Jack Gerats, wethouder Wmo, Welzijn, Buurten, Burgerparticipatie en Vergunningen

‘Zorgen over groeiende
tweedeling’

Hij was de debutant in het in 2014 aangetreden college van burgemeester en wethouders. Jack Gerats. En niet alleen hij was nieuw, ook zijn partij, de SP, nam voor het eerst zitting in het stadsbestuur. Terugblik op vier naar tevredenheid verlopen jaren. “We hebben het sociaal beleid goed en herkenbaar neergezet.”

_BT Clear

De functie van Jack Gerats mag dan wel ‘wethouder’ zijn, het wil niet zeggen dat hij de grenzen van die wet niet opzoekt. Sterker nog: Gerats drukte af en toe een stempel van burgerlijke ongehoorzaamheid op het stadsbestuur. En dat pakte niet verkeerd uit. Het besluit om het uitbetalen van het Persoonsgebonden Budget (PGB) vanwege interne perikelen niet over te dragen aan de Sociale Verzekeringsbank, oogstte zelfs landelijk applaus. Ook met experimenten op het gebied van blurring (horeca-experimenten in winkels) en met een stevig statement richting de Rijksoverheid wat betreft de tekorten op de decentralisaties zocht Gerats de randen op. “Omdat ik vind dat dat tot mijn taken behoort. Opkomen voor de mensen, zelfs als dat op gespannen voet staat met wet- en regelgeving.”

Peter van Minderhout
penningmeester Stichting Buurtplatform Campagne en lid werkgroep buurtkaders en vrijwilligerssubsidies, over de transitie van buurtplatforms naar buurtnetwerken:

‘’De gemeente wilde af van buurtplatforms als formeel overlegplatform tussen haar en de buurten; een bittere pil voor de platforms en dat lieten ze weten en horen. De wethouder pikte de juiste mensen (het gemeentelijk team was top), gaf die mandaat, faciliteerde het proces ruimhartig en met veel geduld; helder over zijn visie dat mondige burgers veel aankunnen en buurtnetwerken daarin kunnen faciliteren.’’

Loen Schroeders
voorzitter Stichting Boerderij Daalhoeve, over de zorgboerderij:

“Onder de bestuurlijke verantwoordelijkheid van wethouder Gerats heeft Boerderij Daalhoeve kansen gekregen. De boerderij is in deze periode doorgegroeid van kinderboerderij naar zorgboerderij. Een boerderij met een diversiteit aan werkplekken waar nu zo’n kleine honderd vrijwillige medewerkers aan de slag zijn. Op de boerderij krijgen die medewerkers kansen om hun kwaliteiten en vaardigheden te ontdekken en te ontwikkelen.”

Herkenbaar

Gerats kijkt tevreden terug op zijn regeerperiode in het Stadhuis. De SP debuteerde, en Gerats debuteerde mee. Voor beide was het even zoeken naar de juiste rol in college en coalitie, maar dat duurde niet lang, vindt de wethouder. “De achterban van de SP kan tevreden zijn over onze collegedeelname. Zeker het sociaal domein hebben we goed en herkenbaar neergezet. We hebben aardig wat SP-punten kunnen verwezenlijken, zoals het Sociaal Investeringsfonds voor sociale projecten dat inmiddels 5,6 miljoen euro telt, het opzetten van zorgkroegen en mijn wmo-spreekuur dat zorgt voor aanwezigheid in de stad.” Gerats nam verder onder andere de structuur van buurtplatforms en de vrijwilligerssubsidies op de schop. Daar was lef voor nodig, en de opgave was allesbehalve gemakkelijk. “Het waren bijna heilige huisjes”, zegt Gerats.

Buurtbewoners in ontmoetingsplek de Wiemerink in Caberg.

“Maar het moest wel anders. Natuurlijk was er weerstand, maar ik denk dat het er nu wel beter op is geworden. En daar ging het om.” Binnen het sociaal domein luidde het credo ‘niemand door het ijs’. Dat lukte over de grote linie, al kreeg Gerats zo nu en dan een pijnlijke individuele casus op zijn bureau. “Het was natuurlijk ook een utopisch doel en we hebben in elk geval alles ingezet om dat te bereiken.”

Kwaliteit

Uiteraard is er ook kritiek, dingen die beter kunnen. “Door de decentralisaties kregen we vanuit de rijksoverheid te maken met onduidelijkheid en zelfs chaos in de regelgeving. We kampen ook nog met financiële tekorten in het sociale domein. We krijgen het onder controle, maar het gaat met horten en stoten.” Ook maakt de SP’er zich zorgen over de groeiende tweedeling in de samenleving. “De middengroep komt steeds vaker in de problemen. Niet iedereen profiteert van de economische groei die nu is ingezet. En als je dan tegenslag krijgt, een ontslag of een scheiding bijvoorbeeld, zit je zo in de schulden. Daar is nog een wereld te winnen.” Wat Gerats betreft absoluut een opdracht voor de nieuw te vormen coalitie. Net als het hoog houden van de kwaliteit in de stad. “En dan heb ik het niet alleen over stenen. De economische kwaliteit is belangrijk, maar de sociale kwaliteit net zo. Die balans is de afgelopen vier jaar gelukkig wel verbeterd, ook omdat we de coalitie ‘links’ hebben kunnen houden.” Na de ver-
kiezingen wil Gerats terugkeren als gemeenteraadslid om “de solide en sociale koers te bewaken. Niets mooiers dan je inzetten voor de inwoners van Maastricht.”

Kees Eken
voorzitter Adviesraad Sociaal Domein Maastricht, over de nieuwe WMO:

“De Wmo-raad (per 1 januari 2016 opgegaan in de Adviesraad Sociaal Domein) heeft de wethouder geadviseerd over de nieuwe Wmo. Bijvoorbeeld om de eigen bijdrage met een 33% te verlagen. Dit als compensatie voor het afschaffen van de tegemoetkoming voor meerkosten door chronische ziekte door de rijksoverheid. De wethouder heeft zich daar sterk voor gemaakt en de verlaagde eigen bijdrage gerealiseerd. Ik schat dat de wethouder zo’n 95% van onze adviezen heeft overgenomen. Dat wil niet zeggen dat alles nu perfect gaat, maar we houden de vinger aan de pols en blijven in dialoog met de wethouder hierover. Het is bijvoorbeeld van belang om meer samenhang te krijgen in de uitvoering van de verschillende wetten en regelingen. Dat is voor alle betrokkenen een hele klus. Maar Rome en Parijs zijn ook niet op één dag gebouwd.’’

_BT Clear