Veilig Leven krant gemeenten Brummen, Lochem, Voorst en Zutphen

Even voorstellen

Teamchef politie

Het zal u vast niet zijn ontgaan dat de politie in Nederland zich op dit moment in een omvangrijke reorganisatie bevindt. Hoewel deze reorganisatie zich voor een deel in politiek Den Haag afspeelt, heeft het ook effect op de wijze waarop de politie in de IJsselstreek zich in de komende jaren zal gaan (her)vormen.

_BT Clear

Een belangrijke verandering waar we mee bezig zijn is het samenvoegen van de afzonderlijke politieteams in Brummen, Lochem, Voorst en Zutphen tot één politieteam IJsselstreek. De centrale locatie van ons politieteam komt in Zutphen, maar uiteraard blijven we de politiezorg in het hele gebied zoveel mogelijk garanderen. Zo houden we ‘politielocaties’ in iedere gemeente, locaties waar u als burger in contact kunt komen met de politie en waar u bijvoorbeeld aangifte kunt doen. Waar deze locaties exact gaan komen is nog niet bekend. Totdat er nieuwe locaties gevonden zijn blijven de huidige politiebureaus in gebruik.

Daarnaast proberen we om het voor u als burger steeds makkelijker te maken om met ons in contact te komen. Een belangrijke rol daarin is weggelegd voor onze 24 wijkagenten, zij zijn de gezichten van de politie naar buiten en de oren en ogen in uw wijk. Centralisering en veranderingen op het gebied van huisvesting betekenen wat ons betreft dus niet dat we daarmee minder zichtbaar en bereikbaar worden voor u.

Ondanks alle veranderingen binnen de politieorganisatie blijft ons doel om de criminaliteit in de IJsselstreek verder terug te dringen. Het doet ons daarom ook goed om te zien dat de criminaliteit in de IJsselstreek al jaren aan het afnemen is. In 2014 lag het aantal geregistreerde misdrijven ruim 10% lager dan in 2011 en ook in 2015 zet die daling fors door. Daarnaast hebben we in 2014 in totaal 35% meer verdachten van strafbare feiten afgehandeld dan in 2011. Deze goede resultaten geven ons een trots gevoel.

Uiteraard zijn we als politie niet als enige verantwoordelijk voor dit mooie resultaat, we zijn een onderdeel van een keten van partners die zich met de aanpak van onveiligheid bezig houden. De ene keer staan we aan het begin van die keten en de andere keer juist aan het eind. Feit blijft dat we het als politie niet af kunnen zonder partners als de gemeenten, het Openbaar Ministerie, het Veiligheidshuis, de Jeugdzorg, de Reclassering, enzovoorts. Daarbij verliezen we zeker niet uit het oog dat u als inwoner ons ook op steeds meer manieren helpt bij het voorkomen van criminaliteit en het opsporen van criminelen.

Initiatieven als ‘1 dag niet’ en WhatsAppgroepen in buurten moedigen we daarom van harte aan. Ook de komende jaren willen we graag een waakzame en dienstbare politie zijn. Daarbij kunnen we uw hulp goed gebruiken. Mag ik u daarom vragen om ons ook de komende jaren te blijven helpen?

Namens de politie IJsselstreek,

Pleun Trooster
Teamchef

_BT Clear

_BT Clear

Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie is de enige instantie in Nederland die bevoegd is om verdachten van strafbare feiten op te sporen en te vervolgen. De officier van justitie is leider van het opsporingsonderzoek. Hij/zij beoordeelt, ondersteund door administratieve en juridische specialisten, de duizenden zaken die jaarlijks binnenkomen en vertegenwoordigt het OM tijdens de strafzitting.

Met ruim 3 miljoen inwoners, 79 gemeenten, twee rechtbanken met elk 2 zittingslocaties en één politie-eenheid met 5 districten bedient het parket van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland de grootste regio van Nederland. Dit zijn de provincies Overijssel en Gelderland. Het parket Oost-Nederland is centraal gehuisvest in het vernieuwde gebouw in het centrum van Arnhem.

Daarnaast is er een ZSM-locatie in Deventer waar 7 dagen per week, 16 uur per dag, zaken worden beoordeeld. ZSM betekent veel voorkomende criminaliteit daadkrachtig, snel, passend en efficiënt aanpakken. Het Openbaar Ministerie werkt aan versterking van de sturing op uitvoerende en financiële (bijvoorbeeld afpak)-resultaten, projectresultaten, om onze acties merkbaar, herkenbaar en zichtbaar te laten zijn. Onze straffen en boetes die worden opgelegd moeten ook betekenis hebben voor dader en slachtoffer. Daarom overleggen wij regelmatig met de gemeenten, zo ook met de gemeenten Lochem, Voorst, Brummen en Zutphen, over de gezamenlijke aanpak van criminaliteit. Want door actief samen te werken kunnen wij de beschikbare beperkte capaciteit van zowel gemeenten, politie en Openbaar Ministerie zo effectief mogelijk inzetten om de criminaliteit te bestrijden.
 
Carina van Zwol
Officier van justitie

Aangifte doen altijd belangrijk

Fiets gestolen? Laptop ontvreemd? Vernielingen aan uw bezittingen? Doe altijd aangifte bij de politie. Alleen dan kan de politie een officieel onderzoek starten en op zoek gaan naar de dader(s). Een verzekeraar vergoedt alleen schade als u kunt aantonen dat u aangifte gedaan heeft.

De ernst van het gepleegde feit is bepalend voor de manier waarop u aangifte moet doen. In alle gevallen kunt u naar het politiebureau komen om persoonlijk aangifte te doen of melding van een voorval te maken. Maak een afspraak bij het bureau via 0900-8844. Ook voor overige vragen belt u dit nummer.

Via www.politie.nl/aangifte doet u in veel gevallen snel en makkelijk aangifte. Het gaat dan wel om kleine misdrijven, bijvoorbeeld auto-, fiets- of bromfietsdiefstal, winkeldiefstal en vernieling. Het is in deze gevallen niet waarschijnlijk dat de dader kan worden opgespoord, maar een proces-verbaal is wel nodig (bijvoorbeeld voor een verzekeringsclaim).

_BT Clear