Gert-Jan Krabbendam, wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling, Wonen, Natuur en Milieu

‘Maastricht
klimaatneutraal:
veel gebeurd,
maar nog lang
niet genoeg’

_BT Clear

Hoe het hem bevalt? Gert-Jan Krabbendam voelt zich als een vis in het water in zijn nieuwe rol als wethouder van Maastricht.Deze functie bevalt me meer dan uitstekend. De hele dag ben ik met veel plezier bezig met alle dossiers die in mijn portefeuille spelen. Het Stadhuis is snel een tweede thuis voor me geworden”.

Er was dan ook geen enkele twijfel toen GroenLinks Krabbendam polste als opvolger van Gerdo van Grootheest. “In deze functie kun je nog directer iets voor mensen betekenen dan in de gemeenteraad of in Provinciale Staten.” Krabbendam diende beide bestuursorganen en zet zich nu met veel energie in voor de stad als wethouder. Terugkijken op de afgelopen periode is nog lastig voor de in Didam getogen Krabbendam. “Ik zie natuurlijk wel dat er veel in gang is gezet. Op het gebied van duurzaamheid bijvoorbeeld, met de Maastrichtse energieakkoorden. Maar ook binnen huisvesting, met The Student Hotel en de studentenwoningen in Carré, twee ontwikkelingen die zorgen voor ontspanning op de woningmarkt. De ontwikkeling van het nieuwe Sphinxkwartier, De Groene Loper en Tapijn; projecten die de stad groener en nog mooier en spannender maken. Aan de andere kant is er ook nog genoeg te doen. ”

Lara Klaassen
directeur CNME, over natuur, milieu en luchtkwaliteit:

“Er is er veel gerealiseerd in de afgelopen coalitieperiode. Inwoners kunnen openbaar groen beheren; het platform luchtkwaliteit en de verbinding van de Fronten waarmee het leefgebied van de muurhagedis wordt behouden en cultureel erfgoed wordt hersteld. Een kroon op het werk van wethouders Gerdo van Grootheest en Gert-Jan Krabbendam. Op het gebied van duurzaamheid komt nu, naar het einde van de coalitieperiode, pas eindelijk goed de vaart erin. In het begin schoot innovatie soms door. De stad leek één groot lab. Gelukkig kwam de ‘echte’ verbinding naar de identiteit en inwoners toch tot stand, al dan niet na confrontaties.“

Uitdagingen

Krabbendam weet dat de lat hoog ligt. Loopt hij niet voor weg, zegt hij meteen. Ook deze periode niet, ook al telt die nog slechts een paar maanden. “Ik ben te ambitieus om alleen maar op de winkel te passen. We zetten nieuwe stappen met Tapijn, wonen in relatie tot studenten- huisvesting blijft een opgave en we gaan volop verder met de ontwikkelingen in Belvédère en rond de Noorderbrug.” Op het gebied van wonen werken we er hard aan om ervoor te zorgen dat iedereen in Maastricht een comfortabel dak boven het hoofd heeft. Dat wordt nog niet door iedereen zo gevoeld. Dat moeten we als gemeente niet wegwuiven, maar serieus nemen en daarom blijven werken aan oplossingen.” Klimaatneutraal in 2030 noemt Krabbendam een van zijn grootste uitdagingen: #missionzeromaastricht. “Daar moeten we hard mee aan de slag. Met de door de raad beschikbaar gestelde 8 ton hebben we het uiterste gedaan, maar het is bij lange na niet genoeg om onze doelstelling te halen. Maar ook met de parken in Maastricht, de klimaatverandering en de gevolgen daarvan voor bijvoorbeeld het water in onze stad.

Accenten

Krabbendam voelt zich al helemaal thuis in zijn wethouderskamer. Hij is uitstekend opgevangen, zegt hij. “Zowel door het college als door de ambtenaren op wie deze stad met recht trots mag zijn. Mijn eerste weken heb ik een uitgebreide introductie gehad waardoor ik me dossiers snel eigen heb kunnen maken.” Nu is het tijd voor een volgende stap. De eigen accenten aanbrengen in dossiers en voorstellen.

Paul Rutten en Math Korpershoek
namens Klaor Loch:

“ Nog steeds hanteert de gemeente Maastricht de Europese normen luchtkwaliteit als uitgangspunt. Alleen uitgaan van de EU-normen zegt niet veel over hoe gezond de lucht is die we dagelijks inademen. Pas dan zal de luchtkwaliteit in Maastricht gezond worden wanneer een meerderheid van de gemeenteraad vindt dat niet de EU-normen, maar de Wereldgezondheidadviesnormen maatstaf moeten zijn.”

Frits Palmboom
stedenbouwkundige bij Palmhout Urban Landscapes en vanaf het begin betrokken bij de Belvédèreplannen:

“Stedelijke ontwikkeling is een kwestie van vooruitzien, geduld en vasthoudendheid. De afgelopen jaren leidde de langdurige planvorming voor Belvédère tot een spectaculaire sprong voorwaarts. De Boschstraat en het Bassin beginnen nu echt bij de binnenstad te horen. De vernieuwde Eiffel staat er blinkend bij en komt weer tot leven. De Noorderbrug is verlegd, de nieuwe wegenstructuur biedt een mooie blik op de stad en creëert nieuwe kansen voor de (her)ontwikkeling van gebouwen en terreinen. Het Frontenpark begint vorm te krijgen, er komen nieuwe brokken geschiedenis tevoorschijn. De komende periode moet de woningbouw op het Sphinx-terrein in goede banen worden geleid. Maastricht kan weer jaren vooruit.”

“Er is gewoon ontzettend veel werk te doen. De genoemde dossiers, maar neem bijvoorbeeld ook de nieuwe omgevingswet die eraan komt. Die gaan wij niet alleen vormgeven, inwoners moeten vooral zelf meepraten. Bij iedere stap willen we lessen trekken hoe we bewoners nog beter in positie kunnen brengen om zeggenschap te krijgen over hun eigen leefomgeving. Dat wordt een spannend proces.” Hoewel niet geboren in Maastricht, is Krabbendam wel verliefd geworden op de stad die hij nu bestuurt. “Een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van deze geweldige stad is fantastisch. We gaan er samen voor zorgen dat Maastricht nog leefbaarder en nog mooier wordt. Dat mag je wel de grote ambitie van mijn wethouderschap noemen: ik wil Maastricht beter achterlaten dan hoe ik de stad ‘gekregen’ heb.”

_BT Clear