Brandweer en brandveiligheid

Een brandveilige Gooi en Vechtstreek, daar zet de brandweer zich voor in. Dit betekent dat we inzetten op minder incidenten, minder schade, minder slachtoffers en een effectieve brandbestrijding. Maar we kunnen niet alleen voor een veiliger Hilversum zorgen. Ook u bent verantwoordelijk voor brandveiligheid. Help ons daarom! Kleine maatregelen kunnen een groot verschil maken.

Een woningbrand overkomt mij niet. Dat denken veel mensen... Toch krijgt de brandweer jaarlijks zo’n 50 meldingen van brand in een woning. Soms is er alleen materiële schade. Helaas vallen er soms ook gewonden en slachtoffers. Gelukkig kunt u zelf veel doen om uw huis brandveiliger te maken.

10 brandveiligheidtips

  1. Vluchten bij brand: Maak een vluchtplan. Bepaal de vluchtroute en wie de huisdieren meeneemt.
  2. Rookmelders: Hang rookmelders op en test ze iedere maand.
  3. Vlam in de pan: Blus alleen met een blusdeken of deksel. Blus nooit met water. Blijf in de keuken tijdens het koken.
  4. Stekkerdozen: Overbelaste stekkerdozen kunnen brand veroorzaken. Sluit grote stroomverbruikers rechtstreeks aan op het stopcontact. Sluit geen stekkerdozen op stekkerdozen aan.
  5. Stand-by tv: Zet altijd de tv helemaal uit als u niet meer kijkt.
  6. Sigaretten: Rook niet in bed. Controleer of sigarettenpeuken helemaal uit zijn voordat u ze weggooit.
  7. Lucifers en kaarsen: Bewaar lucifers en aanstekers buiten bereik van kinderen. Brand geen kaarsen dicht bij gordijnen of op tochtige plekken. Zet kaarsen altijd in een stevige kandelaar.
  8. Koolmonoxidevergiftiging: Frisse lucht! Ventileer en laat kachel en geiser jaarlijks controleren. Plaats een koolmonoxidemelder en test deze maandelijks.
  9. Een veilige schoorsteen: Laat uw schoorsteen minstens eens per jaar vegen.
  10. Elektrische apparaten: Maak het filter van uw wasdroger na iedere droogbeurt schoon. Door de combinatie van stof en een hoge temperatuur kan brand in elektrische apparaten ontstaan.

Voorlichting en zichtbaarheid

Voorlichting op school is belangrijk. Om kinderen bewust te maken van de gevaren van brand en vuurwerk bezoeken we lagere scholen in de Gooi en Vechtstreek. Bezoeken leggen we ook af in uw eigen wijk, bijvoorbeeld na een incident. Een brand in de wijk maakt veel indruk. Om u op de hoogte te brengen van de situatie, angst weg te nemen en adviezen te geven, komen we na brand bij u langs met preventietips of we organiseren een buurtbijeenkomst. Ook komen er meer wijkbrandweermensen. We benaderen u als inwoner en ondernemer actief en helpen u uw brandveiligheid te vergroten. Ook bezoekt de brandweer kwetsbare groepen om ze beter te beschermen.

Meer informatie vindt u op www.brandweer.nl/gooienvechtstreek

_BT Clear

Preventietips

veiligheid senioren

Wij willen dat alle Hilversummers een veilig gevoel hebben; dat is belangrijk voor de kwaliteit van uw leven. Ook in Hilversum lijken senioren vaker slachtoffer te worden van insluipingen in ouderenwoningen of -tehuizen, babbeltrucs aan de deur en berovingen op straat.

Ouderen voelen zich vaak onveilig. Ze zijn bezorgd over hun veiligheid, vooral omdat zij het gevoel hebben een grotere kans te lopen om slachtoffer te worden van criminaliteit. De gevoelens van onveiligheid stroken echter niet met politiecijfers: senioren blijken minder vaak slachtoffer te zijn van criminaliteit dan andere leeftijdsgroepen.

Uiteraard nemen gemeente en politie het onveilige gevoel van ouderen heel serieus. Daarom leest u hieronder een aantal praktische tips. Neem het heft in handen en bevorder uw eigen veiligheid:

  1. Vindt u het eng om de deur open te doen voor vreemden? Maak indien mogelijk een afspraak met de betreffende organisatie of persoon en zorg dat er een familielid of kennis aanwezig is op het moment dat uw afspraak langskomt.
  2. Doe niet zomaar open; kijk eerst goed wie er voor de deur staat, bijvoorbeeld door de deurspion of het raam.
  3. Kent u degene niet? Vraag wie de persoon is en wat hij komt doen. Vraag eventueel om legitimatie.
  4. Vertrouwt u de situatie niet? Bel ter controle het bedrijf of de instantie waarvoor de persoon zegt te werken. Sluit ondertussen de deur af.
  5. Ga niet in op zielige praatjes.
  6. Geef nooit uw bankpas of pincode; bankmedewerkers komen nooit aan de deur.
  7. Vreest u slachtoffer te zijn geworden van oplichting? Neem dan direct contact op met uw bank en laat uw bankpas blokkeren.
  8. Vertrouwt u de situatie niet? Bel dan de politie op nummer 112.
_BT Clear

_BT Clear