Harde aanpak drugsoverlast

De gemeente Hilversum treedt stevig op tegen hennepkwekerijen. Dat doen we samen met politie, Openbaar Ministerie, woningcorporaties, Belastingdienst, uitkeringsinstanties en de beheerder van het elektriciteitsnet. Dankzij deze samenwerking worden er in Hilversum regelmatig hennepkwekerijen in woonbuurten opgeruimd. In de afgelopen vier jaar zijn er 128 illegale hennepplantages opgerold en zijn de daders hard aangepakt.

_BT Clear

Hennepkwekers tasten de veiligheid en het leefklimaat in de woonwijken aan. Zo is de elektriciteit in een hennepkwekerij vaak niet goed aangelegd. Dat leidt tot brandgevaarlijke situaties. Ook kunnen ze schadelijk zijn voor (nabijgelegen) woningen en zijn de pesticiden die vaak bij de hennepteelt gebruikt worden schadelijk voor de gezondheid. De gemeente wil een eind maken aan deze gevaarlijke situaties, de leefbaarheid in de buurten verbeteren en zo de onveiligheidsgevoelens te verminderen.

Sluiten van drugspanden

De burgemeester heeft de bevoegdheid woningen of bedrijfspanden na een drugsvondst te sluiten. Dit is een goede ontwikkeling voor de buurt waar een dergelijk pand staat. Een sluiting geeft een sterk signaal af: dat het pand niet langer als verkoop, -kweek, -aflever of opslagruimte kan worden gebruikt. Inmiddels zijn er in Hilversum al zeven panden gesloten en hebben zeven woningen een laatste waarschuwing gekregen.

Dwangsommen en gebiedsverboden

Naast het sluiten van panden, wil de gemeente drugsdealers en drugsgebruikers aanpakken die betrokken zijn bij hennepkwekerijen. Dat doen we door het opleggen van gebiedsverboden en dwangsommen. Wie de eerste keer wordt betrapt, krijgt een dwangsom van € 3.000,-. Wie vaker de fout in gaat, betaalt na de eerste overtreding € 5.000,- per keer. Daarnaast willen we vaker gebiedsverboden opleggen. Met een gebiedsverbod op zak mag iemand zich maximaal drie maanden niet in een gebied bevinden.

Hoe herkent u een hennepkwekerij?

De volgende signalen kunnen wijzen op een hennepkwekerij bij u in de buurt:

  • stankoverlast door een vreemde lucht (zoals bij coffeeshops)
  • geluidsoverlast van afzuiginstallaties
  • condensvorming op de ramen of warme muren
  • tocht (een versterkte af- en aanvoer van lucht)
  • stroomstoringen (schommeling in stroomsterkte, bijvoorbeeld knipperende lampen)
  • kunstlicht (gloed van felle lampen)

Meld hennepteelt!

Heeft u overlast van een hennepkwekerij of vermoedt u dat er bij u in de buurt een kwekerij is? Wordt er in uw buurt drugs gedeald? Bel de politie, 0900 - 88 44 (lokaal tarief). Of Meld Misdaad Anoniem, 0800 - 7000 (gratis). Wilt u meer weten over de integrale samenwerking en het convenant Aanpak hennepteelt? Stuur dan een e-mail naar het team Openbare orde en veiligheid van de gemeente Hilversum, [email protected].

_BT Clear

Ondermijning

Het is moeilijk in een zin samen te vatten, wat ondermijnende criminaliteit is. Grofweg betekent het de vermenging van de onderwereld en de bovenwereld. Denk aan witwassen, drugscriminaliteit, corruptie, afpersing, milieucriminaliteit en belastingontduiking. Criminele netwerken verdienen hun geld onder meer met drugs, prostitutie, fraude met toeslagen.

Criminelen hebben andere mensen nodig om deze activiteiten uit te voeren, soms ook mensen die een legaal bedrijf hebben of hun geld verdienen met ‘eerlijk’ werk. Zeker wanneer mensen in een kwetsbare positie zitten, is het moeilijk om ‘nee’ te zeggen. Er gaat veel geld om in de ondermijnende criminaliteit. In de ‘bovenwereld’ zijn er verbindingen met onder andere makelaars, financieel adviseurs, belwinkels en juweliers. Dit leidt tot het verzwakken of ondermijnen van de Hilversumse samenleving.

De gemeente werkt samen met allerlei partijen om de ondermijning aan te pakken. Denk aan de Belastingdienst, het Openbaar Ministerie en natuurlijk de politie. De gemeente heeft een speciaal plan opgesteld met als speerpunt drugscriminaliteit en witwassen. Deze aanpak heeft geleid tot diverse verstoringen en sluitingen van horecazaken, seksinrichtingen en coffeeshops. Hilversum is verder sinds 2011 aangesloten bij het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC) Midden-Nederland. Het RIEC richt zich op de bestrijding van ondermijnende criminaliteit.

Niet-pluis gevoel? Meld het!

Hoewel de meeste bewoners hun buurt gezellig en leefbaar willen houden, zijn er mensen die het minder goed met Hilversum voor hebben. De gemeente voert daarom controles uit die als doel hebben de buurten en wijken veiliger te maken en fraude aan te pakken.

Met de hulp van buurtbewoners kan de gemeente de aanpak verder verbeteren. Ziet u iets dat niet klopt in de buurt? Is het ergens niet pluis? Meld het anoniem via Misdaad Anoniem (0800 - 7000) of neem contact op met de wijkagent of de buurtcoördinator (namen en telefoonnummers staan in deze krant).

Bel 112 als elke seconde telt en 0900 - 8844 bij geen spoed, wél politie. Samen maken we de buurt veilig!

_BT Clear

_BT Clear