun administratie. “De samenwerking met deze organisaties is belangrijk”, aldus Henrieke. “Hun vrijwilligers gaan naast de inwoners staan. En laten zien hoe je je eigen administratie bijhoudt. Dat doen ze maximaal een jaar. Voor de mensen die langer hulp nodig hebben, maken we afspraken met professionele organisaties.”

Financiële ondersteuning voor sport, school en cultuur


Wist u dat u ondersteuning voor uw kinderen tot 18 jaar kunt krijgen voor bijvoorbeeld schoolboeken, een fiets, contributie voor een sportclub, muziekles, theater, schoolreis en meer? Elk kind moet namelijk kunnen meedoen! Als hier even geen geld voor is, dan zijn er ondersteuningsmogelijkheden; de Meedoenregeling, JeugdSportFonds, JeugdCultuurFonds of stichting Leergeld. Informeer eens bij Vaart Welzijn of de gemeente Assen.

Kans Kidz


Drie basisscholen in Assen Oost starten na de vakantie met Kans Kidz. Kinderen én hun ouders leren dan alles over omgaan met geld. Hoe ga je om met zakgeld? En hoe zorg je ervoor dat je geen financiële problemen krijgt? Bijvoorbeeld omdat er een heel duur abonnement bij die gratis telefoon hoort. Is het een succes? Dan kunnen ook scholen uit andere wijken aansluiten.

Taalhuis 18 mei open


In Assen zijn er naar schatting 6000 inwoners tussen de 16 en 65 jaar die grote moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Daar wil de gemeente Assen iets aan doen. Op 18 mei opent daarom het Taalhuis in de Nieuwe Kolk. Het is de plek voor iedereen die beter wil leren lezen en schrijven. Maar je kunt er ook terecht met een lastige brief of moeilijk formulier.

_BT Clear

_BT Clear