Mieke Damsma, wethouder Cultuur, Onderwijs, Jeugdzorg, Gezondheid en Student&Stad

‘ We kunnen verder
bouwen en dat moet ook’

Mieke Damsma is bezig aan haar laatste weken in het Maastrichtse Stadhuis. Na bijna acht jaar stopt ze als wethouder om burgemeester te worden van Midden-Drenthe. “Een periode van moeilijke beslissingen, nieuw beleid zaaien en gelukkig ook successen oogsten. Ik hoop dat het nieuwe college doorgaat op de ingeslagen weg.”

_BT Clear

Vanuit de hoek van de kamer kijkt Hans van Mierlo op het bureau van Mieke Damsma. De foto van de D66-coryfee siert al jaren de kamer van de wethouder. Van Mierlo is het voorbeeld voor Damsma. Ze heeft geprobeerd in zijn D66-stijl haar portefeuille vorm te geven in de afgelopen acht jaar. Damsma kijkt tevreden terug. “De eerste vier jaar was het vooral leren. Het eigen maken en op orde krijgen van de portefeuille, en zo nu en dan al een eigen kleur geven. De afgelopen vier jaar heb ik dat verder uitgebreid, en heb ik gelukkig ook kunnen oogsten.” Damsma kende een “pittige portefeuille”, zo zegt ze zelf, met onder meer cultuur, jeugdzorg, onderwijs en Student&Stad. Vooral op het gebied van cultuur oogstte ze meer dan eens storm. “We moeten niet vergeten dat ik van start ging met een bezuinigingsopgave. Natuurlijk is dat geen leuke boodschap, en was het ook alles behalve een fijne introductie. Maar het is wel gelukt, na intensieve gesprekken met het cultuurveld en de stad. We hebben ondanks de bezuinigingen nieuwe mogelijkheden op cultureel gebied weten te bieden. Dus ik hoop dat in de volgende bestuursperiode cultuur prominent op de agenda blijft staan en meer structureel geld beschikbaar komt.”

Guido Beckers
voorzitter centrale directie LVO Maastricht, over onderwijs:

“Het is onze ambitie om vorm te geven aan uitstekend voortgezet onderwijs in Maastricht voor de komende decennia. Een goede relatie en intensieve samenwerking met de gemeente is daarbij van het grootste belang. Opvattingen en belangen kunnen echter soms uiteenlopen en dat kan leiden tot stevige meningsverschillen en discussies. Voor wethouder Damsma staat echter altijd het in stand houden van een goede relatie voorop. In het belang van de leerling, die voor haar steeds met stip op de eerste plaats komt.”

Inhoud

Binnen het onderwijs kregen de integrale kindcentra vorm. Niet meer sec een school, maar opvang voor het kind de hele dag, met daarin ruimte voor onder meer onderwijs, sport en cultuur. Ook werden kinderopvang en peuterspeelzalen geharmoniseerd. “Ik ben gelukkig niet de wethouder geweest van alleen de schoolgebouwen. Het gaat om de inhoud, en dan is het altijd laveren tussen critici, belanghebbenden, de raad en de schoolbesturen. Dat zijn soms stevige discussies ook rond bijvoorbeeld het LVO. Maar de kwaliteit van het onderwijs staat altijd voorop.

Binnen de jeugdzorg was het vooral worstelen met de rijkskorting op het budget. Niet makkelijk”, geeft Damsma toe. “Zeker niet omdat er samengewerkt wordt met heel Zuid-Limburg. Iedereen heeft zijn eigen aandachtspunten, natuurlijk. Maar al met al hebben we samen dezelfde koers gehouden en gelooft nog altijd iedereen in de gedachte dat we moeten inzetten op vroegsignalering en daarna het bieden van steun dicht bij huis of het liefst in de eigen omgeving. Dan kunnen we jongeren en hun gezinnen het best bedienen.”

Wim Smeets
directeur Muziekgieterij, over cultuur:

““De afgelopen 3 jaren is de eerste serieuze bouwsteen neergezet om te komen tot een gezond en volwaardig poppodium in de stad. De Muziekgieterij krijgt een kleine zaal voor 350 bezoekers, een zaal voor 1100 bezoekers, repetitieruimtes en een studio. De stad zet hiermee een fantastische ambitie neer.”

Student&Stad was het nieuwe onderdeel in de portefeuille van Damsma. Sterker nog: ze was de eerste wethouder in Maastricht die studentenbeleid als apart deel van de portefeuille invulde. “Alleen dat al werd erg gewaardeerd door Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool”, blikt Damsma terug. “We hebben laten zien dat we studentenbeleid serieus nemen.

Drs. Paulien Kuipers
directeur Stichting Kinderleven, over jeugdbeleid:

“Met het begrip vroegsignalering als sleutelwoord heeft de gemeente Maastricht de visie dat er veel meer aandacht voor ouders met hun jonge kind mag komen, van harte ondersteund. Dankzij de gemeentelijke subsidiëring van de projecten van Kinderleven met de JeugdGezondheidsZorg krijgen nu alle Limburgse ouders optimale steun bij het opbouwen van een goede band met hun baby.”

En er zijn ook serieus projecten opgepakt: de International Students Club, het keurmerk Veilig Wonen, de website My Maastricht. Nu nog structureel budget vrijma- ken voor Student&Stad.” Het is een van de zaken die Damsma wil meegeven aan een nieuwe coalitie.

Ook op Euregionaal gebied en binnen de samenwerking met Sittard-Geleen en Heerlen en het Heuvelland zou meer moeten gebeuren. “Maar al met al kijk ik tevreden terug. Ik hoop dan ook dat het nieuwe college doorgaat op de ingeslagen weg, waarbij de inhoud leidend moet blijven. Maar het moet ook meer zijn dan alleen op de winkel passen. Ze kunnen letterlijk en figuurlijk verder bouwen op wat nu is opgebouwd. Dat is ook een uitdaging. Maastricht is niet af.”

‘De Geluksvogel’ in Nazareth. Een mooi voorbeeld van een integraal kindcentrum, waarin basisonderwijs en voor- en naschoolse opvang in een gebouw zijn verenigd. Het gebouw biedt ook ruimte aan sociale activiteiten in de wijk.

_BT Clear