Hulp voor wie onbedoeld zijn omgeving
in gevaar brengt

_BT Clear

In Hilversum komt de politie regelmatig in contact met burgers met psychische en/of verslavingsproblemen die overlast en (gevoelens van) onveiligheid veroorzaken. In Hilversum steeg het aantal overlastmeldingen van 411 naar 565 (een stijging van 37%). De indruk is d at niet alleen het aantal, maar ook de ernst van de incidenten toeneemt. Dit thema is een goed voorbeeld van de verbinding tussen zorg en veiligheid.

Naast iemand met een psychisch probleem kan het ook gaan om een verslaafde, dementerende of verstandelijk gehandicapte persoon. Het komt voor dat personen met verward gedrag overlast veroorzaken en in extreme gevallen misdaden plegen. Er kan sprake zijn van zorgmijdend gedrag. Ook kan het zijn dat hun gedrag gevaar voor henzelf of anderen oplevert. Onder andere de GGZ en de justitiële keten hebben veel met personen met verward gedrag te maken. Maar ook bijvoorbeeld instellingen voor verslavingszorg en verstandelijke beperking. En natuurlijk de GGD, het Zorg- en Veiligheidshuis en het Sociaal Plein.

Extra acties

In het gemeentelijke Veiligheidsplan staan zes bestaande activiteiten en zes nieuwe acties, waaronder meer drang en dwang via de Wet verplichte geestelijke gezondheids zorg (Wvggz), het oprichten van een herstelnetwerk, fulltime crisiszorg, samenwerking tussen de diverse meldpunten en betere vroegsignalering en passend vervoer.

Vooroordelen

Over psychische aandoeningen bestaan nog vele vooroordelen, misvattingen en misverstanden, ondanks dat het vaak voorkomt. Een veel voorkomende stereotypering is dat mensen met een psychische aandoening gevaarlijk en onvoorspelbaar zouden zijn. In tegenstelling wat vaak gedacht wordt. woont een groot deel van mensen met een psychische problemen zelfstandig, al dan niet met ondersteuning.
Mensen met een psychische aandoening ondervinden niet alleen de gevolgen van de aandoening zelf, maar ook de afwijzende reacties van mensen in hun omgeving. Ze worden vaak niet begrepen, gemeden of uitgesloten. Dat zorgt ervoor dat zij moeite hebben deel te nemen aan de samenleving. Het hebben van een baan is voor hen bijvoorbeeld niet vanzelfsprekend.

Meer informatie

De verantwoordelijkheid voor de hulp en aanpak van personen met verward gedrag ligt bij diverse betrokken partijen. Voor dringende gevallen belt u met de politie via 112.

_BT Clear

Sociaal Plein

Het Sociaal Plein is er voor alle inwoners in Hilversum. U kunt bij ons terecht met élke hulpvraag op het gebied van werk, inkomen, (jeugd)zorg en ondersteuning. Onze deskundige medewerkers helpen u graag: met informatie, een verwijzing naar de juiste instantie of ondersteuning. Dat regelen we samen, met u.

Wanneer neemt u contact op?

Een paar voorbeelden:
Het gaat niet goed met uw kind. U maakt zich zorgen.

  • U heeft financiële problemen of verwacht dat u deze krijgt.
  • U heeft geen werk of verliest binnenkort uw baan.
  • U heeft geen inkomen.

Herkent u zich in een van bove nstaande voorbeelden? Of is er iets anders, dat u graag wilt verbeteren? Aarzel niet, maar neem gerust contact op. Onze medewerkers zijn geen hulpverleners. Maar helpen u wel met het regelen van passende ondersteuning. Zo kunt u uw persoonlijke situatie en de kwaliteit van uw leven verbeteren.

Meer weten?

Kijk op de website www.hilversum.nl/sociaalplein voor uitgebreide informatie. Telefoon: 035 - 629 2700

Bezoekadres Wilhelminastraat 1 - 19, Hilversum (naast het Centraal Station)
Inloopspreekuur: maandag t/m vrijdag: 09.00 - 13.00 uur (zonder afspraak). Donderdag: 17.00 tot 19.30 uur.

Afspraak? In de middag werken wij op afspraak. Dat kan bij het Sociaal Plein of bij u thuis.

Noodnummers (24 uur per dag bereikbaar)

Crisislijn Jeugdzorg: 088 - 777 80 00.

_BT Clear

_BT Clear