Veilig Leven krant gemeenten Brummen, Lochem, Voorst en Zutphen

_BT Clear

Veilige
woonomgeving

Veilig wonen zou een vanzelfsprekendheid moeten zijn, maar dit is helaas niet altijd het geval. Jaarlijks worden inwoners het slachtoffer van woninginbraak en diefstal van auto en fiets. Elke diefstal is er één teveel! Een woningbraak is een ernstige inbreuk op uw privacy. Naast materiële schade is de emotionele schade vaak groot. Het gevoel van onveiligheid kan soms lang duren.

De gemeenten en de politie willen gezamenlijk het aantal woninginbraken en diefstallen van motorvoertuigen en fietsen terugdringen. Ook u kunt het een en ander doen om het dieven zo moeilijk mogelijk te maken.

Woninginbraak

Zorg voor inbraakwerend hang- en sluitwerk, liefst met het politiekeurmerk veilig wonen. Onthoud daarbij dat zelfs het beste hang- en sluitwerk weinig effect heeft als u het niet gebruikt. Doe daarom altijd de deur op slot. Laat geen ramen open staan.

Verstop geen sleutels onder de deurmat of in een bloempot. Deze plekken zijn bekend bij inbrekers. Laat de sleutels ook nooit aan de binnenkant van de deur in het slot zitten. Via de brievenbus of door een ingeslagen ruitje kunnen dieven gemakkelijk het slot opendraaien en daardoor eenvoudig naar binnen. Leg of hang de sleutels op een vaste plaats, zodat u ze bij nood altijd kunt vinden

Noteer gegevens, registreer bezittingen

Wordt er toch ingebroken, dan is het handig als er in de meterkast een kaartje hangt met gegevens van personen die in geval van nood gewaarschuwd kunnen worden (een meterkastkaart te downloaden via www.politie.nl). Merk waardevolle spullen met je postcode en huisnummer (een verzamelregistratiekaart is te downloaden via www.politie.nl). Maak ook foto’s van waardevolle spullen en berg ze op in een kluisje of bij de bank.

Inbrekers houden niet van woningen met een goede buitenverlichting, omdat ze dan kunnen worden gezien. Zorg voor een goede verlichting rondom uw huis en de voordeur. Bomen, struiken of een auto kunnen het zicht op een deur of raam wegnemen. Een ideale manier om ongezien in te kunnen breken. Zorg voor vrij zicht op deuren en ramen.

Inbrekers controleren brievenbussen om te kijken of iemand op vakantie is. Dat doen ze ook op internet (Facebook, Twitter enz). Vermeld hier daarom ook niet dat u op vakantie gaat of bent. Maak ook afspraken met buren, familie en vrienden voor het weghalen van de post en het verzorgen van de plantjes in huis en tuin.

Tips

  • Geef uw huis een bewoonde indruk.
  • Laat ’s avonds, als u weg bent, verlichting branden.
  • Plaats waardevolle spullen niet in het zicht.
  • Zorg dat ergens opklimmen onmogelijk is. Berg ladders en vuilcontainers op of zet ze vast met een slot.
  • Bel bij onraad of verdachte situaties direct de politie.

Kijk voor meer informatie ook op:
www.politiekeurmerk.nl

_BT Clear

WhatsApp-groepen

WhatsAppgroepen richten zich op het signaleren van verdachte situaties in een bepaalde wijk, buurt, dorp of stad. Het is een burgerinitiatief en dient als moderne vorm van buurtwacht. Het doel van een WhatsAppgroep is het zorgen voor meer ogen en oren voor de politie en andere toezichthouders. De meeste woninginbraken worden namelijk opgelost door oplettende buren. Helaas worden veel verdachte situaties niet gemeld. Met het melden van verdachte situaties in een WhatsAppgroep, worden buurtbewoners snel gewaarschuwd en kunnen zij de verdachte in de gaten houden.

Ondertussen kan de politie worden ingelicht en tot eventuele actie overgaan. In diverse dorpen en steden in Nederland heeft de WhatsAppgroep inmiddels al tot succes geleid. Er zijn criminelen aangehouden en het aantal woninginbraken is in sommige wijken gedaald. Iedereen kan zelf een WhatsAppgroep starten.


Babbeltruc

Het gebeurt regelmatig dat dieven met een smoesje aanbellen en zo een huis weten binnen te komen. Soms vragen ze u om een glaasje water of om pen en papier en glipt een handlanger uw huis binnen, terwijl u hiermee bezig bent. Ook doen dieven zich wel voor als meteropnemer of reparateur. De dieven kunnen mannen, vrouwen of kinderen zijn. Vaak zijn oudere mensen slachtoffer van deze praktijken.

Tips:

  • Laat nooit zomaar een onbekende binnen.
  • Wilt u iemand ergens mee helpen, laat ze dan buiten staan en sluit de buitendeur terwijl u haalt wat u wilt geven (een pen of een glas water bijvoorbeeld).
  • Dieven komen in alle vormen en maten en dragen vaak keurige pakken. Ook schattig ogende kinderen of moeders met kinderen kunt u niet zomaar vertrouwen.
  • Laat vreemden geen gebruik maken van uw toilet, verwijs ze liever naar een openbaar toilet.
  • Vraag meteropnemers en reparateurs naar hun legitimatie en controleer deze goed. Vertel direct dat u met het bedrijf of de instelling zult bellen en doe dit ook echt. Kijk in het telefoonboek voor het nummer. Sluit de deur terwijl u belt.
  • Laat mensen geen gebruik maken van uw (mobiele) telefoon. Stuur ze door naar een openbare gelegenheid, zoals een café of hotel-restaurant.
  • Betaal geen (porto)kosten voor pakjes die u niet heeft besteld. Er zijn gevallen bekend waarbij een nepkoerier mensen vraagt te pinnen via een mobiel pinapparaat. Het verkeerde pasje wordt dan teruggegeven en er wordt geld van de rekening gestolen.
_BT Clear