Een veilige woning: voorkom inbraak

_BT Clear

Vorig jaar heeft de politie zo´n 226 woninginbraken geregistreerd. Een aantal verrassende statistieken over inbraak in een woning:

  • Een gemiddelde inbraak duurt 30 seconden.
  • Slechts 1 procent van alle inbraken vindt plaats door het breken van een ruit.
  • Negen van de tien inbraken vallen onder het begrip: gelegenheidsinbraak.

Als inwoner van Hilversum kunt u ook uw steentje bijdragen om inbraken te voorkomen. U kent uw wijk of omgeving het beste. Als u denkt dat er iets niet in orde is, dan is dat meestal ook zo. Ziet u verdachte personen in uw buurt, mensen die niet in uw buurt thuishoren en veel aandacht hebben voor woningen in de buurt, bel dan direct de politie via 112. Let erop hoe ze eruit zien en in welke richting ze vertrekken, zodat u dit aan de politie kunt doorgeven. Noteer ook het merk en kenteken van het eventuele vervoermiddel. Bent u op straat en hebt u geen pen of papier bij u: maak een notitie in uw telefoon, inclusief datum en tijd. Het is van belang om zo snel mogelijk te bellen, immers een inbreker heeft slechts enkele minuten nodig om zijn slag te slaan en er vandoor te gaan. Door uw melding kan de politie snel ter plaatse zijn en de inbrekers oppakken.

Preventietips

  1. Bel altijd 112 bij een verdachte situatie. U kent uw eigen buurt het beste, dus als u het niet vertrouwt, is dat niet voor niets.
  2. Laat als het donker is en u niet thuis bent een lamp aan. Dan lijkt het alsof er iemand aanwezig is. Stel hiervoor bijvoorbeeld een automatische lichtschakelaar in.
  3. Sluit ramen en deuren goed af, ook als u maar even weg bent. Draai de deur ook altijd op slot.
  4. Heeft u een achterom? Doe de poort ook goed op slot en zorg voor verlichting in de tuin
  5. Leg kostbare apparatuur, zoals laptops en iPads, uit het zicht.
  6. Heeft u struiken rondom het huis? Zorg ervoor dat deze kort zijn, zodat het huis voor buren en voorbijgangers goed te zien is.
  7. Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het makkelijk maken om naar binnen te klimmen.
  8. Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng hiervoor een speciaal geschikt slot aan.
  9. Verstop geen huissleutels onder een deurmat of in een bloempot. Dit zijn ook voor inbrekers geen ‘geheime’ plaatsen.
  10. Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos).

WhatsApp groepen

Een van de manieren waarop u samen met buurtgenoten alertheid kunt organiseren, is via een Whatsapp-buurtgroep. Er zijn in Hilversum inmiddels zo’n 160 groepen. U kunt elkaar waarschuwen voor verdachte personen en situaties. Elk lid kan bijvoo rbeeld een signalement verder aanvullen of de looprichting van een verdacht persoon ‘volgen’. Belt één van de leden snel 112, dan kan de politie vaker verdachten aanhouden en mogelijk inbraken e.d. voorkómen. Doe mee met de Whatsapp-groep in uw buurt. Dat kan heel eenvoudig door u op te geven via www.wabp.nl

Informatiewagen

Zo’n vijf keer per jaar staat de Veilig wonen-informatiewagen op verschillende locaties in Hilversum om voorlichting te geven over inbraakpreventie. In de Gooi- en Eembode wordt de locatie en exacte tijd aangegeven. In de wagen ligt foldermateriaal en er is een adviseur die u kan informeren of met wie u een afspraak kan maken voor een huisbezoek.

Samengevat

U loopt weinig kans op ongewenst bezoek als uw woning goed verlicht is, voorzien is van (buiten)lampen met sensors en voorzien is van goed zichtbare moderne sloten. Een woning die beveiligd is naar de beste geldende normen kan een officieel keurmerk krijgen: het Politie Keurmerk Veilig Wonen. Bij een dergelijke woning daalt het inbraakrisico, zo blijkt uit de praktijk, met maar liefst 95 procent. Op www.politiekeurmerk.nl en via de gemeente is informatie te verkrijgen over dit keurmerk en over woningbeveiliging in het algemeen. Heeft u nog vragen, mail dan naar de gemeente, Openbare orde en veiligheid [email protected] of bel met 14035.

_BT Clear

_BT Clear

Burgernet versterkt veiligheid

Stelt u zich eens voor: in het donker beweegt er iets bij de auto op de oprit van uw buurman. U loopt door en ziet een onbekende man staan, gekleed in bodywarmer en kaki-broek met in zijn hand een koevoet. U belt de politie om de mogelijke inbraak te melden. Ondertussen ziet u de man in hoog tempo de straat uit fietsen. Gelukkig kunt u een goed signalement geven van de man en de fiets. De politie gaat direct naar hem op zoek en start een Burgernetactie.

Burgernet werkt

Burgernet is een unieke samenwerking tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de wijk te vergroten. “Samen vergroten we de kans dat inbrekers worden opgepakt”, vertelt burgemeester Broertjes. “Burgernet wordt uiteraard niet alleen ingezet bij inbraken. Ook bij een overval, een vermissing of doorrijden na een ongeval vragen wij via Burgernet of mensen in de buurt met ons meekijken.” Buurtbewoners die zich hebben aangemeld, ontvangen een spraak- of sms-bericht met een duidelijke omschrijving van een persoon of voertuig. Als zij de verdachte zien of andere aanwijzingen hebben, kunnen zij gratis bellen naar 0800-0011. Zo kan de politie sneller en gerichter zoeken. “En dat werkt”, vervolgt de burgemeester. Na afloop ontvangen alle deelnemers bericht over het resultaat van de Burgernetactie.

Doe ook mee!

Inmiddels zijn er al miljoenen Burgernetdeelnemers in Nederland. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer Burgernetacties met succes kunnen worden afgesloten. We willen alle inwoners van Hilversum en mensen die in onze gemeente werken, oproepen om zich nu als deelnemer aan te melden op www.burgernet.nl. Iedereen van 16 jaar en ouder kan zich aanmelden. Want samen kunnen we onze buurt veilig houden. Heeft u nog vragen? Mail dan met de gemeente Hilversum, [email protected] of bel met 14 035.

_BT Clear

_BT Clear