_BT Clear

Met een hernieuwde BIG-registratie snel weer aan de slag

Ina Noordstra maakte in 2018 de overstap naar de functie van verpleegkundige bij Beweging 3.0. Ze had eerder al tien jaar als verzorgende gewerkt. Haar BIG-registratie, die nodig is voor het uitoefenen van deze functie, stond echter op het punt te verlopen. De certificering van Pauline van Leeuwen was niet meer geldig, omdat ze in haar ziekenhuisfunctie te weinig aan verpleegtechnische handelingen toekwam. Pauline en Ina vernieuwden hun BIG-registratie. Zorgorganisatie Beweging 3.0 betaalde de examen- en certificeringskosten. Ina: ‘Binnen een paar maanden had ik mijn registratie op zak en kon ik weer aan de slag als verpleegkundige in de wijkverpleging.’

In het BIG-register staat waartoe een zorgverlener bevoegd is. Beroepen in de zorg zijn wettelijk beschermd: je mag jezelf niet zomaar verpleegkundige noemen. Om bekwaam je werk te kunnen doen, is het belangrijk dat je de handelingen goed kunt en m ag uitvoeren. Voor alle risicovolle verrichtingen moet je daarom gecertificeerd zijn.

Beweging 3.0 heeft een eigen Academie die verschillende opleidingsrichtingen aanbiedt. Pauline: ‘Vooraf was er een informatiebijeenkomst. Je kiest zelf waarin je je wilt specificeren: verpleeg-/thuiszorg, psychiatrie, ziekenhuis- of gehandicaptenzorg. De benodigde boeken kun je aanschaffen of lenen. Het is veel leerwerk en een pittig examen, dus je moet er wel 100% voor gaan.’ Ina: ‘Het voelde als waardering, dat ik de kans kreeg om de BIG weer te behalen. Via de Academie zijn er mogelijkheden om in de praktijk te oefenen met geschoolde begeleiders. Dit heeft echt een toegevoegde waarde.’ Pauline voegt toe: ‘Mijn geheugen is weer opgefrist en de registratie is de komende jaren weer geldig. Na mijn certificering bood Beweging 3.0 mij direct een baan aan.’

Meer informatie over het vernieuwen van jouw BIG-registratie en andere instroommogelijkheden vind je op www.beweging3.nl.

Begeleide omgang: belang en veiligheid kind staat voorop

Ouders en kinderen die elkaar om uiteenlopende redenen (tijdelijk) niet zonder toezicht kunnen zien, hebben bij SOVEE de gelegenheid elkaar op een fijne en veilige plek te ontmoeten. SOVEE heeft hiervoor twee gezellig ingerichte omgangskamers, met speelgoed en spelletjes voor kinderen van 0 tot 16 jaar.

Opvoedondersteuners van SOVEE begeleiden de omgang. Samen met ouder(s) en aanmelder worden er duidelijke en praktische afspraken gemaakt. Hierbij wordt zoveel mogelijk vraaggericht gewerkt. Zo wordt er bij de ene omgang alleen toezicht gehou den terwijl bij een andere omgang de opvoedondersteuner een meer coachende, of zo nodig sturende rol aanneemt. Er worden afspraken gemaakt over de duur, frequentie en tijd van het bezoek. Als het handig en mogelijk is, kan de omgang ook buiten, bij één van de ouders thuis of op een andere geschikte locatie plaatsvinden.

De rol van de begeleider is neutraal. Van het bezoek wordt een objectief verslag gemaakt dat vervolgens naar alle betrokkenen wordt toegestuurd.

De begeleiders zorgen er voor dat de bezoeken voor iedereen zo ontspannen en gezellig mogelijk verlopen. Het belang en de veiligheid van het kind staan hierbij altijd voorop.

Begeleide omgang is alleen beschikbaar via een verwijzing, bijvoorbeeld van de huisarts, SAVE of het wijkteam.

Heeft u een vraag over begeleide omgang of wilt u even overleggen wat in uw situatie mogelijk is, neem dan contact op met SOVEE, tel. 033 4702159. Of stuur een e-mail naar [email protected].

_BT Clear

_BT Clear