Foto: Dennisart

Verdwaal in Amersfoort

_BT Clear

Strik je veters nog eens goed en stap de stad in. Verdwaal in de kleine straatjes en steegjes en ontdek de allermooiste plekjes van de historische binnenstad van Amersfoort. Want hier wil je gewoon de weg kwijtraken.

In de meest fotogenieke stad van Nederland blijf je niet hangen in de winkelstraat. Zoek de prachtige muurhuizen op. Deze huizen zijn tegen de oude stadsmuur aan gebouwd en staan er nog hetzelfde bij als honderden jaren geleden. Met hier en daar een pittoresk stadstorentje dat je eraan herinnert dat dit ooit een verdedigingswal was. De muurhuizen zijn onderdeel van de eerste stadsmuur. Maar ook een tweede stadsmuur die de stad ooit beschermde staat nog voor een groot deel overeind!

Wandel tussen de muur en de gracht in een prachtig groen plantsoen of spreid je kleedje uit voor een picknick. Op sommige plekken kun je zelfs nog een stuk wandelen op de oude stadsmuur.

Als je niks wil missen van fotogeniek Amersfoort, dan loop je de fotoroute. Deze route kun je downloaden op je smartphone en leidt je naar de prachtigste stukjes Amersfoort. Zet de Koppelpoort in the picture, loop over de gezellige hof en fotografeer de imposante Onze Lieve Vrouwetoren, één van de langste oude torens van Nederland. Tip: heb je nog energie in de benen? Beklim de 346 treden van de toren.

Kijk van boven neer op de route die je hebt afgelegd door de binnenstad en maak bovenal de allermooiste foto’s van het uitzicht.
De fotoroute bekijk je op www.tijdvooramersfoort.nl/fotoroute.

Alles willen weten

Ben je heel benieuwd wat de verhalen zijn achter die bijzondere binnenstad? Loop dan mee met een stadswandeling van het Gilde Amersfoort. Deze Amersfoorters kunnen je alles vertellen over de gang van zaken in het vroegere Amersfoort. Ervaar hoe het is om een raddraaier te zijn en bezoek plekken die je uitsluitend bij een rondleiding te zien krijgt.
www.tijdvooramersfoort.nl/gilde.

_BT Clear

Bossen, heidevelden en oude monumenten

_BT Clear

Foto: Moderne Hippies

Amersfoort is omgeven door prachtige natuurgebieden. Het aangrenzende dorp Leusden won in 2017 niet voor niets de titel ‘Wandelgemeente van het jaar’. De titel wonnen ze met de Valleiwandeling. Deze tocht voor de getrainde wandelaars is 19 kilometer lang en brengt je langs een diversiteit aan Hollandse taferelen. Je loopt door mooie bossen, heidevelden en langs oude monumenten als kasteel Stoutenburg en de St. Jozefkerk. Ook wandel je over de Grebbeliniedijk, waar je een blik kunt werpen op de historische Grebbelinie, waar nog veel oude bunkers uit de tweede wereldoorlog staan. Gelukkig hebben ze in de route ook de heerlijkste plekjes om even uit te rusten opgenomen. Je kan op verschillende plekken een terras opzoeken en een hapje eten.

Foto: Nldazuu fotografeert

_BT Clear

Recreatiekrant 2018 regio utrecht

Deze pagina is gemaakt in samenwerking met

_BT Clear