Werelds Erfgoed

Geïnteresseerd in cultuur en geschiedenis? Niet? Wedden van wel. De spannende verhalen liggen hier namelijk letterlijk onder je voeten en het zijn er veel! Duik de Drentse geschiedenis in en ontdek ze allemaal. Heb jij iets moois te vertellen op verjaardagsfeestjes.

_BT Clear

Maatschappij van Weldadigheid

Er is een kans dat jij één van de nakomelingen bent van ‘paupers’ die hier in de 19e eeuw in een kolonie hebben gewoond. Die koloniedorpen zijn in 1818 door de Maatschappij van Weldadigheid opgericht. Het grootste gedeelte van de koloniën ligt in Drenthe; in Veenhuizen, Frederiksoord en Wilhelminaoord. Maar er waren ook koloniën in Friesland, Overijssel, en België.

‘Koloniën van Weldadigheid’: klinkt goed toch? Zeker; en de intentie was ook goed. Een belangrijk generaal, Johannes van den Bosch, wilde graag iets doen aan de enorme armoede in Nederland. Zijn oplossing: het oprichten van landbouwkoloniën. In… je snapt hem al: Drenthe. De paupers (arme mensen) konden zich vrijwillig aanmelden voor een verhuizing naar de koloniën. Ze kregen een eigen woning, een stukje grond, scholing en zorg. In ruil daarvoor moesten ze het land bewerken. Een hard bestaan.

In totaal zijn er zeven koloniën opgericht. Vier daarvan voor de armen die vrijwillig verhuisden. Later nog drie voor bedelaars en landlopers; gedwongen. De dwangkoloniën waren grote en dichtbevolkte gestichten, waar dag en nacht bewaking was. Veenhuizen was één van deze dwangkoloniën. Tegenwoordig zijn er naar schatting ongeveer 1 miljoen nakomelingen van de ‘paupers’.

drenthe.nl/weldadigheid

Nieuw!

Vanaf mei 2019 is Museum de Proefkolonie geopend, in het Huis van Weldadigheid in Frederiksoord. Je beleeft er het leven in de vrije koloniën door middel van een bijzondere multimediale tijdreis.

Maar liefst 100.000 ‘paupers’, bedelaars en landlopers zijn in de Koloniën van Weldadigheid geplaatst. Ze hebben 80 km2 woeste grond omgezet in kaarsrechte lanen met keurige gebouwen. Dit zie je nog steeds!

Musea in Drenthe

Drents Museum - Assen

Het Drents Museum heeft een uitgebreide vaste collectie (je hebt vast weleens van het Meisje van Yde gehoord – ook zo’n interessant verhaal), maar ook spraakmakende wisselende exposities.

Nationaal Gevangenismuseum - Veenhuizen

In dit gevangenisdorp leer je alles over de geschiedenis van het strafrecht en de strafuitvoering in Nederland. Je kunt er jezelf aan de schandpaal laten nagelen.

Hunebedcentrum - Borger

Terug naar de prehistorie. Je leert hier alles over het Trechterbekervolk en de hunebedden die zij bouwden. Naast het museum vind je het grootste hunebed van Drenthe.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork - Hooghalen

Bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork word je geconfronteerd met een belangrijk stuk uit onze geschiedenis; vanaf hier werden vele Joodse mensen gedeporteerd.

Veenpark – Barger Compascuum

In dit grootste openluchtmuseum van Nederland komt de Drentse veenhistorie tot leven. Je rijdt en vaart er door nostalgische dorpen en een natuurlijk hoogveengebied met echte turfafgraving. De bakker, de kruidenier, de klompenmaker en de turfsteker zijn er elke dag aan het werk.

drenthe.nl/cultuur

_BT Clear

_BT Clear
_BT Clear